Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

... επιδόματα επίσχεσης και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ...

*
Παρατύπως
***
*
Τί συμβαίνει
με τα επιδόματα επίσχεσης;
*

Μπαλάκι μεταξύ ΕΤΑΠ ΜΜΕ και Υπουργείου έχουν γίνει εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, για να πάρουν το ανάλογο επίδομα.

Πρόκειται για ασφαλισμένους της Α΄ Διεύθυνσης (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) και της Γ΄ Διεύθυνσης (πρώην ΤΑΤΑ) του Ταμείου που υφίστανται κρατήσεις και για ανεργία και άρα δικαιούνται από το ΕΤΑΠ ό,τι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που παίρνουν ανάλογα επιδόματα επίσχεσης από τον ΟΑΕΔ.

Κι όμως, για κάποιους περίεργους γραφειοκρατικούς (;) λόγους το επίδομα αυτό δεν το λαμβάνουν. Ακόμα χειρότερα, σε κάποιους ασφαλισμένους που είχε αρχίσει να χορηγείται, ξαφνικά διακόπηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Το «ρεπορτάζ» του Παρατύπως,
κατέγραψε τα εξής:

Οι τυπογράφοι της επιχείρησης 3Ε Εκτυπωτική που από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας (αφού ο εργοδότης τους εγκατέλειψε το εργοστάσιο και τους έχει αφήσει απλήρωτους) προσέφυγαν στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Γ΄ Διεύθυνση) για να πάρουν επίδομα επίσχεσης. Μετά από πολλές προσπάθειες άρχισαν να το λαμβάνουν τον Ιανουάριο, μέχρι που ξαφνικά στα μέσα Μαρτίου τους το κόψανε! Η αιτιολογία που προέβαλλε η διοίκηση του Ταμείου είναι κάποιο κενό στο καταστατικό του, η οποία απαιτούσε υπουργική απόφαση.

Από τότε οι εργαζόμενοι με συνεχείς παραστάσεις στο υπουργείο Εργασίας προσπαθούσαν να πείσουν τον πρώην συνδικαλιστή υπουργό να τους εκδώσει την σχετική απόφαση. Έπρεπε να περάσουν οι εκλογές και μόλις στις 11/5, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο, ο Γ. Κουτρουμάνης υπέγραψε την περιβόητη απόφαση. Κι όμως μέχρι σήμερα σε αυτούς τους εργαζόμενους της εκτυπωτικής επιχείρησης που βρίσκονται 160 μέρες σε επίσχεση εργασίας δεν έχει χορηγηθεί ξανά το επίδομα επίσχεσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα πράγματα ζόρισαν όταν έφτασαν στο ΕΤΑΠ μαζικά οι αιτήσεις των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, που κι αυτοί προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Μπροστά στον όγκο των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος, η διοίκηση του Ταμείου «μας» θυμήθηκε τις ελλείψεις του καταστατικού.

Το ερώτημα είναι: τι κάνουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κλάδου στη διοίκηση του Ταμείου; Τι κάνουν τα σωματεία; Γιατί δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα μια καταγγελία; Ποιος κάλυπτε την «κωλυσιεργία» του υπουργού του Μνημονίου; Γιατί δεν έχει ακόμη λυθεί το θέμα, αφού τελικά υπογράφηκε η σχετική απόφαση;

Οι εργαζόμενοι της 3Ε Εκτυπωτική πραγματοποίησαν 14 μαζικές παραστάσεις στο υπουργείο Εργασίας για να πετύχουν αυτή την απόφαση. Γιατί δεν κινήθηκαν ανάλογα και τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου; Πού είναι η αλληλεγγύη του διασωματειακού;

Δεν θα τα ρωτούσαμε όλα αυτά, αν δεν διαβάζαμε την επιστολή «συμπαράστασης» που έστειλε ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε περικοπές παροχών μεγαλύτερες κι από αυτές του Μνημονίου. Στην επιστολή αυτή ο κ. πρόεδρος που δυσκολεύεται να δώσει επιδόματα ανεργίας και επίσχεσης στους απλήρωτους και άνεργους συναδέλφους, εμφανίζεται …γαλαντόμος μιλώντας για «αναδιανομή των πόρων μας που θα ενισχύσει τον ΕΔΟΕΑΠ».

Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε ακόμα μια: όποιος βλέπει ως λύση στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού την αναδιανομή της περιουσίας του κάθε ξεχωριστού κλάδου του, κατά τα άλλα, ενιαίου ταμείου μας, όποιος σκέφτεται να μοιράσει τη φτώχεια μας δηλαδή, θα μας βρει απέναντι. Καμιά λύση στην έλλειψη πόρων του ασφαλιστικού μας συστήματος δεν πρόκειται να υπάρξει, αν δεν ληφθούν μέτρα για την είσπραξη με κάθε τρόπο των επί χρόνια ανείσπρακτων οφειλών των επιχειρήσεων ΜΜΕ και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Και φυσικά καμία λύση δεν πρέπει να θίγει τους άνεργους και τα δικαιώματά τους.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Κύριοι και συνάδελφοι εργαζόμενοι στον Τύπο,

    Σχετικά με την ανάρτηση "επιδόματα επίσχεσης και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ" που διάβασα στο blog της Ανασυγκρότησης:

    Άπ' όσο ξέρω ο Κουτρουμάνης υπέγραψε την υπουργική απόφαση 10 ή 11 Μαίου και ακόμη δεν έχει πάρει ΦΕΚ. Το γραφειοκρατικό κομμάτι είναι να πάρει ΦΕΚ και να ανέβει στη "Διαύγεια".
    Πιέστε ΑΜΕΣΑ στο Εθνικό Τυπογραφείο για αυτό. Στο υπουργείο Εργασίας ισχυρίζονται ότι έχει φύγει το θέμα από αυτούς και είναι θέμα Εθνικού Τυπογραφείου.
    Έπρεπε ήδη να είχε πάρει ΦΕΚ και να είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια, μια απόφαση που υπογράφτηκε 10, 11 Μαίου. Απορώ και εγώ με την "κωλυσιεργία".
    Πιέστε εδω και τώρα η απόφαση να πάρει ΦΕΚ (να τυπωθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).

    ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΝΘΟΣ
    Ανεργος Δημοσιογράφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή