Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

... τα επιχειρήματα της Μάνιας για το Αρθρο 99 ...

*
Newpost
***
*
Η Χ.Κ. Τεγόπουλος και το Άρθρο 99
*
Στοιχεία για το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το τελευταίο χρονικό διάστημα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο εισαγωγικό σημείωμα της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου, που αναλύει τα επιχειρήματα για υπαγωγή της εταιρίας Χ.Κ Τεγόπουλος και κατά συνέπεια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Ακολουθεί ολόκληρο το εισαγωγικό σημείωμα:

«ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ
ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 99

 "(...) ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, μιλούσε σε δημόσια παρέμβασή του από το Στρασβούργο για τη διπλή απειλή που υφίστανται τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη. Εξαιτίας αυτής της απειλής, διευκρίνισε «κόσμια» ο επίτροπος, περιορίζεται ο πλουραλισμός στην ενημέρωση και παραβιάζεται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Συγκεκριμενοποιώντας δε αυτήν τη «διπλή απειλή», ο επίτροπος Χάμαρμπεργκ μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλλουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ποδηγετήσουν, με διάφορους τρόπους, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και για τη διακαή επιθυμία νεόκοπων επιχειρηματιών να δημιουργήσουν μονοπωλιακές συνθήκες στον τομέα της ενημέρωσης στην Ευρώπη. Στις εφημερίδες, που ενοχλούν με την κριτική τους τις κυβερνήσεις, προκαλούνται προβλήματα στην τραπεζική χρηματοδότηση και στην προμήθεια χαρτιού, ενώ σε πάμπολλες περιπτώσεις και για ασήμαντη αφορμή αφαιρούνται οι άδειες λειτουργίας ανεξάρτητων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, υπογράμμισε. Καταπέλτης ο επίτροπος συμπέρανε ότι τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη μποϊκοτάρονται στη λειτουργία τους από τις κυβερνήσεις, είτε δια της διακοπής χορήγησης των κρατικών διαφημίσεων είτε δια της δημιουργίας γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων. Σοβαρότατη απειλή για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ενημέρωση συνιστά και η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης σε χέρια ιδιωτών επιχειρηματιών, το «πόθεν έσχες» των οποίων αγνοείται, είπε ο κ. Χάμαρμπεργκ". Απόσπασμα  από το άρθρο του ανταποκριτή της «Ε» στο Στρασβούργο που δημοσιεύθηκε στις 8-12-2011. 

*

Συνοπτική περιγραφή
του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος
στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία.
*
Ο ελληνικός Τύπος λειτουργεί στα πλαίσια μιας περιφερειακής ελληνόφωνης αγοράς χωρίς δυνατότητες επέκτασης. Έτσι, η κύρια παράμετρος που καθορίζει τις εξελίξεις και, κατά συνέπεια, την κρίση, στην οποία βυθίζεται τα τελευταία χρόνια, είναι ο εσωτερικός ανταγωνισμός και η σοβαρή εξάρτηση από τα πολιτικά και  οικονομικά συμφέροντα.
Πολλες εφημερίδες ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους με παράλληλη δράση και συμφέροντα σε άλλους τομείς της οικονομιας . Π.χ. κατασκευαστικός , ναυτιλιακός κλπ.
Η έλλειψη αξιοπιστίας, αλλά και η έλλειψη σταθερού και μακροχρόνιου προσανατολισμού της ιδιοκτησίας των ομίλων, που ελέγχουν εφημερίδες στην  δημοσιογραφική λειτουργία, έχει οδηγήσει σε μεγάλη  πτώση την ποιότητα της ενημέρωσης  με συνέπεια τη μεγάλη μείωση της συνολικής κυκλοφορίας.

Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά των έντυπων μέσων ενημέρωσης σχηματικά περιγράφεται ως εξής:

Μεγάλες προσφορές =Μεγάλη κυκλοφορία = Μεγάλη δυνατότητα πίεσης της πολιτικής εξουσίας = Μεγάλη εξάρτηση της πολιτικής εξουσίας από τον Τύπο = Εξασφάλιση  ευνοϊκών συνθηκών για τις παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες των ομίλων = Μεγάλα οικονομικά οφέλη για τον όμιλο = Μέρος των οφελειών διατίθεται για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Τύπου και επανάληψη του κύκλου.

Με αυτόν τον τρόπο η λειτουργία του Τύπου έχει γίνει  παρασιτική.
Στο βαθμό που τα παράλληλα οφέλη των  ομίλων  δεν αντισταθμίζουν το κόστος ανάπτυξης ή διατήρησης της κυκλοφορίας του Τύπου, αυτός θα εγκαταλείπεται και θα φθίνει.


Η Χ.Κ.Τεγοπουλος δεν ανήκει σε όμιλο συμφερόντων και δεν έχει αυτές τις εξαρτήσεις, κατά συνέπεια, δεν έχει και την χρηματοδότηση από παράλληλες  δραστηριοτήτες.
Τα έσοδα της Χ.Κ.Τεγοπουλος προέρχονται κυρίως από τις πωλήσεις φύλλων  και από την διαφήμιση.


Η βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα επηρέασε αρνητικά τα έσοδα της Χ.Κ.Τεγοπουλος και από τις πωλήσεις φύλλων, και από την διαφήμιση. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε δραματικά:
 
α. Από τον εξοντωτικό  ανταγωνισμό των προσφορών (cd, dvd κ.λ.π.).  Μέσω των προσφορών, και σε βάρος της ποιότητας ενημέρωσης, οι όμιλοι που ελέγχουν πολλά από τα μέσα ενημέρωσης διατηρούν τα υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας των εντυπων τους.


β.  Από την άνιση κατανομή των διαφημιστικών κονδυλίων.
Το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο επέτρεψε να δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες στην διαφημιστική αγορά. Έτσι, ένας μικρός αριθμός των media shops διαχειρίζεται το σύνολο, σχεδόν, της διαφήμισης σε έντυπα, ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Η διαχείριση αυτή, φαίνεται, ότι καθορίζεται περισσότερο από τις σχέσεις των media shops  με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική εξουσία, και  λιγότερο από τα δεδομένα της αγοράς  των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ακροαματικότητα, αναγνωσιμότητα  κλπ).
*
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»
.
Η κρίση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, προσφέρει και ένα σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Χ.Κ.Τεγοπουλος.
Ακριβώς λόγω της παρασιτικής λειτουργίας του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού Τύπου, και μέσα στα πλαίσια της ύφεσης που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, η χρηματοδότηση των εκδοτικών δραστηριοτήτων των ομίλων έχει γίνει πλέον ασύμφορη.
Έτσι, μπορεί να μειώνεται ο συνολικός αριθμός αγοραστών εφημερίδων, αλλά μειώνεται και ο αριθμός των  εφημερίδων και, σε βάθος χρόνου, θα  περιοριστεί δραματικά και η επιθετική εξαγορά μεριδίου αγοράς (κυκλοφορίας) από τους ομίλους.
Τα πρόσφατα γεγονότα είναι αποδεικτικά: «Ελεύθερος Τύπος», καθημερινό «Βήμα», ALTER ανέστειλαν την λειτουργία τους, ο «Πήγασος», ο ΔΟΛ και η «Καθημερινή» έχουν υψηλότατο δανεισμό και  ζημιογόνα αποτελέσματα.
Πιστεύουμε, ότι στις  νέες συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί λόγω  της  διεθνούς και ελληνικής κρίσης, η πίεση από τις  συνθήκες ανταγωνισμού, που αγγίζει τα όρια του αθέμιτου, θα υποχωρεί  συνεχώς, και τα έντυπα της Χ.Κ.Τεγοπουλος, έχοντας ιστορικά εδραιώσει  την ύπαρξή τους στην ανεξάρτητη και κριτική τους στάση απέναντι σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της απήχησής τους και, κατά συνέπεια, της κυκλοφορίας τους.
*
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ
ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 99
.
Η διοίκηση  αναγνωρίζει ότι η δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία, επηρεάζει αρνητικά και δημιουργεί οικονομικά προβλήματα και ανασφάλεια σε όλους  τους  συναλλασσόμενους με αυτήν.
Πιστεύει, όμως, ότι  το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης του άρθρου 99 θα επιτρέψει στους:
1.    εργαζόμενους
2.    Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία
3.    τράπεζες
4.    προμηθευτές και συνεργάτες
5.    μετόχους
να εξετάσουν και να συμφωνήσουν στα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης της οικονομικής λειτουργίας της εταιρίας μέσω της κατάρτισης και εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου  σχεδίου (business plan) διάρκειας 3-5 ετών.


Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις και από την έκθεση του εμπειρογνώμονα, η εταιρία  βρίσκεται σε προ πτωχευτικό στάδιο, και σε άμεσο κίνδυνο παύσης πληρωμών, λόγω της οξύτατης κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζει.


Η μη αποδοχή του αιτήματος για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην πτώχευση της εταιρίας.


Η πτώχευση σήμερα θα είχε τις εξής συνέπειες:

1.    Για τους εργαζόμενους:
A.    την απώλεια του συνόλου των θέσεων εργασίας, σε μια περίοδο μεγάλης ανεργίας στη χωρα (σχεδόν 20%).
B.    την είσπραξη των δεδουλευμένων και αποζημιώσεών τους με μεγάλη καθυστέρηση, μέσω του προϊόντος της εκποίησης των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της Χ.Κ.Τεγοπουλος κατά την πτωχευτική διαδικασία.      
Έτσι, 800 περίπου οικογένειες θα οδηγηθούν σε μεγάλη επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης.


2.    Για το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία:
A.    την απώλεια εσόδων σε περίοδο μεγάλης ύφεσης των εισπράξεών τους.
B.    την είσπραξη των ήδη οφειλόμενων σε αυτά με μεγάλη καθυστέρηση μέσω του προϊόντος της εκποίησης  των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της Χ.Κ.Τεγοπουλος κατά την πτωχευτική διαδικασία.
3.    Για τις τράπεζες:
A.    την άμεση εγγραφή στις ζημίες του συνόλου των απαιτήσεών τους από την Χ.Κ.Τεγοπουλος.
B.    την απώλεια εσόδων από τόκους.
C.    την απώλεια μεγάλου μέρους των απαιτήσεών τους, που θα προκύψει από το γεγονός ότι έπονται των απαιτήσεων των εργαζομένων, του δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων στη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών σε πτωχευτική διαδικασία, σε συνδυασμό με την  μεγάλη μείωση της αξίας των ακινήτων, επί των οποίων έχουν προσημειώσεις, λόγω της μεγάλης πτώσης της ζήτησης στην αγορά των ακινήτων σήμερα.


4.    Για τους προμηθευτές και συνεργάτες: 
την απώλεια του συνόλου ή, στην καλύτερη περίπτωση, του μεγαλύτερου 
μέρους των απαιτήσεών τους και την είσπραξη του υπολοίπου με μεγάλη   καθυστέρηση.
   
5.    Για τους μετόχους: 
την πλήρη και οριστική απαξίωση των μετοχών που κατέχουν.


Τελικά, η πτώχευση θα έθιγε και το γενικό συμφέρον, λόγω της εξαφάνισης ενός ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης με μεγάλη ιστορία και απήχηση στην κοινή γνώμη, ενισχύοντας έτσι τις μονοπωλιακές τάσεις στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.


Οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση για την διάσωση, εξυγίανση και ανάπτυξη της εταιρίας κατανέμονται  σε άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους και, συνοπτικά, έχουν ως εξής:


Άμεσοι:
1.    η επίλυση του οξύτατου προβλήματος ρευστότητας, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση και η, εξ αυτής προαναφερόμενες, συνέπειες.
 
Μεσοπρόθεσμοι:1.    η  ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού
2.    η αναδιάρθρωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας 
3.    η αναδιάρθρωση του ενεργητικού της εταιρίας
4.    η αναδιοργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού
5.    η μείωση του λειτουργικού κόστους
6.    η αναδιάρθρωση του τζίρου 
7.    η βελτίωση της επιχειρηματικής και οικονομικής  ευελιξίας
8.    η αξιοποίηση  του στρατηγικού πλεονεκτήματος της «Ελευθεροτυπίας»
9.    η αναστροφή της ζημιογόνου πορείας, και μέσω αυτής, η μονιμότερη εξασφάλιση των συναλλασσομένων με αυτή


Μακροπρόθεσμοι:1.    η σταθεροποίηση της κερδοφορίας της εταιρίας
2.    η απεξάρτηση από δανειακά κεφάλαια
3.    η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων από αυτές
4.    η αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του διοικητικού μοντέλου
5.    η αναδιοργάνωση και  εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μοντέλου
Αυτοί οι στόχοι  αναλύονται, εξειδικεύονται και τεκμηριώνονται στο σχέδιο εξυγίανσης, που εκπονείται σε συνεργασία με την  εταιρία  Grand Thornton.


Η αποδοχή του αιτήματός μας για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης του Άρθρου 99  θα επιτρέψει να συζητηθεί το σχεδιο εξυγιανσης  με  όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και είμαστε βέβαιοι, ότι θα γίνει αποδεκτό με την  μεγαλύτερη πλειοψηφία, ώστε να κατατεθεί και να επικυρωθεί από το δικαστήριό σας μέσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες.

Για την Χ.Κ.Τεγοπουλος


Μανια Τεγοπουλου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου