Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

... γνωμοδότηση για το "Σύμφωνο Εργασίας" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
*
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
*
Απόστολου Τσαλαπάτη
Νομικού Συμβούλου της ΕΠΗΕΑ
*
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΠΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ "ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΟ ΒΗΜΑ"
*
ΕΡΩΤΗΜΑ:
.
Μου ετέθη στην Γ.Σ. των διοικητικών υπαλλήλων στον ΔΟΛ να αξιολογήσω νομικά το διακινούμενο έγγραφο που επιγράφεται ως "ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ" μεταξύ της Διοίκησης του ΔΟΛ και των εργαζομένων συντακτών της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" και να απαντήσω υπό ποιές προϋποθέσεις αυτό θα μπορούσε να καταστεί επιχειρησιακή σύμβαση.
.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
.
Το διακινούμενο κείμενο ως έχει δεν αποτελεί συλλογική σύμβαση και δεν δεσμεύει αυτούς που αρνούνται να το υπογράψουν. Το εν λόγω κείμενο θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστεί επιχειρησιακή σύμβαση με την προϋπόθεση ότι, ελείψει επιχειρησιακού σωματείου, θα συσταθεί στον ΔΟΛ στα πλαίσια του Ν. 4024/2011 "ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ" η οποία θα αποτελείται από τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων στον ΔΟΛ και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της θα υπογράψουν την επιχειρησιακή σύμβαση. Η εν λόγω "ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ" θα πρέπει σύμφωνα με την ιδρυτική της πράξη να δέχεται ως μέλη της κάθε είδους εργαζόμενο του ΔΟΛ ανεξαρτήτως ειδικότητας.
.
Οι εργαζόμενοι στην περίπτωση που επιλέξουν την σύσταση "ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ" με σκοπό την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δυνατόν να συμφωνηθούν μισθοί χαμηλότεροι των συλλογικών συμβάσεων του 2008.
.
Επιπλέον τυχόν υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης αποδυναμώνει το ενδεχόμενο προσφυγής των ΕΝΩΣΕΩΝ στον Ο.Μ.Ε.Δ με σκοπό την έκδοση Διαιτητικών Αποφάσεων που τουλάχιστον θα επιβεβαιώνουν, με βάση την έως τώρα πρακτική του Ο.Μ.Ε.Δ., τους κατώτατους μισθούς όπως αυτοί ορίζονται στα αντίστοιχα κλιμάκια της ΣΣΕ του 2008. Επιπλέον τυχόν κατώτερες αποδοχές ενδεχόμενης επιχειρησιακής σύμβασης πιθανόν να οδηγήσουν τον διαιτητή που θα αναλάβει να εκδώσει διαιτητική απόφαση στο μέλλον να αποφασίσει, αντίστοιχες της επιχειρησιακής, μειωμένες αποδοχές σε σχέση με τη συλλογική σύμβαση του 2008.
.
Εν κατακλείδι σε κάθε περίπτωση συνιστάται η αποφυγή σύμπραξης στην σύσταση "ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ" με σκοπό την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης ώστε : αφενός να διατηρηθούν τα υπάρχοντα επίπεδα αποδοχών και αφετέρου οι ΕΝΩΣΕΙΣ να είναι ελεύθερες να απευθυνθούν στον ΟΜΕΔ για συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν τις αμοιβές/όρους εργασίας όλων των εργαζομένων στις εφημερίδες, εάν φυσικά επιλέξουν να το πράξουν.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. ο σχολιαστής της ΕΠΗΕΑ
    Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012
    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΡΝΗΘΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
    Λάβαμε και αναρτούμε την ακόλουθη ανακοίνωση από την ΕΤΕΡ:

    Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) δικαίωσε σήμερα δεκαεπτά εργαζόμενους της εταιρείας ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ οι οποία είχαν απολυθεί από την εταιρεία επειδή αρνήθηκαν να αποδεχθούν ως μονομερώς βλαπτική νέα (δεύτερη) μείωση του ωραρίου απασχόλησής τους και επομένως και των τακτικών αποδοχών τους.
    Πληρεξούσιος Δικηγόρος αιτούντων ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗΣ.
    Η Απόφαση (739/2012) είναι εξαιρετικά σημαντική :
    Ø Αφενός για τη διαμορφούμενη Νομολογία που αφορά στη δικαστική αξιολόγηση των νέων ευέλικτων σχέσεων εργασίας
    Ø Τη δυνατότητα ελέγχου από τα Δικαστήρια και την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας μονομερών εργοδοτικών πρακτικών
    Ø Νομικά ενδιαφέρουσα είναι η Απόφαση καθόσον κρίνει την ακυρότητα απολύσεων που έχουν λόγο την άρνηση αποδοχής μονομερών βλαπτικών μεταβολών ειδικά ως προς το ωράριο εργασίας καθώς και το ότι εξίσου μονομερή βλαπτική μεταβολή συνιστά η επιβολή από μειωμένο ωράριο (σε σχέση με το κανονικό) σε ακόμη περισσότερο μειωμένο (πιο λίγες ώρες απασχόλησης άρα και αποδοχές), πρακτική που υιοθετεί πλήθος επιχειρήσεων αυτή τη περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή