Κυριακή 15 Απριλίου 2012

... Megaλη πορεία προς τον Γολγοθά ...

*
"Παρόν"
***
*
Megaλος και βαρύς
ο σταυρός του καναλιού
για τους εργαζόμενους
*
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις των ανθρώπων στο Mega.  Η σύμβαση που τους προτείνεται έχει τα χαρακτηριστικά δουλοπαροικίας, χωρίς να είναι κανείς σε θέση να διαβεβαιώσει πως αν απολυθεί η πληθώρα δημοσιογράφων από τον τηλεοπτικό σταθμό, όπως λέγεται θα πάρουν την αποζημίωση για όλα τα χρόνια εργασίας, ή αν υπογράφοντας το σχετικό έγγραφο θα σώσουν τις θέσεις τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Mega, όλα είναι στον αέρα από τη στιγμή που οι μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν «τα δικά τους παιδιά» και επιμένουν στην μνημονιακή πολιτική, των περικοπών.  Η ένταση που επικρατεί στον ενημερωτικό τομέα- τη δύναμη πυρός του Mega-  είναι μεγάλη καθώς υπάρχει άρνηση να εργαστούν με «καθεστώς δουλοπαροικίας» για τα επόμενα χρόνια.  Η μια πλευρά  π.χ. των δημοσιογράφων, ζητάει ευθύνη από την άλλη, π.χ. του προγράμματος κι όλοι μαζί από τη διοίκηση.
*
Παράλληλα ξεκίνησαν οι πρώτες κρούσεις στους πρωτοκλασάτους αστέρες για μετεγγραφές σε άλλα ανταγωνιστικά ΜΜΕ. Οι αστέρες έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 55% στις αποδοχές τους την τελευταία διετία. Την πρώτη φορά οι περικοπές έφτασαν στο 35% με τη δέσμευση πως δεν θα γίνουν απολύσεις.  Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε και ακολούθησε το δεύτερο μαχαίρι κατά 20%.  Προς το παρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκτιμάται πως θα υπάρξει ανακωχή. Όμως, μετά, και αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος σκληρής διαπραγμάτευσης, μεταξύ εκείνων που θα μείνουν.
*
Δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις ο διευθύνων σύμβουλος του  Mega, Ηλίας Τσίγκας πως δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις δημοσιογράφων ή διοικητικών ακόμη κι αν υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις. Ο Ηλίας Τσίγκας βρίσκεται σε διακοπές στο εξωτερικό και επιστρέφει την Τρίτη του Πάσχα, αλλά είναι έντονα προβληματισμένος για την παραμονή του στο τιμόνι του σταθμού, αφού δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον του. Εκτιμά πως με αυτές τις περικοπές ο τηλεοπτικός σταθμός μπορεί να έχει ισοσκελισμένη πορεία ως το 2013 με δεδομένα τα προβλήματα των μετόχων που έχουν επιλέξει να ενισχύουν με ελάχιστα χρήματα την επιχείρηση. Η λύση μπορεί να έρθει από το εξωτερικό, είτε από το χώρο της ενέργειας.
*
Την έκδοση ομολογιακού δανείου (15 εκατ. ευρώ) θέλει το Mega. Το ποσό δεν φτάνει για να καλύψει όλες τις ανάγκες του τηλεοπτικού σταθμού, αλλά φαίνεται πως θα ικανοποιήσει τις βραχυπρόθεσμες δανειακές κι άλλες ανάγκες του. Για να προχωρήσει, πρέπει να υλοποιηθεί  η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως και 10 εκατ. ευρώ και το σαρωτικό πρόγραμμα λιτότητας.  Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η διαδικασία της αύξησης του κεφαλαίου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου