Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

... τα 99 μετέωρα βήματα της "Ελευθεροτυπίας" ...

*
greektv.com
***
*
Ούτε καν υποσχέσεις,
όπως στο Alter,
δίνει η Μάνια Τεγοπούλου


Προκλητική χαρακτηρίζεται ήδη η επιστολή της ιδιοκτήτριας της "Ελευθεροτυπίας" Μ. Τεγοπούλου προς τους εργαζόμενους της εφημερίδας. Η παρέμβασή της στις εξελίξεις ένταξης στο Άρθρο 99, με αυτό τον τρόπο,  δείχνει πως η ιδιοκτησία παίζει τα ρέστα της.
Ως εταιρεία δεν φαίνεται να χρωστάει πουθενά, να έχει δηλαδή πιστωτές που πιέζουν για επιταγές της ή χρέη. Τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά.

Ο μοναδικός "πιστωτής" της είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι - για να το πούμε κυνικά - χρηματοδοτούσαν την έκδοση της εφημερίδας τους τελευταίους μήνες.

Αυτόν τον "πιστωτή" λοιπόν πρέπει να "πείσει" να συμφωνήσει στο σχέδιο εξυγίανσης αλα Άρθρου 99. Δηλαδή "κούρεμα" κατά 1/3 τουλάχιστον των χρωστούμενων μισθών για αρχή της συζήτησης.

Και ζητά τη συμφωνία των μοναδικών της "πιστωτών" χωρίς καν να κάνει αυτό που έκανε το Alter (Κ. Γιαννίκος, Γ. Κουρής) πριν επτά μήνες. Να πληρώσει τα μισά από τα δεδουλευμένα και να υποσχεθεί-"δεσμευτεί"- πως θα πληρώσει τα υπόλοιπα σε δόσεις. Ως κίνητρο δηλαδή, ως δόλωμα δηλαδή, για να εξασφαλίσει τη συμφωνία τους.

Το ότι δεν το πράττει, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Πρώτον αν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο της ιδιοκτησίας για την εφημερίδα.

Δεύτερον αν πίσω από τις ενέργειες αυτές δεν κρύβεται ο στόχος να απαλλαγεί με το αζημίωτο απ΄ όσο περισσότερους εργαζόμενους γίνεται.

Αύριο πραγματοποιείται η συνέλευση των εργαζομένων. Και είναι απορίας άξιον αν θα βρεθούν εργαζόμενοι της εφημερίδας να υποστηρίξουν πως η Χ.Κ.Τεγόπουλος πρέπει να υπαχθεί στο άρθρο 99 με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων-πιστωτών της.


                                                                           ***
Η επιστολή της Μ. Τεγοπούλου στους εργαζόμενους

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΤΗΣ Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ
Το άρθρο 99, όπως και οποιοδήποτε άρθρο είτε νόμου, είτε του Συντάγματος, είτε δημοσιογράφου, έχει πολλές αναγνώσεις ή ερμηνείες. Αυτοί που δεν ξέρουν να διαβάζουν ας μην προσποιούνται ότι ξέρουν να γράφουν.

Δεν προτίθεμαι να αμφισβητήσω τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των συντακτών και εργαζομένων σε καμία περίπτωση. Ακόμα και στο άρθρο 99 οι εργαζόμενοι αποτελούν ειδική κατηγορία και αντιμετωπίζονται με ευνοϊκότερους όρους από τους υπόλοιπους πιστωτές. Στα όρια του νόμου κινούνται άλλοι.

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση ψήφισαν λιγότερα απο 150 άτομα, δηλαδή κάτω από το 20% του συνόλου. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι μπορώ να θεωρήσω τις θέσεις αυτού του ψηφίσματος ως θέσεις όλων των συντακτών και εργαζομένων. Αλλά δεν έχω καταλάβει και τι μου ζητάει αυτό το ψήφισμα, να πουλήσω την εφημερίδα; Να αναζητήσω επενδυτή; Ή, ότι δεν έχει σημασία τι από τα δυο θα συμβεί, αρκεί να βρεθούν χρήματα για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των συντακτών και των εργαζομένων.

Το τελευταίο διάστημα έχω ζητήσει από τον εκπρόσωπο των συντακτών προτάσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης. Τέτοιες προτάσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα στα χέρια μου, πρέπει όμως άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων που δεν έχουν ακόμα καταβληθεί.

Είναι προφανές ότι ένα ευρύτερο σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της εταιρίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο να πετύχει χωρίς την συμφωνία και την συμμετοχή των συντακτών και των εργαζομένων, είτε μέσα από τις διαδικασίες του άρθρου 99, είτε εκτός.

 Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2012

 Μάνια Τεγοπούλου
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου