Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

... ανεργία από 6 σε 9 μήνες - κάτι ξέρουν;

*
"kala-nea.gr"
***
*
Στους 9 μήνες αυξάνεται
.
η επιδότηση ανεργίας
.
για τους Τεχνικούς Τύπου
*

Αυξάνεται από τους 6 στους 9 μήνες, μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, ο χρόνος επιδότησης, λόγω ανεργίας, των ασφαλισμένων τεχνικών Τύπου (πρώην ΤΑΤΤΑ). Μετά τη λήξη της επιδότησης, ο ασφαλισμένος μπορεί εκ νέου, σε περίπτωση απόλυσης, να επιδοτηθεί, υπό την προϋπόθεση πραγματοποίησης 150 ημερομισθίων, τα οποία μπορούν να μειωθούν στα 100, για όλους όσοι έχουν συνολικό χρόνο ασφάλισης στον Τομέα πάνω από 5 έτη.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, η επιδότηση της ανεργίας μπορεί να αυξηθεί από τους 9 στους 12 μήνες σε ειδικές περιπτώσεις και εφ’ όσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, που αφορούν ιδίως την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος. Σε αυτήν την περίπτωση το Δ. Σ. του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν παραμέτρους, όπως το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις λόγω ύπαρξης ανήλικων ή ανίκανων ή παιδιών που σπουδάζουν ή για λόγους υγείας, μπορεί με σχετική αιτιολογημένη απόφασή του που εγκρίνεται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να παρατείνει την επιδότηση του άνεργου ασφαλισμένου του Τομέα για άλλους 3 μήνες.

Η δυνατότητα παράτασης της ασφάλισης θα ισχύσει και για τους παλαιούς και για τους νέους ασφαλισμένους.

Ειδικότερα, ασφαλισμένοι μέχρι 31-12-1992 του Τομέα Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, που έχουν χάσει την ιδιότητα του υποχρεωτικώς ασφαλισμένου, μπορούν έπειτα από σχετική αίτησή τους να συνεχίσουν την ασφάλισή τους προαιρετικά σε έναν ή περισσότερους κλάδους του πρώην ΤΑΤΤΑ, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  1. Να έχουν συμπληρώσει 10ετή τουλάχιστον πραγματική ασφάλιση στον Tομέα.
  2. Να μην είναι ασφαλισμένοι σε άλλο τομέα κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, σε άλλο ασφαλιστικό φορέα ή στο Δημόσιο.
  3. Να μην είναι ανάπηροι με ποσοστό άνω του 67%.
  4. Να μη συνταξιοδοτούνται ως μερικώς ανάπηροι για ορισμένο χρόνο. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται εντός έτους από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, η δε προαιρετική ασφάλιση αρχίζει από την ημερομηνία της σχετικής αίτησης.
Η εισφορά που υποχρεούται να καταβάλει ο ασφαλισμένος προσδιορίζεται βάσει του συνολικού ποσοστού εισφοράς εργοδότη και ασφαλισμένου των τελευταίων 3 μηνών πλήρους απασχόλησης – με εξαίρεση το επασφάλιστρο του 3,6% (λόγω βαρέων). Υπολογίζεται στον μέσο όρο αποδοχών των τελευταίων 24 μηνών πλήρους απασχόλησης, επί των οποίων αποδίδονταν ασφαλιστικές εισφορές, πριν από τη διακοπή της απασχόλησης, με κατώτατη βάση υπολογισμού το 50πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Πάντως, ο χρόνος αυτός στην προαιρετική ασφάλιση δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως χρόνος διανυθείς στα βαρέα.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

... Βασίλης Νικολάου - έφυγε ...

*
"Οχι λουκέτο
στην Απογευματινή"
***
*
Αντίο Βασίλη ...
*
 
Οι εργαζόμενοι της Απογευματινής αποχαιρετούμε με ανείπωτη θλίψη τον συνάδελφο μας Βασίλη Νικολάου, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 51 ετών από ανακοπή καρδιάς.
 
Ο Βασίλης εργάστηκε ως τεχνικός στην Απογευματινή επί 30 ολόκληρα χρόνια, ξεχωρίζοντας πάντα με την ευγένεια του, την καλοσύνη του, τους ήπιους τόνους. Υπήρξε για όλους μας ένας καλός συνεργάτης και φίλος. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης με την προσχηματική και μεθοδευμένη αίτηση πτώχευσης της εφημερίδας, ήταν μπροστά σε όλες τις μάχες που δώσαμε. Η καρδιά του όμως δεν άντεξε τη στενοχώρια. Ο θάνατος του Βασίλη μας αφήνει όλους συντετριμμένους. 
 
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου στα Καλάβρυτα, και όπως εκείνος το επιθυμούσε, αντί στεφάνου θα γίνει δωρεά στο Γηροκομείο Καλαβρύτων.
 
Αντίο Βασίλη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και για σένα, για τη δικαίωση και την ανάπαυση της ψυχής σου.
 

---
*

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

... Μάριος Πλωρίτης - "Επιφυλλίδες" ...

*
Γιώργος Βιδάλης
***
*
Θησαυρός
.
μνήμης και στοχασμού
*
«Στην περίοδο 1981-1989 το ΠΑΣΟΚ υπερεννεαπλασίασε το δημόσιο χρέος -από 975 δισ. σε 9,2 τρισ. -ενώ η διάδοχος Ν.Δ. «μόνο» το υπερδιπλασίασε -από 9,2 τρισ. σε 22 τρισ. Αξιος ο μισθός αμφοτέρων!» (Δεκέμβριος του '93).
.
 «Σε μια χώρα που βρίσκεται στο ακρόφρυδο της χρεοκοπίας και επαιτεί δάνεια με δολοφονικούς τόκους... να μη λειτουργεί τίποτα, και να κακουργούν οι πάντες (Δημόσιο και ιδιώτες), να μην τιμωρείται κανένας "ταγός" που παρανομεί και να τιμωρούνται μόνο οι μωροί "νομοταγείς"» (Νοέμβριος του '94).
.
Μόλις πριν... από 18 χρόνια, τα έγραφε ο Μάριος Πλωρίτης και φυσικά οι πρασινο-γάλαζοι κυβερνώντες αγρόν ηγόραζαν, φροντίζοντας για την «πάρτη» τους. Πρόσφατα εκδόθηκαν οι «Επιφυλλίδες» του σε δύο τόμους (περίοδος 1989-2004 - «Βήμα της Κυριακής») σε επιλογή-επιμέλεια Θανάση Νιάρχου-Αντώνη Φωστιέρη (έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής).
.
Ο Μάριος Πλωρίτης (1919-2006) για δεκαετίες ολόκληρες με την πλούσια πνευματική αρματωσιά του, τις πολύπτυχες δημιουργικές πλευρές του (θεατρικός μεταφραστής, συγγραφέας, σκηνοθέτης, κριτικός, πανεπιστημιακός δάσκαλος), με την απαράμιλλη δημοσιογραφική-δοκιμιακή πένα του γαλούχησε γενιές και γενιές. Στις «Επιφυλλίδες» του στηλίτευσε κάθε ολοκληρωτισμό, καταχρήσεις εξουσίας και ταρτουφισμούς των ΗΠΑ και ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, την ελληνική κακοδαιμονία, την κομματοκρατία, τον λαϊκισμό, την ασυδοσία, υπερασπιζόμενος πάντοτε τη δημοκρατία και την ελευθερία. Θύμιζε συχνά στα άρθρα του αποφθέγματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, ρήσεις μεταγενέστερων διανοητών που παιδευτικά φρονημάτιζαν τον αναγνώστη.
.
«Συνομιλώντας» με το σήμερα και την Ιστορία δεν ξεχνούσε τον πολιτισμό, κάνοντας συχνά έξοχα πορτρέτα σε αναστήματα, όπως ο Σέξπιρ, ο Τσέχοφ, ο Στρίντμπεργκ, ο Χατζιδάκις κ.ά. Σαν κατακλείδα, τονίζουμε δύο πολιτιστικά κείμενά του-διαμάντια από τον δεύτερο τόμο: «Νεωτερισμοί και αρχαίο δράμα», «Εμετο-μοντερνισμοί».
.
Στο πρώτο παραλαμβάνει ορισμένους σκηνοθέτες που, προσπαθώντας να «εκσυγχρονίσουν» τα μεγάλα έργα, «τα μικραίνουν, τα συρρικνώνουν και τελικά τα πλαστογραφούν», με διάφορα τεχνάσματα. Στο δεύτερο, κάποιους καλλιτέχνες που, χρησιμοποιώντας το πολυφορεμένο δίπτυχο βία - σεξ, «κάνουν μετα-μοντερνισμό, προκαλώντας οργή και ναυτία», ενώ «στην πραγματικότητα δεν κάνουν παρά εμετο-μοντερνισμό».
---
*

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

... είσαι γάτα με 99 ουρές, Γιώργο Κουρή !!!

*
MediaBlog.gr
***
*
Όλα μέλι γάλα ...
*

Με μια λιτή ανακοίνωση το ALTER ανακοίνωσε ότι πέτυχε τελικά την υπαγωγή στο άρθρο 99. Έτσι η λαμογιά ανταμείφθηκε για άλλη μια φορά, πιστωτές έχασαν τα χρήματά τους και οι εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα μαγαζί που συνεχίζει να έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, δεν έχει δώσει απαντήσεις για το πώς προέκυψε η "μαύρη τρύπα" και για την ιστορία με τα εικονικά τιμολόγια.

Από την άλλη το φοβισμένο κράτος δεν τολμά διαχρονικά να ανοίξει μέτωπο με ένα "λαϊκό" κανάλι που έχει ιδιαίτερη δυναμική σε συγκεκριμένα κοινά και άνκορμαν τον πιο δημοφιλή Ελληνα τηλεοπτικό δημοσιογράφο, παρότι γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία δεν θα δεχόταν να της κουνά απειλητικά το δάχτυλο μια επιχείρηση με τόσους σκελετούς στη ντουλάπα της. Αλλά είπαμε εδώ είναι Ελλάδα…
Η “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ” με δ.τ. ALTER CHANNEL, σε συνέχεια των από 9/5/2011, 16/6/2011, 4/7/2011 και 18/07/2011 ανακοινώσεών της, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, δυνάμει της με αριθμό 861/2011 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. Ν. 3588/2007 καθώς και η λήψη προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 100 παρ. 1 Ν. 3588/2007. Η Εταιρεία θα ενημερώνει αμελλητί το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

... ενοικιαζόμενοι Τεχνικοί Τύπου; Ναι, ναι ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Νοικιασμένοι Τεχνικοί Τύπου
στη "Θεσσαλία"
*
Μια περίεργη κατάσταση εκτυλίσσεται στις Θεσσαλικές Εκδόσεις Α.Ε. που εκδίδουν την εφημερίδα "Θεσσαλία" στο Βόλο. Εδώ και ένα χρόνο ο εργοδότης προσπάθησε να επιβάλλει διαθεσιμότητες εργαζομένων, ενώ άρχισε να καθυστερεί τις καταβολές των μισθών. Είχαν προηγηθεί απολύσεις δυο τεχνικών, η μια από τις οποίες  κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από δικαστήριο και η εργοδοσία αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει.
.
Τον περασμένο Μάιο επέβαλε εκβιαστικά μείωση αποδοχών 20%, πιέζοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις για να μην κλείσει η εφημερίδα. Οι τεχνικοί που εργάζονται στο τμήμα προεκτύπωσης της εφημερίδας και ένας  δημοσιογράφος δεν υπέγραψαν. Αυτό ήταν και η αφορμή των διώξεων.
.
Όπως καταγγέλλει η Ένωση Τεχνικών Τύπου Βόλου, από τον Ιούνιο το φύλλο της Δευτέρας εκδίδεται με  ... νοικιασμένους εργαζόμενους - τεχνικούς Τύπου. Μια εργαζόμενη απομακρύνεται από την έκδοση και απολύονται άλλοι δυο. Οι εργαζόμενοι που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις έχουν άνιση μεταχείριση: μόνο όσοι υπέγραψαν πληρώνονται στις τακτικές ημερομηνίες.
Καθημερινά οι εργαζόμενοι γνωρίζουν και ένα καινούργιο πρόσωπο (ενοικιασμένο εργαζόμενο).
Από επτά (7) εργαζόμενοι στο τμήμα προεκτύπωσης απέμειναν τρεις (3).
.
Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με ποιο νομικό καθεστώς λειτουργεί αυτή η επιχείρηση και γιατί δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι.
---
Πηγή: "Παρατύπως"
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

... Πάσχος Μανδραβέλης: σαν έτοιμος από καιρό ...


*
"Συκοφάντης"
***
*
Ο "σοφός" κ. Πάσχος
και οι απόψεις που ξεχάστηκαν ...
*
... όταν έγραφε για την ελευθερία και ανωνυμία των blogs ...
*
Με απόφασή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε τα ονόματα των μελών της επιτροπής, η οποία θα αναλάβει το νομοπαρασκευαστικό έργο του νόμου για την ταυτοποίηση των διαχειριστών blogs και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου. Μεταξύ των "σοφών" της επιτροπής είναι και ο γνωστός δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής, Πάσχος Μανδραβέλης.

Ποιος όμως είναι ο κύριος Μανδραβέλης και κυρίως ποιες είναι οι απόψεις του σχετικά με τα blogs; Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε παλαιότερα δημοσιευμένα άρθρα του στα οποία εκθέτει τις απόψεις του σχετικά με τα όσα τώρα θα κληθεί να "νομοθετήσει", αποσπάσματα των οποίων σας παραθέτουμε παρακάτω:

Το «αγκάθι» της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο - Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 02/03/2008

"Όπως γίνεται συνολικά με την παγκοσμιοποίηση, το Διαδίκτυο (που είναι μέρος της) αλλάζει ραγδαία τους κανόνες του παιγνιδιού. Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν προϋποθέτει νέα προσέγγιση, άλλη εκείνης του αείμνηστου Δημήτρη Μαρούδα που απειλούσε να καταρρίψει τους δορυφόρους. Η παλαιά αντίληψη του κράτους «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» ή περνώ νόμους που θα λύσουν προβλήματα που έχουν χαρακτήρα παγκοσμιότητας, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να γελοιοποιεί τη χώρα διεθνώς. Ετσι κι αλλιώς ο έλεγχος 40.000 blogs στην Ελλάδα (100 εκατ. παγκοσμίως) είναι δύσκολος".

Η ελευθεριότητα των blogs - Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, 29/02/2008

"Διαχρονικά, πολλοί πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για επιβολή νομοθετικών μέτρων «για να παταχθεί η δημοσιογραφική αλητεία» και τελικά το μόνο που πατάσσεται είναι η δημοσιογραφία. Το ζήσαμε με τον νόμο για τις αγωγές, το είδαμε με τον νόμο για την προστασία των κατηγορουμένων και το βλέπουμε τώρα με τα blogs.

Κατ’ αρχήν πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτό που ονομάστηκε «λούμπεν ενημέρωση» είναι κοινός τόπος στα παραδοσιακά media. Φαίνεται από τη διάρθρωση της αγοράς και αποκαλύπτεται με κάθε ευκαιρία. Παρά το δρακόντειο νομοθετικό πλαίσιο -κάτι που αποδεικνύεται από την κίνηση στο κτίριο 9 της Ευελπίδων- και εκβιασμοί γίνονται, και συκοφαντίες εκτοξεύονται και λάσπη ρίχνεται. Οι αυστηροί νόμοι δεν ευπρέπισαν τον δημόσιο διάλογο της χώρας. Αντιθέτως, δια των αγωγών φιμώθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις. Εχει παρατηρηθεί δε ότι οι νόμοι περί εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης δεν χρησιμοποιούνται από τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Κυρίως χρησιμοποιούνται από εκείνους που έχουν δημόσιο λόγο και πρόσβαση στα ΜΜΕ (πολιτικούς δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.λπ.) πολλές φορές ως μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Έχει αναλυθεί επαρκώς το πρόβλημα άρσης απορρήτου, των δικτυακών τόπων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Εκεί η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος προστατεύει απόλυτα τον λόγο, ακόμη κι αν αυτός είναι ακραία υβριστικός. Η υπόθεση Λάρι Φλιντ (εκδότη του πορνογραφικού περιοδικού Hustler) το απέδειξε. Αλλά ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει άρση απορρήτου για πλημμελήματα, όπως είναι η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, θα μπορούσε το δικαστικό σύστημα να φορτωθεί την ύλη 100.000 blogs που υπάρχουν σήμερα και θα γίνουν 200.000 αύριο; Εδώ σήμερα -και λόγω της δικομανίας των επωνύμων- στενάζουν τα δικαστήρια με 30 εφημερίδες και 20 κανάλια, σκέπτεται κανείς πόσες αγωγές και μηνύσεις έχουν να γίνουν για τα εκατομμύρια σχόλια που δημοσιεύονται καθημερινά στο Διαδίκτυο;

Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αυτορύθμιση, η οποία -όσο κι αν φανεί περίεργο- ήδη υπάρχει. Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό των blogs, η ελευθεριότητά τους, είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους. Έχει άλλο βάρος ένα σχόλιο σε μια εφημερίδα (η οποία φέρει το όποιο βάρος του τίτλου και της ιστορίας της), και διαφορετικό μια ανώνυμη ύβρις στο Διαδίκτυο. Η τελευταία δεν λαμβάνεται σοβαρά, και κυρίως: χάνεται μέσα στον κατακλυσμό των σχολίων που καθημερινά δημοσιεύονται. Από κει και πέρα λειτουργεί και ο πληθωρισμός του λόγου. Όσο θα αυξάνονται τα blogs, τόσο θα αυξάνονται και οι ύβρεις και οι συκοφαντίες, αλλά ταυτόχρονα αυτές οι ύβρεις και οι συκοφαντίες θα πνίγονται μέσα στην πληθώρα των σχολίων".

Τι άλλαξε λοιπόν κύριε Πάσχο (μέσα σας) τα τελευταία τρία χρόνια από τότε που με άρθρα σας υποστηρίζατε τις παραπάνω θέσεις περί ελευθέριας των blogs και τώρα σας βλέπουμε μέλος μιας επιτροπής που στην ουσία και για να μην κρυβόμαστε, σκοπό έχει τον περιορισμό και τη φίμωσή τους;

Είναι άλλωστε και το φετινό θέμα των πανελλήνιων στην έκθεση... Σαν να σας προετοίμαζαν καιρό για αυτή τη θέση κύριε Πάσχο...
---
sikofantis.blogspot.com
*

...συνέβη στην Αντίπαρο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
η Ανατροπή ενός κεσέ
... και μάλιστα τηλε-κεσέ !!!
*
                                                                                                     Φωτό athens.indymedia
*
                                                                                                     Φωτό athens.indymedia
o tempora, o mores ...
---
*

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

... κάρτα μπλόγκερ, φωτογραφία και ΑΦΜ; ...

*
Γιάννης Μπογιόπουλος
***
*
Η ανωνυμία των μπλογκ
*

Στις εφημερίδες δεν υπάρχει ανωνυμία. Ακόμη και για τα κείμενα χωρίς υπογραφή, την ευθύνη έχει η διεύθυνση. Και οι νόμοι περί Τύπου για συκοφαντία είναι δρακόντειοι. Ετσι στην παραδοσιακή δημοσιογραφία έχουμε μάθει πως δεν μπορούμε να γράφουμε ό,τι θέλουμε, για όποιον θέλουμε, χωρίς να στηρίζουμε τα ρεπορτάζ μας σε στοιχεία. Εντάξει, εξαιρέσεις υπάρχουν...

Αντίθετα στα μπλογκ, στη λεγόμενη δημοσιογραφία των πολιτών, ανθεί η ανωνυμία και δυστυχώς μαζί της ο λίβελος, η συκοφαντία, ακόμη και ο ωμός εκβιασμός. Οχι απ' όλους φυσικά, αλλά από τους λίγους επικίνδυνους που ταυτίζουν την ελευθερία του λόγου με τον πάγκο του χασάπη. Σε αυτό το υπόβαθρο βρήκε χώρο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, να προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση που θα αίρει την ανωνυμία των μπλογκ. Η καλή εκδοχή λέει ότι το κάνει για να αντιμετωπίσει τα παραπάνω. Η κακή εκδοχή λέει ότι η κυβέρνηση έχει βρει τον μπελά της με τη δύναμη του Διαδικτύου και φέρνει νόμους... Κορέας.

Οι μπλόγκερ ξεσηκώθηκαν. Φωνάζουν πριν δουν καν το νομοσχέδιο. Θεωρούν την ανωνυμία θεμελιώδες δικαίωμα. Εχουν δίκιο. Αλλά έχουν και άδικο. Στον πραγματικό κόσμο δεν μπαίνει κάποιος φορώντας μάσκα σε ένα καφενείο, για να κατηγορήσει ένα θαμώνα ότι κλέβει στο τάβλι. Γιατί να το κάνει στον ψηφιακό κόσμο; Από την άλλη, να είναι εκ των προτέρων γνωστό το ονοματεπώνυμο του μπλόγκερ, είναι αυταρχισμός. Στο παράδειγμα του καφενείου, θα ήταν σαν να ζητούν ταυτότητα για να μπεις! «Μήπως πρέπει να βγάλουμε και κάρτα μπλόγκερ, με φωτογραφία και ΑΦΜ;» σχολίασαν ευφυώς κάποιοι.

Μια κατ' έγκληση άρση της ανωνυμίας, όταν η Δικαιοσύνη πειστεί ότι υπάρχει λόγος, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Σε ένα υποθετικό (;) σενάριο κάποιος φτιάχνει 100 διαφορετικά μπλογκ και αναπαράγει μαζικά λίβελους για κάποιον άλλο. Μια αναζήτηση στο Google για τον θιγόμενο θα αποδώσει ένα προφίλ σαν του Τζακ του Αντεροβγάλτη! Πώς θα αμυνθεί ο τελευταίος;

Κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να μας πείσουν εδώ και καιρό ότι επαγγελματικά ειδησεογραφικά σάιτ, που απασχολούν εργαζομένους, είναι το ίδιο μ' ένα προσωπικό μπλογκ. Ε, δεν είναι!

Αρα μια ρύθμιση που θα ξεχωρίζει πορτοκάλια από μήλα, και ειδικά από σάπια μήλα, δεν είναι αναγκαστικά κακή. Τα πράγματα θα ήταν απλούστερα, αν οι ίδιοι οι μπλόγκερ είχαν ασχοληθεί με το θέμα. Αν πρότειναν λύσεις. Αν λοιδορούσαν τον κάθε «συνάδελφο» που παραβιάζει μια άτυπη, ηθική, δεοντολογία. Το ίδιο βέβαια θα έπρεπε να κάνουν και οι δημοσιογράφοι...

Το απόρρητο της επικοινωνίας δεν μπορεί να ισχύει για ιστοσελίδες, δηλαδή για δημόσια αναρτημένη πληροφορία. Αντίθετα ένα e-mail, και αυτό δεν το έχουν υπερασπιστεί επαρκώς οι δικαστές μας, είναι προσωπική επικοινωνία, άρα εκεί πρέπει να ισχύει το απόρρητο όπως και στην αλληλογραφία. Αυτές δεν είναι «λεπτές διαφορές», όπως νομίζουν κάποιοι ψηφιακά αναλφάβητοι. Είναι η ουσία που παραβλέπεται.

Επίσης, όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία, μια αντικαθεστωτική φωνή ελευθερίας θα βρει τρόπους να ακουστεί στο Διαδίκτυο. Ακόμη και ρισκάροντας την προσωπική ασφάλειά του - κι εκεί είναι το θαυμαστό. Υπάρχουν προγράμματα, όπως το Tor, που τα έχει φτιάξει η κοινότητα των προγραμματιστών γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.

«Η πένα είναι δυνατότερη από το σπαθί» είχε πει κάποιος που το όνομά του έχει χαθεί στους αιώνες. «...Οταν το σπαθί είναι κοντό και η πένα αιχμηρή» συμπλήρωσε ο Τέρι Πράτσετ. Ο,τι να 'ναι, αρκεί να μην καρφώνει πισώπλατα, θα λέγαμε.


---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

... καταρρέει η "Ελευθεροτυπία" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
... στην "Ηλία Ηλιού" άνοιξε τρύπα ...
*
"Δάνειο, θα ..." ...
... άρα ... 
"Εξόφληση Ιουλίου, θα ..."...
"Στο μέλλον τα δεδουλευμένα, θα ..."...
"Εθελουσία, ναι - αν και εφόσον ..."...
"Το κόστος θα πέσει στο μισό - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για έμψυχα και άψυχα ..." ...

Αυτά, σε χοντρές γραμμές, είναι όλα όσα ειπώθηκαν σήμερα στους εργαζόμενους της "Ελευθεροτυπίας".

Παγωμάρα, σκέψεις δυσοίωνες, βουβή αγανάκτηση ...

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
---
*

... και η σφαγή συνεχίζεται κανονικά ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
... ο "Ηρώδης" ακάθεκτος !!!
*
Τρεις δημοσιογράφοι απολύθηκαν σήμερα από το ραδιόφωνο του "Σκάι". Πρόκειται για τη Μαρία Σπυριδωνάκου, την Αφροδίτη Παπακαλού και τον Κωνσταντίνο Δαλαβούρα.

Από την “Καθημερινή”, στα μέσα του Ιουλίου, όπως γράφτηκε  στην εντύπη έκδοση των Τυπολογιών στις 17 Ιουλίου, απολύθηκαν η Μαρία Δεληθανάση και η Έλενα Καρανάτση.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*