Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

... απεργία σε όλα τα ΜΜΕ για ΣΣΕ ...

*
Βασίλης Τζήμτσος
***
*
Πρόταση για απεργία σε όλα τα ΜΜΕ

την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές

*
Κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του κλάδου των δημοσιογράφων θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ όπου θα εξεταστεί η πρόταση που διατυπώθηκε από μέλη του Μεικτού Συμβουλίου του σωματείου, για την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την τελευταία εβδομάδα πριν τις Βουλευτικές Εκλογές, ανήμερα αλλά και την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Η πρόταση είναι να ξεκινήσουν από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή στάσεις εργασίας στα τηλεοπτικά κανάλια κατά τη διάρκεια των ειδήσεων, ενώ από τη Δευτέρα ο αγώνας να κλιμακωθεί σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι και τη Δευτέρα, την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Η παραπάνω πρόταση διατυπώθηκε από πολλά μέλη του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ κατά την χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου, παρουσία μελών του ΔΣ του σωματείου των δημοσιογράφων.
Το αξιοσημείωτο είναι πως δεν υπήρξε διαφορετική πρόταση προς ψηφοφορία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων μελών τάχθηκε υπέρ της πρότασης, ενώ δεν υπήρξε κάποιος αντίλογος.
Είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα να πέσει «μαύρο» στην ενημέρωση σε προεκλογική περίοδο. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εξουσίας, επιχειρούν μαζί με την Τρόικα και τους δανειστές μας να επιβάλουν τα πιο βάρβαρα μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Το προηγούμενο διάστημα αντέδρασαν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Έρχεται και η σειρά των δημοσιογράφων οι οποίοι βιώνουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα με την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την επιβολή ατομικών συμβάσεων που επιβάλει εκβιαστικά η εργοδοσία σε κάθε μαγαζί. Ή υπογράφεις ή απολύεσαι, είναι το δίλλημα των ανθρώπων της εργοδοσίας και τις συνέπειες υφίστανται ήδη οι πρώτες στρατιές απολυμένων συναδέλφων. Οι υπόλοιποι αναγκάζονται να εργάζονται με συνθήκες δουλοπαροικίας, με δραματικές περικοπές στους μισθούς, επιδόματα και εργασιακά δικαιώματα.
Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα, ο κλάδος πρέπει να απαντήσει πριν είναι αργά και φτάσουμε στα 580 ευρώ μεικτά του ανειδίκευτου εργάτη…
Αυτό συνειδητοποίησαν πολλά μέλη του Μεικτού Συμβουλίου αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ τα οποία στην χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου έθεσαν επί τάπητος το θέμα πραγματοποίησης απεργιακών κινητοποιήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πριν τις εκλογές, ανήμερα των εκλογών αλλά και την επόμενη ημέρα.
Αίτημα η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά από διαπραγμάτευση με τις εργοδοτικές ενώσεις. Η πρόταση διατυπώθηκε και εγγράφως με τις υπογραφές μελών του Μεικτού Συμβουλίου προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη προκειμένου να προωθηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Σωματείου της Ένωσης Συντακτών.
Βέβαια, τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν ενιαία θέση. Υπάρχουν πολλές απόψεις και θέσεις των παρατάξεων.
Όμως στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για αντεγκλήσεις αλλά για συναίνεση.
Υπάρχει η ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ικανοποιεί τους εργαζόμενους και να αποτρέψει τα κρούσματα ζούγκλας και ανθρωποφαγίας.
Υπάρχει η ανάγκη να εξασφαλίζονται ίσοι όροι εργασίας και αμοιβής.
Να μην ανεχτούμε τις «εκπτώσεις» μισθών αλλά και της αξιοπρέπειας μας, υποκύπτοντας σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας…
Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αντί για τις συνήθεις αντεγκλήσεις, ας εξεταστεί η ουσία της πρότασης.

.
Ειδικότερα:
- Τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Συμφωνούν ή διαφωνούν με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας;
- Αν συμφωνούν ας οργανώσουμε όλοι οι συνάδελφοι ενωμένοι απεργιακές κινητοποιήσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών, εξαναγκάζοντας τις εργοδοτικές οργανώσεις να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
- Τι θα προκύψει από αυτήν τη διαπραγμάτευση; Σίγουρα οι εργοδότες δεν θα δώσουν ό,τι ζητάμε, αλλά μπορούμε να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς μισθούς με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι ατομικές συμβάσεις των 580 ευρώ…
.
Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οφείλει να λάβει αποφάσεις τώρα. Η πρόταση έχει τεθεί επί τάπητος. Μην παραπέμψουν το θέμα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του κλάδου στις 22 Μαϊου. Τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Πριν τη λήξη της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις 14 Μαϊου, συμπτωματικά μια εβδομάδα μετά τις εκλογές.
Στις 22 Μαϊου που θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ, θα είναι πολύ αργά… Η μάχη πρέπει να δοθεί πριν τις εκλογές!
Την ίδια μάχη ξεκίνησαν ήδη οι τεχνικοί της τηλεόρασης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι άλλοι κλάδοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί εναντίον των αφεντικών που κερδίζουν από τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλει η κυβέρνηση, τα δύο μεγάλα-μέχρι σήμερα-κόμματα εξουσίας, η Τρόικα και το ΔΝΤ. Ας δώσουμε τη μάχη!
Θα νικήσουμε; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, αν δεν αγωνιστούμε…

Βασίλης Τζήμτσος
Μέλος Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου