Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

... σχέδιο Μπόμπολα για 33 απολύσεις ...

*
"noname.gr"
***
*
Ουδέν νεότερον...
*
Ουδέν νεότερον από τον «Πήγασο» και την απομάκρυνση από το «Εθνος» του Κώστα Τομαρά και της Βούλας Βονάτσου.

Οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι ... υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης 33 ατόμων από το σύνολο της εταιρείας ώς τον Σεπτέμβριο, οι καλές γλώσσες δεν λένε τίποτε και η ΕΣΗΕΑ απλώς μαλλιοτραβιέται και αδυνατεί να συγκροτήσει διοικητικό συμβούλιο. Κι όσο δεν το κάνει, τόσο θα μας καταπίνει η κινούμενη άμμος...

---
noname-gr.blogspot.com
*

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

... "ΣΚΑΪ" - και πάλι απεργοσπάστης ...

Ανασυγκρότηση
***
*
Απεργοσπάστες
*
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για άλλη μια φορά η τηλεόραση του Σκάι επιλέγει να σπάσει την απεργία μεταδίδοντας ζωντανή εικόνα και “έκτακτη επικαιρότητα” παρά την 4ωρη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει οι ομοσπονδίες του Τύπου (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ).

Καλούμε άμεσα τη διοίκηση του σταθμού να διακόψει τη μετάδοση ζωντανού ενημερωτικού προγράμματος και να σταματήσει να στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Επίσης καταγγέλλουμε τις ειδησεογραφικές σελίδες στο ίντερνετ, οι οποίες επέλεξαν για άλλη μια φορά να καταπατήσουν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και να συνεχίσουν να μεταδίδουν ζωντανά εικόνα και ειδήσεις στη διάρκεια των στάσεων εργασίας χθες και σήμερα.

Ο απεργιακός αγώνας των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ στηρίζεται από το σύνολο των εργαζομένων σε όλα τα έντυπα μέσα και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς με συνέπεια και μαχητικότητα. Οι σπάνιες –στα μουλωχτά- εξαιρέσεις είναι θλιβερές και καταδικαστέες.
 

Τα Διοικητικά Συμβούλια

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

... εκδότες: στο στόχαστρο και πάλι το Αγγελιόσημο ...

"Ισοτιμία"
***
*
Αγγελιόσημο και διανομή Τύπου,
δύο μέτωπα που άνοιξαν πάλι
*

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι εκδότες στο αίτημα προς την κυβέρνηση να μειωθεί το ποσοστό του αγγελιοσήμου από 20% σε 10%, προτείνοντας στη θέση του ένα μεικτό σύστημα απόδοσης εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει την απόδοση του μειωμένου αγγελιοσήμου και τη συμμετοχή των εκδοτικών επιχειρήσεων με ποσοστό εργοδοτικής εισφοράς, με κριτήρια στοιχείων κυκλοφορίας και αριθμού εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι ο κλάδος της διαφήμισης επιμένει στην πλήρη κατάργηση του αγγελιοσήμου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άλλη πρόταση για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων.
.
Το μέτωπο άνοιξε πάλι με αφορμή την απελευθέρωση του επαγγέλματος των εφημεριδοπωλών από την 1η Ιουλίου. Στα παρασκήνια στο μεταξύ διεξάγεται σκληρή μάχη για την εφαρμογή νέου συστήματος στη διανομή των εφημερίδων. Η Ένωση Εφημεριδοπωλών αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση των πρακτορείων «Άργος» και «Ευρώπη» με την οποία έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για νέα σημεία διανομής ανά την Ελλάδα, και προσφεύγει στο ΣΤΕ κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος. Παράλληλα ελήφθη απόφαση να διαγραφούν από την Ένωση Εφημεριδοπωλών μέλη της που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και έστειλαν αίτηση στα δυο πρακτορεία για το νέο σύστημα διανομής του Τύπου.
---
*

 

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

... Διασωματειακό: όχι στις διώξεις συνδικαλιστών ...

Ανασυγκρότηση
***
*
*
Το Διασωματειακό καταγγέλει
την παράνομη απόλυση
του συνδικαλιστή
*
24 Ιουνίου 2011

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ καταγγέλλει την παράνομη απόλυση του συναδέλφου και εκλεγμένου μέλους στο ΔΣ της ΠΟΕΠΤΥΜ, Βαγγέλη Παπαχρήστου από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Οι νέες διώξεις συνδικαλιστών και η ποινικοποίηση του αγώνα μας αποδεικνύει την τρομοκρατία που επιχειρούν να περάσουν στον χώρο μας σε συνδυασμό με απολύσεις, μαύρη εργασία και διόγκωση της ανεργίας οι εργοδότες.

Επισημαίνουμε την αδιαφορία της διοίκησης και της ιδιοκτησίας της Ελευθεροτυπίας, να σεβαστούν τους νόμους, τα δικαιώματά μας και τις συνταγματικές μας ελευθερίες και το γεγονός ότι η νέα απόλυση συνδικαλιστή έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες αντίστοιχες (Έθνος, Αντέννα, Ατικές εκδόσεις, Ιμάκο κλπ) και να δείξει, ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους εργοδότες. Μάλιστα, η διοίκηση της Ελευθεροτυπίας, την ίδια μέρα που στηλιτεύει τις απολύσεις συνδικαλιστών στο Έθνος και τις καταγγέλλει στο φύλλο της, πράττει το ίδιο, απολύοντας παράνομα τους δικούς της εργαζόμενους συνδικαλιστές. Η προσπάθεια δημιουργίας, κλίματος τρομοκρατίας στο χώρο του τύπου και η παραβίαση των κατακτήσεών και των δικαιωμάτων μας, δεν πρόκειται να περάσει.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις ενώσεις σε συστράτευση, για να δοθεί τέλος στην αυθαιρεσία των εργοδοτών. Καλούμε τις ενώσεις να δώσουν δυναμική απάντηση στην αυθαιρεσία της Ελευθεροτυπίας. Η Συντονιστική Επιτροπή, τάσσεται αλληλέγγυα στον συνάδελφο, καλεί όλους να εκδηλώσουν την στήριξή τους και δηλώνει ότι θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στις μεθοδεύσεις που ουσιαστικά αποσκοπούν μέσα από την τρομοκρατία να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να προστατέψουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Ο αγώνας συνεχίζεται, στο πλάι όλων των απολυμένων συναδέλφων μας.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η "Ανασυγκρότηση"
*

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

... τα "σημαντικά" ελληνικά media ...

Lifo
***
*

Σαν τον φιλάργυρο

σε κρύβω στην ψυχή μου

Τα ελληνικά media είχαν πάντα την εντύπωση ότι είναι πολύ σημαντικά.
Αλλά δεν είναι
Σαν τον φιλάργυρο σε κρύβω στην ψυχή μου 
 
Τα ελληνικά media είχαν πάντα την εντύπωση ότι είναι πολύ σημαντικά. Δικαίως. Διόριζαν κυβερνήσεις, έκαναν μπίζνες με το Κράτος, έκαναν υπουργούς τους αρχισυντάκτες τους. Λυσσομανούσε εσαεί μια άγρια κρυπτογαμία Κυβέρνησης και Μέσων, στην οποία συμμετείχαν όλοι, μένοντας πολύ ή ολίγον έγκυοι Έτσι πίστεψαν και ότι η δική τους κρίση είναι πιο σημαντική από τις κρίσεις των άλλων παραγωγικών κλάδων - διότι απειλείται η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου κ.λπ. Φαιδρότητες, βέβαια. Αυτό που απειλείται είναι οι επαύλεις τους και οι καταθέσεις τους στην Ελβετία. Η δημοκρατία αλλού σφυρηλατείται πια, όσο για την ελευθερία του λόγου δεν υπήρξε ποτέ στα μεγάλα ελληνικά μέσα - το τελικό αποτέλεσμα (πλαισιωμένο από ορισμένα άλλοθι) ήταν αυτό που υπηρετούσε τα συμφέροντα του εκάστοτε εκδότη. Ακόμα και του πιο «φωτισμένου» Έγραψε ποτέ κανείς εναντίον της ΜEDIATEL και των πορνογραφικών διαφημίσεών της στην «Ελευθεροτυπία»; Έκρινε ποτέ κανείς τα δημόσια έργα του Μπόμπολα στο « Έθνος»; Τις εξωφρενικές εκπαιδευτικές συμφωνίες του Λαμπράκη στο «Βήμα»; Τα μονοπύθμενα στην «Καθημερινή»; Τα εικονικά τιμολόγια στον Άλτερ; Τον Bαρδινογιάννη στο Mega; Γελάει κανείς και να το σκέφτεται Τα media ήταν ανέκαθεν μαγαζάκια διαπλοκής και μυωπικού ήθους, χωρίς βέβαια να κάνουν κράτει σε μεγαλοστομίες και εθνικό τραλαλά. Ήθελαν μόνο να βγάλουν λεφτά - ευθέως ή πλαγίως. Κι όταν έπαψαν να τα βγάζουν, άρχισαν ν’ απειλούν ότι σβήνουν, λιγοθυμάνε και πεθαίνουν κι ότι μαζί τους πεθαίνει η δημοκρατία Αλλά ο κόσμος τα παρακολουθεί να ακκίζονται στο έσχατο κόλπο τους, στο έσχατο καπρίτσιο τους, και χαμογελάει - δεν μασάει πια Όντως τα media είναι το βασικότερο συστατικό της δημοκρατίας. Αλλά όχι αυτά τα συγκεκριμένα media. Αυτά πνίγονται στο ίδιο τους το λίπος. Λήγουν μαζί με τη χυδαία εποχή που αλληλοδιαμόρφωσαν Νέα media θα αναφανούν, με νέα γλώσσα, νέα διαφάνεια και νέους ανθρώπους. Δεν είναι καν αυτά που σήμερα καμώνονται τα καινούργια - δεν είναι ούτε η LifO. Θα δημιουργηθούν από την άγουρη, σιωπηλή γενιά που σήμερα παρακολουθεί τον παλιό κόσμο να δύει και άγαρμπα, όπως όπως, ορισμένους από εμάς να προσπαθούνε να τον θάψουν. Θα χρηματοδοτηθούν από ευγενείς ανθρώπους που τους χορταίνει η συμβολή στο δημόσιο αγαθό της πληροφόρησης, της παιδείας και της ομορφιάς. Υπάρχουν τέτοιοι - στο εξωτερικό ήδη χρηματοδοτούν την «Guardian». Στην Ελλάδα, μοντέλο εξακολουθεί να είναι ο Βαρδινογιάννης που χρηματοδοτεί τα εμέσματα του Star Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον παρήγορο που ξαφνικά, ως εκ θαύματος, το Mega δεν ορίζει πια την πολιτική ατζέντα και όσα λέει τοποθετούνται στα spam. Η απομάγευση είναι πλήρης. Το «Βήμα» είναι μια εφημεριδούλα όπως όλες -έχει κι αυτή τα βάσανά της, το πυροβολημένο της ταμείο-, οι άνκορμεν είναι ταλαιπωρημένοι από τον πλούτο άνθρωποι. Η βιομηχανία του Τύπου βυθίζεται και κανείς δεν νοιάζεται, κανένα εθνικό συμφέρον δεν διακυβεύεται Κάτι θα ανατείλει μετά από τόση ακύρωση, τόσα ναυάγια. Χωρίς αμφιβολία θα είναι ένας καλύτερος κόσμος.
---
*

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

... "Η οικονομία αρρώστησε - καιρός να πεθάνει" ...

*
e-net
***
*
Θέατρο του παραλόγου
όλη την περασμένη εβδομάδα
στον «Πήγασο».
*

Μετά την απόλυση της συναδέλφου Πόπης Χριστοδουλίδου, οι δημοσιογράφοι του «Εθνους», της «Ημερησίας» και του «Goal» πήραν απόφαση για 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη. Οπερ και εγένετο και τα φύλλα δεν βγήκαν την Τρίτη, με εξαίρεση το «Εθνος», που κυκλοφόρησε απεργοσπαστικό φύλλο με φουλ μπαγιάτικη ύλη. Η ιδιοκτησία από την πλευρά της υπαινίχθη ότι θα απαντήσει με κλείσιμο των ημερήσιων εκδόσεων «Εθνους» και «Ημερησίας» και παραχώρηση του «Goal» και του «Sentra FM» στον (άνθρωπο για όλες τις δουλειές τώρα τελευταία...) Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Την Τρίτη πάντως το πρωί, και ενώ είχε κάπως καταλαγιάσει ο βρασμός ψυχής, ο Φώτης Μπόμπολας μίλησε με εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ δηλώνοντάς τους ότι αν επιτέλους συγκροτηθεί σε σώμα το δ.σ. της Ενωσης, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συζητήσει για συλλογικές συμβάσεις -με το ανάλογο «κούρεμα» βεβαίως.

Κι εκεί που όλοι αναρωτιούνταν προς τι η κολοκυθιά, ήρθε την Τρίτη το απόγευμα το δικαστήριο να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία και πάγωσαν τα πάντα. Ακολούθησε την Τετάρτη επιστολή του «Πήγασου» στο Χρηματιστήριο όπου σημειωνόταν ότι «ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην εκδοτική δραστηριότητα των θυγατρικών εταιρειών Εκδόσεις Εθνος Α.Ε., Ημερησία ΑΕΕ και Sport Plus Α.Ε. και αν προκύψει κάτι θα ενημερωθούν καταλλήλως οι αρμόδιες αρχές» και το κουβάρι μπερδεύτηκε ακόμη περισσότερο. Η συνέχεια; «Αυτή τη στιγμή ζούμε ένα απλό time out» μου είπε έμπειρο (και έγκυρο!) συνδικαλιστικό στέλεχος, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές από την αγορά λένε ότι υπάρχει πλέον σοβαρή περίπτωση να τη γλιτώσει το ημερήσιο «Εθνος», αλλά δεν αποκλείεται συντόμως να τεθεί ζήτημα ψαλιδίσματος της συμμετοχής στο Mega. Ο λόγος; Η επιχειρηματική στρατηγική του μέλλοντος βλέπει πολύ περισσότερο έξω παρά μέσα από τα σύνορα.
Παρεμπιπτόντως, μιας κι έγραψα πιο πάνω για time out, αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση στο πεδίο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Αττικές Εκδόσεις και στην ΙΜΑΚΟ. Οι δύο πλευρές έχουν όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα στα χέρια τους και τα μελετάνε με το πάσο τους για να αποφύγουν κάθε είδους μπλόφες. Και έπεται συνέχεια...


Στο μεταξύ πληρώθηκαν τα έναντι των διοικητικών, των τεχνικών και των δημοσιογράφων (μισός μισθός άνευ έξτρα) στο Alter και το κανάλι συνεχίζει, έστω και μετ' εμποδίων. Η συζήτηση ωστόσο για την υπαγωγή στο άρθρο 99 πήρε αναβολή για τις 4 Ιουλίου, καθώς δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι των διαφημιστικών εταιρειών και των τραπεζών. Παρέστη μόνο ένας εκπρόσωπος του Γιώργου Τράγκα, που υποστήριξε ότι το Alter δεν πρέπει να υπαχθεί στο άρθρο 99 γιατί δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Επί τη ευκαιρία, από το Alter το περίμενε κανείς να καλύψει λεπτό προς λεπτό τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης; Είναι τέτοια η συγκυρία (και τα μέτωπα...), που δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Η AGB το αντάμειψε δεόντως. Εκείνο όμως που εξέπληξε ακόμη και τους πιο πονηρούς παρατηρητές ήταν τα αντανακλαστικά του Star, που δεν άφησε καρφίτσα να πέσει κάτω. Εντάξει, στο βραδινό του δελτίο δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό κι έπαιξε δηλώσεις ποικιλόχρωμων celebrities για τα γεγονότα (Αρναούτογλου, Τσιμιτσέλης και δεν συμμαζεύεται), αλλά και πάλι ο Σταμάτης Μαλέλης έβαλε τα γυαλιά στον ανταγωνισμό. Αναρωτιέμαι μόνο να ήταν μεμονωμένη πρωτοβουλία ή αν έστειλε κι ένα μηνυματάκι στο Mega.


Επανήλθε το σενάριο με τα καράβια στον ΔΟΛ και τη holding company που θα τα αγοράσει παρέα με ποσοστά στο Mega για να δέσει το γλυκό. Το θέμα είναι φυσικά ότι σε αυτά τα πράγματα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, και, για την ώρα, ο λογαριασμός παλαντζάρει ελαφρώς. Ενδέχεται πάντως εντός των προσεχών ημερών να διευκρινιστούν τα μερίδια και οι προθέσεις και να ζεσταθεί το σχήμα.

Το σύνθημα της εβδομάδας, γραμμένο σε τοίχο της Χρήστου Λαδά: «Η οικονομία αρρώστησε. Καιρός να πεθάνει».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η "Ανασυγκρότηση"
*

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

... νέες ανθρωποθυσίες στο "Εθνος" ...

Ανασυγκρότηση
***
*
Απολύσεων συνέχεια στον "Πήγασο"
*
*
Βούλα Βονάτσου και Κώστας Τομαράς ...
Χθες τους ζητήθηκε να περάσουν από το λογιστήριο του "Εθνους" ...
Δεν ήταν όσο έπρεπε "παραγωγικοί" ...
Σήμερα, ίσως αύριο, κάποιος ή κάποιοι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο ...
Θα αφήσουμε, συνάδελφοι, την εργοδοσία να κατακρεουργεί ανθρώπους, ζωές, όνειρα
στο βωμό του κέρδους;
Θα υπερασπιστούμε - επιτέλους - την αξιοπρέπειά μας;
---
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ - ΤΩΡΑ !!!
*

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

... βρήκαν "παράθυρο" για μείωση του αγγελιοσήμου; ...

Τυπολογίες
***
*
Ερχεται μείωση του αγγελιοσήμου;
*
Σε αλλαγή στον τρόπο κατανομής του αγγελιοσήμου οδηγεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αίτημα από την πλευρά των εκδοτών για μείωση του κόστους του αγγελιοσήμου από τη στιγμή που δεν υπάρχει η συμμετοχή των εφημεριδοπωλών στη διανομή του Τύπου.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

... οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ...

... και οι απεργιακές κινητοποιήσεις
(μια ιστορική ανακοίνωση)
Εμείς, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μας για την δραματική τροπή των γεγονότων μετά την απόλυση της συναδέλφου Πόπης Χριστοδουλίδου από την εφημερίδα Εθνος.

Ειδικότερα, καταγγέλλουμε τον εκπρόσωπο της Ημερησίας, Χάρη Σαββίδη, (ο οποίος, σημειωτέον, ως μοναδικός υποψήφιος, έλαβε 24 ψήφους στον πρώτο γύρο, και στον δεύτερο γύρο εξελέγη με 10 ψήφους επί συνόλου 62 εγγεγραμμένων δημοσιογράφων) ότι:

  1. Αγνόησε προηγούμενα ψηφίσματα της «Η», στα οποία η Γενική Συνέλευση δήλωνε ρητά και κατηγορηματικά την επιθυμία της να ενημερώνεται και να αποφασίζει και κατέγραφε την άρνησή της να συμμορφώνεται τυφλά σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
  2. Ουδέποτε μας ενημέρωσε για την απόλυση της συναδέλφου
  3. Ουδέποτε συγκάλεσε ή αποπειράθηκε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση ώστε το σώμα των δημοσιογράφων να αποφανθεί πώς θέλει να αντιδράσει στην απόλυση της συναδέλφου.
  4. Ουδέποτε μας ενημέρωσε για τη στάση εργασίας που κήρυξε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
  5. Κατά τη συνάντησή του με το ΔΣ εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις, οι οποίες με κανένα τρόπο δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
Ως εκ τούτου,

Α. ΖΗΤΑΜΕ την παραίτηση του Χάρη Σαββίδη από τη θέση του εκπροσώπου της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ την πρώτη εργάσιμη μέρα από την αποστολή του παρόντος στην ΕΣΗΕΑ για την ανάδειξη προσωρινής εκπροσώπησης, έως ότου η ΕΣΗΕΑ μας υποδείξει την επόμενη κίνησή μας.

Οι δημοσιογράφοι,
Αμελίδη Ιουλία
Ανδρής Γιώργος
Ανδριανοπούλου Ελένη
Αποστολίδης Παναγιώτης
Αρλαπάνου Ελευθερία
Βαϊλάκης Γιώργος
Βουργάνα Μαρία
Γάτος Γιώργος
Γιουρουκέλη Μαρία
Δεληγιάννης Θοδωρής
Ευθυμιόπουλος Βασίλης
Ζακυνθινός Κοσμάς
Ζάβρα Ντία
Ζάβρας Νίκος
Ζαρογιάννου Ιωάννα
Ζυγούλης Γιάννης
Καλλημέρη Χαρά
Καλλή Αγγελική
Κανέλλης Βασίλης
Κομίνη Ελένη
Καραγιαννάκη Βίκυ
Κοντογιάννης Μιχάλης
Μαλλάς Δημήτρης
Μανέτας Γιώργος
Μόσχου Μαρία
Μπέλλη Ελενα
Μαυρίδης Νίκανδρος
Μυλωνά Πόπη
Παπαδής Θανάσης
Πετροπούλου Ελένη
Πίου Μανταλένα
Πετσίνης Αντρέας
Σακελλάρη Ειρήνη
Σαραντίδου Ασπασία
Σιάτρα Ελένη
Τσιούφος Δημήτρης
Τζέλης Κασσιανός

Οι εργαζόμενοι (*):
Κανελλοπούλου Στέλλα
Μιχαηλίδου Κλεοπάτρα
Μιχαλιτσιάνου Στέλλα
Παπά Αννα
---
(*) Οι τέσσερις (4) "εργαζόμενοι" είναι μέλη της ΕΤΗΠΤΑ;
---
*
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η "Ανασυγκρότηση"
*

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

...πίσω από τους αριθμούς είναι άνθρωποι ...

katalipsiesiea
***
*
Οι βαρόνοι του Τύπου
και οι 911 απολύσεις
το πρώτο τρίμηνο του 2011
*
Σε 911 απολύσεις (στις οποίες περιλαμβάνονται και «εθελούσιες αποχωρήσεις» ή «παραιτήσεις») ή ποσοστό 17,1% επί του συνόλου των εργαζομένων προχώρησαν οι πέντε μεγαλύτεροι εκδοτικοί όμιλοι εφημερίδων και περιοδικών το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Όπως προκύπτει από τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις τους, στις εταιρείες «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη» (ΔΟΛ), «Πήγασος», «Η Καθημερινή», «Αττικές Εκδόσεις» και «Χ. Κ. Τεγόπουλος», οι οποίες αποτελούν τις πέντε μεγαλύτερες βάσει εσόδων, εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις του κλάδου, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2011 ο αριθμός των εργαζομένων συρρικνώθηκε σε 4.419 από 5.330.
Αν συνυπολογίσουμε τις απολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2010 και αυτές που έπονται στα αναρίθμητα υπόλοιπα μαγαζιά στο χώρο των εκδόσεων σε εφημερίδες και περιοδικά, τη σφαγή των εξωτερικών συνεργατών και τις απολύσεις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση μπορούμε να αντιληφθούμε την τραγικότητα της κατάστασης.
Αναλυτικά:
Στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στην εταιρεία, η οποία εκδίδει τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα» κατά 125 ή ποσοστό 15,7% (σε 671 από 796) και στον όμιλο κατά 206 ή ποσοστό 12,5 % (σε 1.444 από 1.650). Οι δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια συρρικνώθηκαν κατά 16,7%.
- Στον «Πήγασο» ο αριθμός των εργαζομένων στον όμιλο μειώθηκε κατά 377 ή ποσοστό 23,2% (σε 1.247 από 1.624). Οι ενοποιημένες δαπάνες για αμοιβές και έξοδα προσωπικού συρρικνώθηκαν κατά 29,9%.
- Στην «Καθημερινή» μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στην εταιρεία κατά 58 ή ποσοστό 14% (σε 357 από 415) και στον όμιλο κατά 92 ή ποσοστό 17% (σε 449 από 541). Οι δαπάνες της για μισθούς και ημερομίσθια συρρικνώθηκαν κατά 15,2%.
- Στις «Αττικές Εκδόσεις» μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στην εταιρεία κατά 27 ή ποσοστό 19,4% (σε 112 από 139) και στον όμιλο κατά 107 ή ποσοστό 22,3% (σε 372 από 479).
 .
- Στην Χ. Κ. Τεγόπουλος μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στην εταιρεία κατά 111 ή ποσοστό 12,1% (σε 805 από 916) και στον όμιλο κατά 129 ή ποσοστό 12,5% (σε 907 από 1.036). Οι ενοποιημένες δαπάνες για αμοιβές και έξοδα προσωπικού, συρρικνώθηκαν κατά 20,5%.

* (Ο αριθμός των εργαζομένων στους πέντε ομίλους συρρικνώθηκε εν μέρει λόγω της μετάβασης σε άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς, και συγκεκριμένα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” και στον ραδιοσταθμό “Μελωδία”, ανεξάρτητα από το εάν παρέμεινε στις θέσεις του ο ίδιος αριθμός εργαζομένων).

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Απεργία στον "Πήγασο"

*
"Ανασυγκρότηση"
***
*
ΟΧΙ στην τρομοκρατία των απολύσεων

*

*
Συνάδελφοι,
Είμαστε στο πλευρό σας και απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συν. Χριστοδουλίδου.

*
Ολοι να στηρίξουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας στον "Πήγασο"

*
Συνδικάτο Τύπου - ΤΩΡΑ !!!

*

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

... η "Ανασυγκρότηση" στο νέο Δ.Σ. και Ε.Ε. της ΕΤΗΠΤΑ ...

*
"Ανασυγκρότηση"
***
*
Οι τέσσερις εκπρόσωποί μας
σε Δ.Σ. και Ε.Ε.
*
Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΗΠΤΑ η "Ανασυγκρότηση" εκπροσωπείται από τους συναδέλφους Εργαζόμενους:

1.- ΜΠΕΛΙΚΑ ΓΙΑΝΝΗ
2.- ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟ
3.- ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ ΦΩΤΗ

στην δε Εξελεγκτική Επιτροπή από τον συνάδελφο Συνταξιούχο

ΑΓΡΙΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΩΡΓΟ

*

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

... ένα ερώτημα ...

... ζητά απάντηση ...
*
*
Ενα σωματείο που αριθμεί περίπου 2.500 μέλη (Εργαζόμενοι και Συνταξιούχοι) και στις εκλογές ψηφίζουν όχι περισσότεροι από το 20% (εκεί, γύρω στους 500) - τί μπορεί να περιμένει;
*
Να συνυπολογιστεί ότι οι εργαζόμενοι που προσέρχονται στην κάλπη δεν ξεπερνούν τους 250 ...
*
Κάθε απάντηση δεκτή - και θα βοηθήσει ώστε να συντάξουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάταξης του διαλυμένου σκελετού αυτού του επαγγελματικού σωματείου ...
*