Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

... ΔΟΛ - η σεμνή διαδικασία εξόδου από το Χ.Α.Α. ...


*
Παρόν
***
*
Με 5,6 εκατ. ευρώ
ο Σ. Ψυχάρης παίρνει πίσω τον ΔΟΛ
.
Πρώτα ήταν η διθυραμβική είσοδος στη Σοφοκλέους. Τώρα ακολουθεί η σεμνή διαδικασία εξόδου του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο, όπως όλα δείχνουν, με την υποβολή της πρότασης δημόσιας εξαγοράς των μετοχών που διαπραγματεύονται στην αγορά, δηλαδή για το 39,017% του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας ΜΜΕ.
.
Η διαδικασία είναι εξπρές, καθώς θα διαρκέσει ως το τέλος του μήνα, έχοντας στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον του 90% των μετοχών του οργανισμού από τον Σταύρο Ψυχάρη.

Για την κίνηση αυτή η Alpha Bank διαβεβαιώνει πως υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και γίνεται πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως και 7,5 εκατ. ευρώ. Το προσφερόμενο τίμημα είναι 1,392 ευρώ ανά μετοχή (πού είναι τα χρόνια που μία μετοχή του ΔΟΛ στοίχιζε σχεδόν 30.000 δρχ., δηλαδή κοντά στα 29 ευρώ!) και το σύνολο των μετοχών που υπάρχουν προς εξαγορά είναι 4.048.001. Δηλαδή ο Σταύρος Ψυχάρης, πληρώνοντας 5.634.817 ευρώ, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ΔΟΛ και στη συνέχεια να βγάλει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο.

.
Πρόκειται, βέβαια, για την απόλυτη διάψευση του «χρηματιστηριακού ονείρου» για χιλιάδες επενδυτές που έβαλαν τα χρήματά τους στον ΔΟΛ, παρακολουθώντας τις διαφημίσεις για την ισχύ του ομίλου. Διαπιστώνεται επίσης πως οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, δεν κατάφεραν, παρά τα κεφάλαια που άντλησαν από το ΧΑ και την υποστήριξη που είχαν από τις τράπεζες, να διαμορφώσουν τις βάσεις για μια υγιή ανάπτυξη στον χώρο των Μέσων. Σήμερα ο ΔΟΛ ελέγχεται κατά 59,786% από τον Σταύρο Ψυχάρη, κατά 19,463% από τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και κατά 20,751% από το επενδυτικό κοινό. Τώρα, αν η δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετοχών από τον Σταύρο Ψυχάρη φτάσει στο 90% του μετοχικού κεφαλαίου, η αύξησή του θα γίνει μετά τη διαγραφή της εταιρείας από το ΧΑ.
.
Λιτότητα και διατήρηση των τίτλων
Ποιο είναι το μέλλον του ΔΟΛ; Στην πρόταση δημόσιας εξαγοράς των μετοχών δηλώνεται ρητά πως ο Σταύρος Ψυχάρης θα παραμείνει επικεφαλής του ομίλου. Στόχος είναι πλέον η ταχύτερη ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στα ψηφιακά ΜΜΕ, κάτι βέβαια που υπήρχε προ δεκαετίας, όταν ο ΔΟΛ υποστήριζε το εγχείρημα της ΔΟΛ Digital. Ακόμη, η μείωση του κόστους λειτουργίας με ελαττώσεις μισθών και απομακρύνσεις προσωπικού. Στο σχέδιο ακόμη υπάρχει η επανεξέταση όλων των ειδικών εκδόσεων που συνοδεύουν τις κύριες εκδόσεις των εφημερίδων, ο περιορισμός της ύλης τους, ο συσχετισμός τους με διαφημιστικά έσοδα και η μείωση των δαπανών προβολής και διαφήμισης.

Τέλος, ο ΔΟΛ δηλώνει πως ο Στ. Ψυχάρης «δεν σχεδιάζει, επί του παρόντος, τη διακοπή κυκλοφορίας ή την πώληση οποιουδήποτε από τους έντυπους ή τους ψηφιακούς τίτλους του ομίλου». Επίσης ότι δεν πρόκειται να προβεί σε πωλήσεις άλλων θυγατρικών ή σε συγχωνεύσεις, με εξαίρεση την απορρόφηση της Multimedia.

.
Ποιοι άλλοι φεύγουν;
.
Τον δρόμο της εξόδου από το ΧΑ εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν και τα άλλα δύο μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, ο Πήγασος και η «Καθημερινή», αφού ολοκληρωθεί το εγχείρημα του ΔΟΛ. Άγνωστο είναι τι θα συμβεί με το Mega, που είναι και η πρώτη επιχείρηση που μπήκε στο ΧΑ το 1994, με συγκεκριμένη διάταξη. Σε καθεστώς επιτήρησης της μετοχής βρίσκονται άλλωστε ο ΔΟΛ, το Mega, ο Πήγασος και οι Τεχνικές Εκδόσεις. Εκτός διαπραγμάτευσης είναι το Alter και η Χ.Κ. Τεγόπουλος, ενώ έχουν ήδη αποχωρήσει η ΙΜΑΚΟ και οι Εκδόσεις Λυμπέρη. Χωρίς προβλήματα συνεχίζουν η «Καθημερινή», οι Αττικές Εκδόσεις και η «Ναυτεμπορική».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου