Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

... ψήφισμα συνέλευσης "Ελευθεροτυπίας" - 18/1/2012 ...

*
Εκπρόσωπος
"Ελευθεροτυπίας"
***
*

ΨΗΦΙΣΜΑ
(απάντηση στην επιστολή της Μάνιας)
*
Οι εργαζόμενοι της Χ.Κ Τεγόπουλος και της Φωτοεκδοτικής αποφάσισαν στη συνέλευσή τους, που έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2012, να συνεχισθούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες άρχισαν στις 22 Δεκεμβρίου με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων και μετά την απόφαση της διοίκησης, να ζητήσει την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
.
Παράλληλα, αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της επιστολής της εκδότριας κ. Μάνιας Τεγοπούλου προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων που συναντήθηκαν μαζί της, εκτίμησε ότι σε αυτή δεν υπάρχει σαφής δέσμευσή της, για την ικανοποίηση των έξι σημείων, που είχε θέσει ως αιτήματα η συνέλευση της 11ης Ιανουαρίου. Για το λόγο αυτό η συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε ομόφωνα να θέσει τις εξής προυποθέσεις για την συνέχιση του διαλόγου:
.
1. Μέχρι την Δευτέρα η εκδότρια να δεσμευθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο οτι θα εξαιρέσει τα  δεδουλευμένα και τις  αποζημιώσεις απο το "κούρεμα" ενόψει της συζήτησης της αίτησής της για την υπαγωγή της Χ.Κ Τεγόπουλος στο άρθρο 99. Οι εργαζόμενοι στην εκδίκαση της αίτησης για την αναστολή των διωκτικών μέτρων εις βάρος της Χ.Κ Τεγόπουλος, είχαν κάνει κύρια παρέμβαση και είχαν ζητήσει την εξαίρεσή τους.  Επίσης η συνέλευση έδωσε εντολή στους  νομικούς συμβούλους των εργαζομένων, να έρθουν σε επαφή με τους νομικούς συμβούλους της Χ.Κ Τεγόπουλος προκειμένου αυτή η δέσμευση, να εξασφαλισθεί και με νομικό τρόπο.
.
2. Να καταβάλει άμεσα τουλάχιστον ένα μισθό και να εξοφλήσει τους εργαζόμενους της ένθεσης.
.
3. Να μας γνωστοποιήσει εντός του  τελευταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων.
.
4. Να δεσμευθεί οτι η καταβολή της μισθοδοσίας στο εξής θα γίνεται κανονικά και στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
.
5. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης για την συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί  εντος του τελευταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου και να τεθεί υπόψιν των εργαζομένων.
.
Ακόμα η συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε την εξαίρεση απο την απεργία όλων των εργαζομένων στο λογιστήριο προκειμένου να εισπραχθούν οι απαιτήσεις της εταιρείας υπο τις εξής προυποθέσεις:
.
- Τα έσοδα που θα προκύψουν να πάνε στην μισθοδοσία.
- Οι συνάδελφοι να πληρωθούν στο 100% για τις ημέρες της εργασίας τους απο 01/01/2012.
---

Σημείωση: Ανακοινώθηκε ότι η επόμενη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 25.1.2012 στις 14:00.
Επίσης αύριο, Πέμπτη 19.1.2012, καλούνται να παραστούν οι εργαζόμενοι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στις 14:00.
---
*
Προς τον Πάνο Σώκο και την ομάδα Διαλόγου
  
Αρχικά θα ήθελα να θέσω τα κάτωθι ερωτήματα:

-    Ρωτήθηκαν οι νομικοί σας σύμβουλοι για την ορθότητα της άποψης που σας εκθέσαμε στη συνάντηση της Τρίτης 10-1-2012;

Οτι δηλαδή με τα οικονομικά δεδομένα της Χ.Κ. Τεγόπουλος δεν μπορεί να υπάρξει σύννομη απόφαση, στα πλαίσια του άρθρου 99, για περικοπή δικαιωμάτων των εργαζομένων χωρίς τη συγκατάθεσή τους;

-       -   Υπογράφετε την επιστολή ως ομάδα Διαλόγου. Ποιοι την απαρτίζουν και πώς ορίσθηκαν;

Εν συνεχεία θα ήθελα να συνοψίσω όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση της Τρίτης.

Κατ’ αρχήν σας έθεσα την άποψη των νομικών συμβούλων της διοίκησης ότι η διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 δεν είναι, στην περίπτωση της Χ.Κ. Τεγόπουλος, εις βάρος των εργαζομένων, και σας ζήτησα να επιβεβαιώσετε με τους νομικούς σας συμβούλους την ορθότητα της άποψης αυτής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε σας έθεσα κάποια θέματα, στα οποία νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει κατ’ αρχάς συναίνεση, δηλαδή: 

-          ότι δεν πρέπει να υπάρξει στο μέλλον απλήρωτη εργασία
-          ότι θα υπάρξει ως τις 15-2-2012 σαφής πρόταση και χρονοδιάγραμμα για τον τρόπο σταδιακής αποπληρωμής των δεδουλευμένων στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης.
-          ότι θα αναζητηθεί τρόπος στα πλαίσια του άθρου 99 και του σχεδίου εξυγίανσης, αν ενσωματωθούν οι εργαζόμενοι της Φωτοεκδοτικής στην Χ.Κ. Τεγόπουλος, ώστε σε περίπτωση πτώχευσης, να καλύπτονται από την περιουσία της Χ.Κ.Τεγόπουλος.
-          ότι η προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδότησης από τις τράπεζες και πιθανούς επενδυτές, δεν ευνοείται από συγκρούσεις μεταξύ μετόχων, διοίκησης, συντακτών και εργαζομένων
-          ότι μπορούν σταδιακά να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ διοίκησης, συντακτών και εργαζομένων, και ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε από κοινού και σε συνεχή συνεννόηση στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας.
-          ότι η εξυγίανση της Χ.Κ. Τεγόπουλος θα περάσει από τρία στάδια, όπως αναφέρεται και στο σημείωμα της διοίκησης, και ότι το πρώτο είναι η με κάθε θεμιτό μέσο αποφυγή της πτώχευσης, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές και ασαφές οικονομικό περιβάλλον.
-          ότι κάποια θέματα που αφορούν το σχέδιο εξυγίανσης δεν μπορούν να γίνονται γνωστά πριν την ώρα τους
-          ότι  μπορεί να ξεκινήσει άμεσα μια καταγραφή όσων προτίθενται να αποχωρήσουν
-          ότι μπορούμε να εξετάσουμε τους όρους αποκατάστασης της λειτουργίας κάποιων τμημάτων, ώστε να μη δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση, και ταυτόχρονα να μη διασπάται η απεργία σας. Οπως, επιλεγμένα άτομα από το λογιστήριο για την αναζήτηση των αιτήσεων ή μια ομάδα εργαζομένων του πιεστηρίου, απαραίτητη για την εκτύπωση της Χρυσής Ευκαιρίας, δεδομένου ότι η σύμβαση με τη Χρυσή Ευκαιρία απειλείται άμεσα με διακοπή.
-          ότι μπορούμε να βάλουμε σαν στόχο την επανακυκλοφορία των εντύπων και του  enet.gr  περί του τέλους Ιανουαρίου, εφόσον εκπληρωθούν βασικές προϋποθέσεις.

-          Θα ήθελα σε παρακαλώ να μου επισημάνεις τα σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία επί της αρχής.

Οσον αφορά τα αιτήματα που περιέχονται στην επιστολή της ομάδας Διαλόγου

-          Για το πρώτο - γίνεται ήδη συλλογή δεδομένων και ανάλυση των υφισταμένων απαιτήσεων της εταιρίας από πελάτες, ώστε να τεκμηριωθεί ποιες μπορούν να ρευστοποιηθούν.
-          Για το δεύτερο -  είναι αυτονόητο ότι η οικονομική θέση της εταιρείας δεν επιτρέπει τη συνέχιση της μισθοδοσίας με τα ίδια δεδομένα που υπήρχαν μέχρι σήμερα (αριθμός εργαζομένων, ύψος αμοιβών, πλήρης απασχόληση, συμφωνημένα επιμίσθια κλπ). Ετσι είναι κρίσιμο να προσδιοριστεί ο αριθμός όσων προτίθενται να αποχωρήσουν στα πλαίσια προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
-           Για το τρίτο  - το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος καταβολής των 
δεδουλευμένων αποτελούν μέρος του σχεδίου εξυγίανσης, και θα ανακοινωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, και πάντως όχι αργότερα από τις 15-2-2012.
-     Για το τέταρτο   - το τελικό σχέδιο αναδιοργάνωσης θα προκύψει  κατόπιν συζητήσεων με τους εργαζόμενους, αλλά και με τους πιστωτές της εταιρίας.

-           Για το πέμπτο – τα δεδομένα και οι αποζημιώσεις δεν τίθενται σε αμφισβήτηση. Το έχω δηλώσει και με την ανοικτή επιστολή μου προς τους εργαζομένους.

-     Για το έκτο – όπως έχω ήδη αναφέρει, η διαδικασία εξυγίανσης, δεν περιορίζεται μόνο σε οικονομικές παραμέτρους, αλλά αφορά συνολικά τις δομές λειτουργίας της εταιρίας. Σας έχω ήδη ζητήσει να μου στείλετε όποιες ιδέες και προτάσεις έχουν προκύψει, μεμονωμένες και ομαδικές, για τον οικονομικό ή όποιο άλλο τομέα λειτουργίας προκειμένου να εξεταστούν.

Εντέλει, προτείνω στην επόμενη συνάντηση να συζητηθούν τα εξής θέματα:

1.      Η σημερινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τι δυνατότητες υπάρχουν
2.      Οι οικονομικές προϋποθέσεις για την επανακυκλοφορία των εντύπων
3.      Οι επισχέσεις εργασίας.

Προτείνω επίσης η επόμενη συνάντηση να γίνει μεταξύ της ομάδας σας και εμού. Εν συνεχεία θα μπορέσει να διευρυνθεί το σχήμα και με άλλα μέλη της διοίκησης.

Περιμένω τις δικές σας προτάσεις για τα θέματα της επόμενης συνάντησης, και την ημερομηνία που θα συναντηθούμε.

Μάνια Τεγοπούλου

---
*
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου