Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

... ΕΔΟΕΑΠ - Ελ. Σπανοπούλου: "Δεν παραιτούμαι ..."...

*
"Παρόν"
***
*
Η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Ελένη Σπανοπούλου,
με επιστολή της στο "Π", δηλώνει:
.
«Δεν παραιτούμαι,
καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται…»
.
Όλη η επιστολή της Προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, που σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις και θα ανάψει φωτιές με τις κατηγορίες που διατυπώνει ευθέως εναντίον πάρα πολλών, έχει ως εξής:
«Κύριε Κουρή, αγαπητέ Μάκη,
Δεν υπάρχει τίποτα πιο άχαρο για έναν δημοσιογράφο από το να απαντήσει σ' έναν ανώνυμο συνάδελφό του που παραβιάζει την επαγγελματική δεοντολογία και ηθική. Και καθώς η σιωπή μπορεί να θεωρείται αδυναμία, απαντώ επώνυμα.
Είναι, δυστυχώς, πολλές οι ανακρίβειες και τα ψεύδη στα κείμενα για τον ΕΔΟΕΑΠ κι εμένα προσωπικά, που δημοσιεύτηκαν στο «Παρόν» τις δύο περασμένες Κυριακές. Θα χρειαζόμουν ολόκληρη τη σελίδα σας για να απαντήσω σε όλα όσα θίγονται από τον συντάκτη ή τη συντάκτριά τους.
Και επειδή είναι όλα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.edoeap.gr) και απεσταλμένα στο σπίτι καθενός από τα 10.000 άμεσα μέλη του Ταμείου μας, μια δημόσια εμπεριστατωμένη απάντηση είναι, ίσως, περιττή. Στα 12 χρόνια της παρουσίας μου στον ΕΔΟΕΑΠ, άλλωστε, και ιδιαίτερα από το 2009, που ανέλαβα για πρώτη φορά θέση εκτελεστικού μέλους στο ΔΣ, πάντα ενημέρωνα για όλα! Υπάρχουν τόσες αποδείξεις γι' αυτό, που είναι αδύνατο να διαψευστεί!
Ωστόσο, είμαι στη διάθεση της σύνταξης της εφημερίδας προκείμενου να τεκμηριώσω με πλήρη στοιχεία την αναλήθεια και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Γεγονός που εμείς, οι δημοσιογράφοι, γνωρίζουμε καλά να κάνουμε σε άλλους. Να τσακίζουμε, δηλαδή, κόκαλα με τον λόγο και τη γραφή μας... 
Όχι, όμως, και αναμεταξύ μας! Στον χώρο της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, αυτό το κάνει έντονα την τελευταία δεκαετία μια ομάδα “συναδέλφων” που δεν τιμούν το επάγγελμα με τα “ρεπορτάζ” και τις “θέσεις” τους, στους οποίους ούτε εσύ ούτε εγώ ανήκουμε και το έχουμε αποδείξει! 
Φθάσαμε στη μεταξύ μας ανθρωποφαγία, λοιπόν!
Όταν ούτε τα θηρία δεν τρώνε μεταξύ τους τις σάρκες τους, είναι θλιβερό οι δημοσιογράφοι να χρησιμοποιούν μεθόδους γραπτής και προφορικής, λεκτικής και σωματικής βίας ενάντια σε δημοκρατικά εκλεγμένους συναδέλφους τους. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να παραποιούν τον μόνο άξονα που απέμεινε να στηρίζει το επάγγελμα μας, την ΑΛΗΘΕΙΑ!
Οργανωμένες μειοψηφίες υποδαυλίζουν τη δικαιολογημένη οργή του κόσμου για όσα δεινά περνάει σήμερα και μετατρέπουν νόμιμη ΓΣ από δημοκρατική διαδικασία σε παράνομη οχλαγωγία. Στήνουν δίκην “λαϊκού δικαστηρίου” αποφάσεις, με προαναγγελθείσες μάλιστα καταδίκες και ποινές!
Αναφέρομαι στη δήλωση Αρ. Μανωλάκου στην “Αυγή” της προηγούμενης από τη ΓΣ μέρας: “Είστε ένοχοι, παραιτηθείτε!”. 
Έδωσε γραμμή ο πάλαι ποτέ σύντροφος στο ΚΚΕεσωτ., που για μένα ανήκει στους ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων. Μας καταδίκασε χωρίς να μας δικάσει! Αναπολόγητους κιόλας... Χαίρε Αριστείδη Άδικε και αμετανόητα σταλινικέ! Τουλάχιστον το ΠΑΜΕ-ΜΜΕ κινήθηκε πιο έξυπνα. Από το βήμα μας επέκρινε, ως είχε άλλωστε το δικαίωμα, μας καταδίκασε χωρίς να ζητήσει παραίτηση, γιατί είμαστε -είπαν- εκλεγμένοι και στη συνέχεια χειροδίκησε ΑΝΑΝΔΡΑ, χτυπώντας με Φιλιππάκηδες εμένα και τους... μπράβους μου (!) που στην προσπάθεια τους να με σώσουν με... χτύπησαν κιόλας, όπως έγραψε το “Παρόν”! Τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας. 
Εκβιάζουν καταστάσεις, προς όφελος ποιου άραγε; Του ΕΔΟΕΑΠ, που θα… σωθεί αν φύγει η Σπανοπούλου; Θα έρθουν να τσαλαπατήσουν και να διαλύσουν και το Ταμείο μας κάποιοι συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ; Αυτά τα “επιτυχημένα μεγαθήρια του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού”, που διοικούν με καβγάδες και διχόνοιες, βρίζοντας ο ένας τον άλλο, ακόμη και στη ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ; Που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει σκληρή δουλειά, αφού για χρόνια το μόνο επάγγελμα τους είναι ο συνδικαλισμός; Όχι ο υγιής των τίμιων αγώνων, αλλά ο παραταξιακός και προσωπικός ωφελιμισμός, που είναι τελικά εσμός!
Από κοντά, δημοσιογράφοι που έγιναν εκδότες/διευθυντές και έπαιξαν την τύχη του κλάδου στο χρηματιστήριο, στη μιντιακή και διαφημιστική αγορά, που χρωστούν στο Ταμείο και δεν ανέχονται μια διοίκηση η οποία απαιτεί πλέον νόμιμα τα χρήματα των ασφαλισμένων. Δίπλα τους τα παπαγαλάκια της αλήστου μνήμης εποχής των Χαλυβδόφυλλων και του επικοινωνιακού συστήματος της ΤτΕ να καταγγέλλουν τη διοίκηση που είπε ΟΧΙ στο ληστρικό PSI και να χτυπάνε τον φύλακα κι όχι τον κλέφτη, με οικονομικές αναλύσεις του τύπου: Ράβδος στη γωνία άρα βρέχει. Ρευστοποίησες τα λεφτά μας του... 2042 με τιμές του 2012; Άρα μας ζημίωσες, φώναζαν χωρίς να αφήνουν να παρουσιάσουμε τεκμηριωμένα τις νόμιμες ενέργειές μας.
Ο στόχος ήταν ένας: Να πέσει η διοίκηση! Διψασμένοι για μια νίκη, τελικά πύρρειο, καννιβάλισαν τη δημοκρατική διαδικασία και τη νομιμότητα, αυτοί που έχουν ηττηθεί σε όλα τα μέτωπα της πολιτικής, του συνδικαλισμού, της εργοδοσίας αλλά και της συνείδησης του κλάδου. Καταδίκασαν εκ προοιμίου και αναπολόγητη μια διοίκηση δημοκρατικά εκλεγμένη, ολόψυχα ενωμένη, που, όμως, έχει να παρουσιάσει ΕΡΓΟ και όχι ανακοινώσεις, ψηφίσματα και τυφλές απεργίες...
Αυτόκλητοι σύμμαχοί τους, οι χρεώστες χιλιάδων ευρώ στο Ταμείο μας, που παρακρατούν και δεν αποδίδουν, στα όρια του ποινικού αδικήματος, τις εισφορές των εργαζόμενων! Αυτοί δεν ανέχονται μια Διοίκηση που τους ελέγχει πλέον και τους ζητά με κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο τα χρωστούμενα. Γι' αυτούς κάνω σαφές ότι ασυλία σε παράνομους οφειλέτες και ασφαλιστική ενημερότητα νύχτα δεν δίνει πια ο ΕΔΟΕΑΠ! Όχι, τουλάχιστον, με εμένα πρόεδρο (ξανά καληνύχτα Νίκο Κιάο...). Έχω προσωπικά παραδώσει από το 2011 σε όλες τις ενώσεις μας τα χρέη των εργοδοτών. Τους ρωτάω δημόσια: Γιατί δεν τα κοινοποιούν στα μέλη τους;
Πολλά μέτωπα ανοιχτά, φίλε μου!
o Πολιτικοί που ενοχλούνται από το ΟΧΙ μας, o Κόμματα στα οποία δεν ανήκουμε o Παρατάξεις τις οποίες δεν προσεταιριζόμαστε o Εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν o Διαφημιστές που καταδικάζονται με αγωγές μας στα δικαστήρια, o Φανατικοί πολέμιοι του αγγελιοσήμου, που όμως για τον κλάδο επέχει θέση εργοδοτικής εισφοράς σε Ταμεία που ΔΕΝ επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό o Έμποροι της Υγείας, που τους ελέγξαμε μειώνοντας φαρμακευτική και νοσοκομειακή δαπάνη o Ασφαλισμένοι που είχαν εθιστεί στο πελατειακό σύστημα του παρελθόντος o Καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι που έμαθαν τι σημαίνει αποδίδω στο 8ωρο κι όχι στο 7ωρο o Διψασμένοι για ρόλο συνδικαλιστές που βρήκαν στη ΓΣ του Ταμείου σκηνή θεάτρου για να παίξουν τους πρωταγωνιστές, αφού παντού είναι κομπάρσοι...
Και τέλος, 
o Οι διοικούντες την ΕΣΗΕΑ, που χρόνια ολόκληρα κάνουν... νομίμως επιδοτούμενο συνδικαλισμό με εκατομμύρια ευρώ τα οποία εισπράττουν από τον ΕΔΟΕΑΠ και τα ξοδεύουν αδιαφανώς. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ, όπως τους παρακαλώ δύο χρόνια τώρα, την από τον νόμο υποχρεωτική ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ συναδέλφων μας.
Κωφεύουν στήνοντας καβγάδες στον έκτο όροφο της Ακαδημίας και αφήνοντας το ιστορικό σωματείο μας περίπου έναν χρόνο χωρίς διοίκηση, γιατί δεν τα έβρισκαν με τις καρέκλες, την ώρα που ο κλάδος χτυπιόταν αλύπητα από την κρίση. Ας μας θυμίσουν τι έκαναν όταν έκλεισε η “Απογευματινή”, πώς προστάτεψαν το Alter, την “Ελευθεροτυπία”; Πώς σύρθηκαν στις συνελεύσεις του ΔΟΛ και του “Έθνους”; Ας δώσουν στη δημοσιότητα τη λίστα των οικονομικών ενισχύσεων και... δανείων σε δημοσιογράφους τα τελευταία 10 χρόνια. Λίστες με τις οποίες συντηρούν με χρήματα του Ταμείου μας το ΑΔΙΑΦΑΝΕΣ, πελατειακό καθεστώς επαιτείας των αδύναμων ανέργων μας στην ΕΣΗΕΑ. Ο εύρων μια ουσιαστική συνδικαλιστική επιτυχία τους αμειφθήσεται!
Για μια ακόμη φορά και για όσους και όσες αρνούνται ή δεν καταφέραμε να δώσουμε να το καταλάβουν, λέω ότι: Τα διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ είναι περίπου 61 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκονται όλα σε λογαριασμούς καταθέσεων του Οργανισμού. Αυτά τα χρήματα για να τα έχουμε σήμερα, πέρα από όσα μας χρωστούν η ΤτΕ μέσω του παράνομου «κουρέματος» και οι ασυνεπείς εργοδότες, δεν έγιναν με μαγικά, αλλά με συντονισμένες υπεύθυνες και νόμιμες ενέργειες του ΔΣ που μοναδικό σκοπό είχαν την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ.
Όπως έχω ξαναπεί, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται! Στον ΕΔΟΕΑΠ καλωσορίζουμε την εισαγγελική παρέμβαση. Η ΤτΕ είναι αυτή που πρέπει να εγκαταλείψει την εγκληματική αλαζονεία της, καλυπτόμενη από την πολιτική ανικανότητα και την κυβερνητική αδιαφάνεια του PSI της 9ης Μαρτίου.
Στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είμαστε 9 άνθρωποι ενωμένοι, γεγονός πρωτοφανές για τον κλάδο και όχι μόνο... Αντιστεκόμαστε στο πελατειακό σύστημα κομμάτων ή συνδικαλιστών, στο μέτωπο των ασυνεπών εργοδοτών και αυτών που είναι οι ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων στη ΓΣ, όσων χωρίς γνώσεις, εμπειρία και ήθος αλλά κυρίως ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ζητούν από εκλεγμένη διοίκηση να παραιτηθεί επειδή πήρε αναγκαία τα μέτρα και αγωνίζεται σκληρά εναντίον της υφαρπαγής των αποθεματικών μας.

Αγαπητέ μου Μάκη,
Τέσσερα τα ζητήματα της ΓΣ του Ταμείου μας και 4 οι απαντήσεις μου: 
• Είναι νόμιμη η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ; ΝΑΙ 
• Ήταν απαραίτητα τα μέτρα για να αντέξει ο ΕΔΟΕΑΠ την κρίση; ΝΑΙ 
• Χάθηκαν αποθεματικά από τους χειρισμούς του ΔΣ; ΟΧΙ 
• Θα παραιτηθώ; ΟΧΙ

Στο τελευταίο, ειδικά, το ΟΧΙ μου, (καίτοι πικραμένη από όσα απαράδεκτα έζησα στη Γ.Σ.), εκφράζεται με τη θέληση μου, να σταθώ όρθια στο καθήκον που μου ανέθεσε η κάλπη και όχι ομάδες συμφερόντων, που δεν εννοούν να καταλάβουν πώς γίνεται, καίτοι δεν ανήκω σε καμία από αυτές, να επιλέγομαι πρώτη σε προτίμηση από τους συναδέλφους! Η απάντηση είναι: ανήκω μόνο στον εαυτό μου και υπηρετώ τον ΕΔΟΕΑΠ όλων των ασφαλισμένων!
Σκέφτομαι τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα του ανεξάρτητου ελέγχου το οποίο ζητήσαμε από τις ενώσεις να γίνει, αφουγκραζόμενοι την οργή των πράγματι δεινοπαθούντων 1.405 ανέργων, 14.753 ενεργών και 2.117 συνταξιούχων μελών μας.
Πόσοι άραγε από τους σημερινούς κατηγόρους θα τρέξουν να κρυφτούν στις σπηλιές τους ή θα ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για τη λάσπη που συνεχίζουν να ρίχνουν, υποστηρίζοντας χωρίς κανένα στοιχείο ότι ζημιώθηκε το Ταμείο μας; Είναι, άραγε, τυχαίο ότι το μόνο επιχείρημά τους γι' αυτό είναι και επιχείρημα… Προβόπουλου; “Προφανώς η διοίκηση του Ταμείου δεν γνώριζε ότι...” λέει η διοίκηση της ΤτΕ.
Και σπεύδουν οι ανεύθυνοι να το υιοθετήσουν: “Δεν ξέρατε; Είστε ανάξιοι! Παραιτηθείτε!”
Κι ακόμη χειρότερα οι τσαλαπετεινοί της ΚΕΔ, τα παιδιά του Δημήτρη... κραδαίνουν πολεμοχαρώς στο “Παρόν”, την απάντηση της ΤτΕ σε επιστολή μου, από τον Οκτώβριο του 2011: “Ξέρατε ότι ρευστοποιούσατε ομόλογα!” Δεν λένε, βέβαια, ότι την επιστολή αυτή την παρέδωσα εγώ στην ΕΣΗΕΑ, από την οποία πήραμε εντολή να πούμε ΟΧΙ στο PSI... Τέτοια ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!
Είναι οι ίδιοι που συνέχισαν ανώνυμο πόλεμο λάσπης γράφοντας τερατώδη ψέματα, προσπαθώντας να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο, ώστε να κατοχυρώσουν το επιδιωκόμενο: Να παραιτηθεί ή να κηρυχθεί έκπτωτη η διοίκηση και να εγκατασταθεί επιτέλους ο καταστροφικός παραταξιακός συνδικαλισμός στον ΕΔΟΕΑΠ. Πίστευαν ότι δεν θα αντισταθώ στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν ως νομιμότητα την παρανομία; Πιστεύουν ότι θα φοβηθώ και θα εγκαταλείψω τις ευθύνες που μου ανέθεσε η ψήφος εμπιστοσύνης των συναδέλφων μου; Και καλά όσοι δεν με γνωρίζουν... Εκείνοι/ες που τους αντιμετώπισα μόνη στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία της κάλπης η οποία με ανέδειξε πρώτη στις επιλογές των συναδέλφων μας; Κατάλαβαν ότι δεν το βγάζουν πέρα με τον... οδοστρωτήρα Σπανοπούλου και κρύφτηκαν πίσω από το πλήθος για να χτυπήσουν ύπουλα και άνανδρα! Αυτοί είναι που υπέδειξαν ως ενόχους τα μέλη του ΔΣ με ουρλιαχτά, κραυγές και βρισιές χωρίς να μας αφήσουν να εξηγήσουμε τα 2 μεγάλα ζητήματα της Γ.Σ.: Τα μέτρα και τα αποθεματικά.
Δημόσια παραδέχθηκα πως η γνωστοποίηση του κουρέματος των αποθεματικών την επαύριο των εκλογών προκάλεσε φόβο και αναταραχή. Ζητήσαμε συγγνώμη και αναλάβαμε τις ευθύνες μας.
Δεν μπορώ να παραδεχτώ, όμως, το δίκιο του όχλου και της οργανωμένης βίας μιας μειοψηφίας του 5% επί συνόλου 20.000 μελών!
Και γι' αυτό προτείναμε, με την ολοκλήρωση του ελέγχου, εκλογές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να αποφασιστεί δημοκρατικά από την πλειοψηφία, το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ και να κριθεί το ΔΣ του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Να κριθεί αν ο εχθρός του kλάδου είναι η Σπανοπούλου ή ο κ. Προβόπουλος των μνημονιακών κυβερνήσεων της «τρόικας». Να κριθεί αν η Σπανοπούλου έκανε λάθος κινήσεις ή έσωσε τον Οργανισμό, όταν όλα δίπλα μας καταρρέουν...
Μέσα στην πικρία μου χαίρομαι ειλικρινά ,που η “διοίκηση Σπανοπούλου” στον ΕΔΟΕΑΠ και ο δημοσιογραφικός κλάδος είναι ο καταλύτης στην υπόθεση για το “κούρεμα” του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Κεφαλαίου όλων των Ταμείων.
Πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί όλος ο ελληνικός λαός ότι το απόγευμα της 8ης Μαρτίου 2012, 24 δισ. ευρώ από τις ασφαλιστικές οικονομίες όλων των Ελλήνων παραδόθηκαν οικειοθελώς (!) από τη διαχείριση της ΤτΕ στο PSI, ενεργοποιώντας τα CDS, και κάνοντας υποχρεωτικό το κούρεμα.
Κρύβουν από τους έλληνες την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι το ασφαλιστικό κεφάλαιο του ελληνικού λαού παραδόθηκε… εθελοντικά από τον διαχειριστή του, την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να συμπληρωθούν τα προαπαιτούμενα περίπου 77 δισ. ευρώ, γεγονός που έκανε το κούρεμα υποχρεωτικό. Θυσιάστηκε η περιουσία μας για να δημευτεί στη συνέχεια. Μας κατέστρεψαν για να μας… σώσουν καταστρέφοντάς μας!
Σε αυτή την απάτη η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ είπε ΟΧΙ!
Γι' αυτή τη ληστεία προσφύγαμε στο ΣτΕ!
Γι' αυτή την αδιαφανή διαχείριση αρνούμαστε ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού μας στην ΤτΕ είναι 5,5 εκατ. ευρώ. 
Για την προστασία του ΕΔΟΕΑΠ, λόγω της μεγάλης πριν τις εκλογές πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας αναλάβαμε 25 εκατ. ευρώ από την ΤτΕ, και τα μεταφέραμε όλα στην ΕΤΕ προκειμένου να διασφαλίσουμε τις πάγιες ανάγκες των ασφαλισμένων μας για συντάξεις, περίθαλψη, κοινωνικές παροχές και λειτουργικά έξοδα. Όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι να μας κανιβαλίσουν, εμείς είμαστε όρθιοι και υπερασπιζόμαστε τον ΕΔΟΕΑΠ. 
Ζητήσαμε από όλες τις Ενώσεις να ορίσουν Ανεξάρτητο Ελεγκτικό Φορέα.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου, δεσμευτήκαμε ότι θα πάμε σε εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση αυτή που θα νικήσει θα είναι η Δημοκρατία και η Αλληλεγγύη απέναντι στους λάτρεις της αναταραχής, που επιδιώκουν μόνο προσωπικά και κομματικά οφέλη χωρίς να νοιάζονται για το Αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο μας, αφού δημόσια ζητούν «να το αναλάβουν το κράτος και οι εργοδότες»! 
Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου στο μέτρο που μου αναλογούν. Χαιρετίζω την ενότητα του 9μελούς συμβουλίου μας στον ΕΔΟΕΑΠ και πρώτη εγώ, αλλά και όλοι θα κριθούμε, αρκεί όταν θα γίνει αυτό και μετά από αυτό, το Ταμείο μας να συνεχίζει ν' «ανασαίνει».Μέχρι τότε συνεχίζουμε καθημερινά να δουλεύουμε ακούραστα και με αφοσίωση στην υπηρεσία των ασφαλισμένων και του Ταμείου μας.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου