Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

... κλέβουν τα Ταμεία μας, τη ζωή μας - θα το ανεχθούμε; ...

*
"E-net"
***
*
Αλέκα Παπαρήγα:
"Η κυβέρνηση λεηλατεί
τα αποθεματικά των Ταμείων"
*
Με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό η Γ.Γ. της Κ. Ε. του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, καταγγέλλει την αφαίμαξη που έχουν υποστεί με την κυβερνητική πολιτική τα ασφαλιστικά ταμεία, διερωτάται τι θα γίνει με τα αποθεματικά τους που έχουν υποστεί όλη την χρηματιστηριακή καθίζηση και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την αντιστάθμιση της ζημιάς 5 δις ευρώ που θα προκληθεί στα ταμεία από την σχεδιαζόμενη ένταξη των κρατικών ομολόγων 25 δις που διαθέτουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Ειδικότερα, η κα Παπαρήγα επισημαίνει πως τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων έχουν κατακρεουργηθεί με τους νόμους που ψηφίστηκαν τους τελευταίους περίπου 18 μήνες και που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, και τη συρρίκνωση των ιατροφαρμακευτικών παροχών.

Επιπλέον, όμως, τονίζει πως οργιάζει το πλιάτσικο σε βάρος των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων με δεκάδες εκατομμύρια να χάνονται εξαιτίας των ‘επενδύσεων’ τους σε ομόλογα, μετοχές και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα. Κατάσταση που επιδεινώνεται με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας, την αύξηση της εισφοροδιαφυγής, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση των μισθών, με οδυνηρές συνέπειες στα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το ΙΚΑ, αλλά και άλλα Ταμεία, εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της στήριξης της εργοδοσίας που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν αναγκαστεί να δανειστούν εκατομμύρια ευρώ με μεγάλες επιπτώσεις σε βάρος των ασφαλισμένων.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ύψους 25 δις ευρώ, για τα οποία δόθηκε οδηγία να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων, με βάση τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, υπογραμμίζει η κα Παπαρήγα, ότι οι απώλειες από αυτή τη διαδικασία θα είναι τουλάχιστο 5 δις ευρώ, με ανυπολόγιστες συνέπειες στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια καθαρή προσπάθεια μετακύλησης του κόστους της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, για την οποία ερωτάται ο Πρωθυπουργός εάν σκοπεύει να λάβει κάποια μέτρα για την προστασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και για την αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου