Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

... Κυριακίδης, δεν προσήλθε - οι Ενώσεις όμως; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
         
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΦΕ με αίτησή τους προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προνοίας ζητούν νέα ημερομηνία για την πραγματοποίηση της συμφιλιωτικής διαδικασίας μεταξύ των εκπροσώπων των σωματείων, της εργοδοσίας των επιχειρήσεων συμφερόντων Πέτρου Κυριακίδη («ESPRESSO», «ATHENS NEWS», «FLASH» κλπ) και του κ. Υπουργού, αφού η προγραμματισμένη συμφιλιωτική σύσκεψη για την Τρίτη 7.8.2012 αναβλήθηκε με ευθύνη της εργοδοτικής πλευράς.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

***
Σχόλιο της Ανασυγκρότησης: ... στην υπόθεση Κυριακίδης - "Espresso" κ.λπ. - υπάρχει ένα κενό σε σχέση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΗΠΤΑ ... κατά τον μήνα Αύγουστο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ με θέμα "Espresso" κ.λπ. ... άρα, ό,τι μεταφέρει στις άλλες Ενώσεις ο προεδρεύων της ΕΤΗΠTΑ Μυλωνάς απηχούν προσωπικές του θέσεις και στην καλύτερη περίπτωση του προεδρείου της Ένωσης ... 

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

... αυτό το καλοκαίρι των ΜΜΕ ...

*
Παρατύπως
***
*
Όταν τα αφεντικά δεν πάνε διακοπές...
Δεν έβγαιναν τα «κουκιά» εφέτος για υπερπολυτελείς αποδράσεις –κρίση των ΜΜΕ γαρ- και οι μεγαλοκαναλάρχες – μεγαλο ή (μικρο) εκδότες των ελληνικών media, περιορίστηκαν στα σκάφη και τις θαλαμηγούς τους από όπου βέβαια δούλευαν εξαντλητικά, στα διαλείμματα από τις βουτιές και τα κοκτέιλ τους…. Για να παράξουν «έργο» βέβαια, την ώρα που ο μέσος εργάτης των ΜΜΕ, πνιγμένος στα χρέη βρισκόταν κάθιδρος στην Αθήνα ή το πολύ σε κανένα φιλικό εξοχικό, και αναρωτιόταν τι του ξημερώνει…

Έτσι οι θερινοί μήνες αποδείχτηκαν πολύ «παραγωγικοί» για τα αφεντικά των ΜΜΕ, που της κυβέρνησης βοηθούσης και του Μνημονίου επιτρέποντος, τα έχουν κάνει κυριολεκτικά μπάχαλο, βάζοντας το ένα λουκέτο πίσω από το άλλο, ξηλώνοντας εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών και δικαιώματα και πετώντας στον Καιάδα της ανεργίας. Μέσα στο καλοκαίρι λοιπόν έπεσαν τίτλοι τέλους για την εφημερίδα «Παρασκευή και 13», για αρκετά ένθετα του «Βήματος», ενώ η «Ισοτιμία» υπέκυψε στην… τραυματική αλλαγή ιδιοκτησίας της και ανέστειλε την έκδοσή της, αφήνοντας φέσια τριμήνου και πλέον στους εργαζομένους της.
Στο δικό μας χώρο, των περιοδικών, τα πράγματα πάνε όπως προβλεπόταν, δηλαδή από το κακό στο χειρότερο… Ο ΣΕΠΤ, προτού πάει διακοπές, είπε να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση με την ΕΣΠΗΤ, αφήνοντας όσους έχουν ακόμη δουλειά στα κρύα του λουτρού, ενώ στα μεγάλα μαγαζιά γίνεται κυριολεκτικά «σφαγή». Στο Λυμπέρη το «έναντι» έχει γίνει κανόνας, ενώ οι εργαζόμενοι του Preventionπροχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Το μοντέλο της επιπλέον συρρίκνωσης (που έχει παγιωθεί στο χώρο του περιοδικού τύπου) με λιγότερους τίτλους και ελάχιστους εργαζόμενους με αβέβαιη σχέση εργασίας και μισθό πείνας, φαίνεται να είναι το κυρίαρχο για τους μεγαλοεκδότες. Στην ΤCT Media είπαν να εφαρμόσουν το νέο «φρούτο» της εκ περιτροπής εργασίας και μάλιστα στην ελάχιστη μορφή του –μόλις μία ημέρα εργάσιμη εβδομαδιαίως- τη στιγμή που τα περιοδικά της μετατρέπονται από μηνιαία (και ένθετα σε εφημερίδες) σε τριμηνιαία. Την ίδια στιγμή, στην  οι εργαζόμενοι έχουν περίπου χάσει το λογαριασμό για το ύψος του ποσού που τους οφείλει ο εργοδότης, ο οποίος μάλιστα προσπαθεί να βάλει την εταιρεία στο προστατευτικό καθεστώς του περιβόητου Άρθρου 99.
Το γενικό πρόσταγμα των αφεντικών ήταν ενιαίο. Η επιχείρηση «σοκ και δέος» που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια φτάνει στο αποκορύφωμά της. Η απληρωσιά έχει αναδειχθεί σε βασικό «συστατικό» του επαγγέλματος, και οι απολύσεις ακολουθούν. Ύστερα από απεργίες και κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην Espresso πήραν την υπόσχεση ότι θα πληρωθούν τα λεφτά του Ιουνίου τον Αύγουστο, στο Κέρδος η διοίκηση αποφάσισε, πατώντας στο νόμο 4046/2012 να μειώσει αυθαίρετα τις αποδοχές των συντακτών γεγονός που έκανε της Ενώσεις να προσφύγουν στο ΣΕΠΕ, ενώ στην Καθημερινή οι «δεσμεύσεις» της εργοδοσίας ότι θα μείωνε τους μισθούς και δεν θα προσέφευγε σε απολύσεις αποδείχθηκαν άνθρακες, καθώς 8 τουλάχιστον άτομα είδαν την πόρτα της εξόδου μέσα στο καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα προχωρώντας σε απεργία με αποτέλεσμα η "Καθημερινή" να μην βρίσκεται στα «μανταλάκια» την Παρασκευή 31 Αυγούστου. Στον Ελεύθερο Τύπο, είπαν να προλάβουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για νέες περικοπές «καταργώντας» από μόνοι τους το επίδομα θερινής άδειας.
Την ίδια στιγμή που στα έντυπα γίνονταν όλα αυτά τα ωραία, η ελληνική τηλεόραση ψηφιοποιήθηκε (!) και μαζί με την τρομερή αυτή εξέλιξη, είπε να ξηλώσει ό,τι είχε απομείνει… Στο Star, για παράδειγμα, οι τεχνικοί που είχαν δώσει μάχες για τη ΣΣΕ τους, ενημερώθηκαν με mail ότι θα υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις 9-10% και θα ξεχάσουν τις ωριμάνσεις, απλώς για να «εξομοιωθεί το καθεστώς εργασίας τους» με τους δημοσιογράφους που είχαν δεχθεί ατομικές συμβάσεις. Ζήλεψαν και στον Alpha και είπαν να ζητήσουν-απαιτήσουν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις που καταργούν κάθετι που ίσχυε ως εργασιακό δικαίωμα. Το καλύτερο όλων σε αυτή είναι ότι όσοι την υπογράψουν δεσμεύονται να καταθέτουν υπέρ της εταιρείας εφόσον χρειαστεί! Στο ραδιόφωνο μείναμε με έναν ενημερωτικό σταθμό χωρίς δημοσιογράφους και τεχνικούς, μόνο με τη συχνότητα (για τον πάλαι πότε κραταιό ANT1 Radio ο λόγος), ενώ ο Ξένιος αποτελεί παρελθόν και στον Επικοινωνία FM η απληρωσιά πάει σύννεφο… Και μη χειρότερα συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων… Καλό φθινόπωρο και ας δώσουμε μια πρώτη απάντηση στη ΔΕΘ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

... 15 μήνες "Ανασυγκρότηση" - 100.000 κλικ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Μετά από περίπου δεκαπέντε μήνες λειτουργίας η "Ανασυγκρότηση", το μπλογκ της ομώνυμης παράταξης των Τεχνικών Τύπου της ΕΤΗΠΤΑ, δέχθηκε περισσότερα των 100.000 κλικ ...

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας επισκέφθηκαν, ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και υποσχόμαστε στο μέλλον - ως ερασιτέχνες στην μπλογκόσφαιρα, μην το ξεχνάμε - να γίνουμε καλύτεροι και να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι σ' αυτό που μας κρατάει "όρθιους" ...

... να δούμε μια μέρα να γίνεται πραγματικότητα το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ...

... τη μόνη διέξοδο στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ ...

... και πάλι ένα μεγάλο


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ & ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ

... σε όποιο Μέσο, σε όποια ειδικότητα, εργαζόμενε, άνεργε, απλήρωτε !!!

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

... διαπλοκή κράτους - καναλαρχών ...

*
ΠΟΕΣΥ
***
*
Επιζήμια για τον κλάδο
η περίεργη συνεργασία
του κράτους με τους καναλάρχες

Την καινοφανή πρακτική συνεργασίας κράτους και ιδιωτικής τηλεόρασης, με την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων ως ειδήσεων, που πλήττει καίρια την ελευθεροτυπία, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Το κράτος, που δεν διαθέτει κονδύλια για διαφημιστικά μηνύματα, και τα ιδιωτικά κανάλια, που δεν έχουν χρήματα για την πληρωμή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.λ.π, βρήκαν εναλλακτικό –ή μάλλον "ανταλλακτικό"- τρόπο πληρωμών, με υπηρεσίες!

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι σαφείς. Το υπουργείο δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τη νέα διαφημιστική καμπάνια για το παραεμπόριο, που "τρέχει" ήδη στα κανάλια. Το ανέθεσε στην τηλεόραση! Η Ένωση ιδιωτικών καναλιών, η ΕΙΤΗΣΕΕ, στο πλαίσιο της "συνεργασίας" της(;) με το κράτος, ανέλαβε την παραγωγή σειράς διαφημιστικών σποτ για το παραεμπόριο, τα οποία άρχισαν ήδη να προβάλλονται δωρεάν στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβε ο άλλος βραχίονας του κράτους, το ΕΣΡ, εγκρίνοντας την καμπάνια ως αναγκαίο "κοινωνικό μήνυμα" και έτσι τα σποτ απαλλάχθηκαν από υποχρεώσεις, όπως ΦΠΑ, άλλοι φόροι και εισφορές.

Στην περίπτωση της ιδιωτικής τηλεόρασης και του κρατικού μηχανισμού, λοιπόν, βρέθηκε τρόπος ανταλλαγής... ισοδυνάμων! Δεν πληρώνει κανείς τις υποχρεώσεις του, ενώ και ο στόχος επιτυγχάνεται. Και δεν είναι άλλος από το βομβαρδισμό του τηλεοπτικού κοινού με μηνύματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν σε σημείο να καλλιεργούν περαιτέρω το ρατσισμό και τη βία. Δηλαδή, ό,τι προβάλλεται μέσω των τηλεοπτικών ειδήσεων, το ξαναδίνουν στο τηλεοπτικό κοινό -με πιο ωμό τρόπο- οι "δωρεάν" διαφημιστικές καμπάνιες.

Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει ότι πρόκειται για επικίνδυνες πρακτικές, οι οποίες απειλούν τη δημοκρατική Ενημέρωση του κοινού και καταργούν στην πράξη το ρόλο των ΜΜΕ να ασκούν έλεγχο στην εξουσία.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

... το "Κέρδος" και ο μνημονιακός νόμος ...

*
Τυπολογίες
***
*

“Προχωρήσαμε σε εφαρμογή του νόμου 4046/2012″

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΕΤΑΙΡΙΑΣ « ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ» 30/8/2012

Κύριε Διευθυντά,
Σε σχέση με δημοσίευμα σας, που μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η εταιρία μας προχώρησε σε εφαρμογή του νόμου 4046/2012, βάσει του οποίου στις συνολικές μικτές αποδοχές των εργαζομένων περιλαμβάνονται τα επιδόματα που ο εν λόγω νόμος ορίζει ότι διατηρούνται ( πολυετίας, επικινδυνότητας, πτυχίου & τέκνων ), όπου συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις.
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση της επιστολής προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Οικονομική εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ»
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*



............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

...."Espresso" - 6ωρη στάση εργασίας ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Συνεχίζεται η απεργία στην ESPRESSO και από Δευτέρα επεκτείνεται σε όλα τα μέσα του Ομίλου ΝΕΠ (Κυριακίδη)


ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ KAI ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΦΕ έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση μιας λύσης στα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εφημερίδα «ESPRESSO» με την μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Οι οφειλές της εργοδότριας εταιρείας ολοένα και αυξάνονται, δεδομένου ότι μεθαύριο θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και η οφειλή για το μήνα Αύγουστο, ενώ η υπομονή όλων των εργαζομένων τελειώνει και η ανέχειά τους ταυτόχρονα αυξάνει, αφού τα οικονομικά τους προβλήματα συσσωρεύονται.

Παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η εργοδοσία, δεν τις έχει τηρήσει μένοντας έκθετη απέναντι σε εργαζόμενους, αλλά και σε κρατικούς φορείς, δεδομένου ότι έχει αναβάλει δύο φορές αναιτίως τη διαβούλευση στο Υπουργείο Εργασίας.

Για τους λόγους αυτούς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων, κήρυξαν 6ωρη στάση εργασίας όλων των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων, των τεχνικών και των φωτορεπόρτερ, που εργάζονται στην εφημερίδα «ESPRESSO» και στην ιστοσελίδα «espressonews.gr», από τις 06.00 π.μ. έως 12.00 μ. της Παρασκευής, 31 Αυγούστου 2012, ζητώντας την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων στους εργαζόμενους στην εφημερίδα «ESPRESSO» και παράλληλα να πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων στις 11.00 π.μ. στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας αρ. 20) ενώ ταυτόχρονα έχουν καλέσει τον κ. Κυριακίδη στις 12.00 (στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας αρ. 20), προκειμένου να συζητήσουν επί του θέματος και να εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*




............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

... "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" - 24ωρη απεργία ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
24ωρη απεργία στην "Καθημερινή"

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ KAI ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ κηρύχθηκε 24ωρη απεργία από τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Αυγούστου 2012 έως τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, 31 Αυγούστου 2012, όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών που εργάζονται στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων μας, έξι τεχνικών και δύο διοικητικών υπαλλήλων, που απολύθηκαν ύστερα από μακρόχρονη προσφορά τους στην εφημερίδα.

Οι Ενώσεις δηλώνουν ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα αγωνιστούμε διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία που με τρόπο εκδικητικό, αυταρχικό, παράνομο και καταχρηστικό στερεί η εργοδοσία της εφημερίδας από τους συναδέλφους μας.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


---
Σημ: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*



............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*


Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

... κατήγγειλαν το "Κέρδος" στο ΣΕΠΕ ...


*
Ανασυγκρότηση
***
*
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ KAI ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., διαμαρτυρήθηκαν προς την εργοδοσία και ταυτόχρονα κατήγγειλαν προς το ΣΕΠΕ την μονομερή και αυθαίρετη μεταβολή που διενήργησε η εργοδότρια εταιρεία της εφημερίδας «ΚΕΡΔΟΣ» στις αποδοχές των εργαζομένων στην εφημερίδα επικαλούμενη δήθεν τα όσα επιτάσσει ο νόμος 4046/2012.

Συγκεκριμένα, η εργοδότρια εταιρεία, η οποία σημειωτέον οφείλει στους εργαζόμενους την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών του μηνός Ιουλίου καθώς και επιδόματα πολυετίας και διαφορές κλιμακίων, εντελώς παράνομα και καταχρηστικά μείωσε μονομερώς τις αποδοχές των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ», όπως αυτές προκύπτουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους ειδικότερους όρους αυτών, που έχουν πλέον καταστεί όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας τους και έχουν δηλαδή υποκατασταθεί από ενεργές ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια υπενθυμίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθούν μονομερώς, χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων, νέοι όροι ατομικής σύμβασης, δυσμενέστεροι των όσων εφαρμόζονται και γι’ αυτό ζήτησαν από την εργοδοσία να καταβάλει άμεσα στο έπακρο όλες τις οφειλόμενες αποδοχές των εργαζομένων.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*



............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

... "Ελευθεροτυπία" - σενάρια παλιά και νέα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Φημολογίες και σενάρια
ένθεν κακείθεν της "Ε"
.
Ξεπεράστηκε το ψυχολογικό όριο της 20ής Αυγούστου και φυσιολογικά οι φήμες παίρνουν και δίνουν για το μέλλον(;) της πολύπαθης "Ελευθεροτυπίας" ...

Φήμες, που παίζουν στο ταμπλό πολλών και ποικίλων δημοσιογραφικών, εκδοτικών αλλά και τραπεζικών συμφερόντων ...

Π.χ., η καθόλα αστήριχτη φήμη της πώλησης του τίτλου της "Ε" - που προσπαθεί να ξεπεράσει με το έτσι θέλω τις δεσμεύσεις που υφίστανται ...

Τα σενάρια - παλιά και νέα - έχουν να κάνουν με το "συνεχιζόμενο" ενδιαφέρον του Φιλιππόπουλου ...

Υπάρχει και χρηματικό ποσό (περίπου στα επτά εκ. ευρώ) απευθυνόμενο στην Alpha Bank (Κωστόπουλος) ...

Σ' αυτό το σημείο το σενάριο "μιλάει" για μια τριγωνική συνεννόηση - Κωστόπουλος, Φιλιππόπουλος, Απλήρωτοι γενικά - αφήνοντας τελείως απέξω την Μάνια ...

Και ενώ ακόμη μιλάμε για σχέδια επί χάρτου, έχει προκύψει και "πρόβλημα" για το πώς και με ποιούς θα στελεχωθεί ο καταδεσμευμένος τίτλος ...

Κατά το σενάριο, ο αστικός μύθος θέλει τον Φιλιππόπουλο να έχει θέσει βέτο για μια έκδοση που θα απασχολεί ακριβώς και μόνον εκατό (100) δημοσιογράφους, σε αντίθεση με τον Κωστόπουλο που θέλει εκατόν πενήντα (150) ...

Εκεί που όλοι συμφωνούν (σεναριογράφοι και παραγωγή) είναι ότι προσλήψεις θα γίνουν ΜΟΝΟΝ δημοσιογράφων - ΚΑΜΙΑ άλλη ειδικότητα δεν θα αποτελεί εργατικό δυναμικό της νέας επιχείρησης ...

Προφανώς το μοντάζ (αν δεν το κάνουν οι δημοσιογράφοι) και η εκτύπωση θα δοθούν "έξω" ...

Αυτά, λοιπόν, ακούγονται στους ακόμη έρημους δρόμους των ΜΜΕ και φυσικά όρκο εμείς δεν παίρνουμε ότι όλα τούτα τα σενάρια θα μεταφερθούν και "στην οθόνη" ...

Δεν είναι όμως κακό να κρατάμε μερικές φήμες στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην λέμε μετά ότι δεν είχαμε ακούσει τίποτα και μας έπιασαν  στον ύπνο ...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*



............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*


... Alpha - ζήτωσαν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις ...

*
Τυπολογίες
***
*

Γεγονός η επιχειρησιακή σύμβαση στον Alpha
Ατομικές συμβάσεις για τις αποδοχές, επιχειρησιακή σύμβαση στα θεσμικά. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας των ιδιωτικών συμφωνητικών που υπέγραψε η συντριπτική πλειονότητα στον Alpha, δημοσιογράφοι και τεχνικοί την περασμένη εβδομάδα μετά από διαπραγματεύσεις επί του 9σέλιδου κειμένου της διοίκησης. Η διοίκηση του σταθμού αποδέχθηκε εν μέρει τα 9 σημεία αλλαγών που αντιπρότειναν οι δημοσιογράφοι και έτσι, χωρίς την παρουσία της ΕΣΗΕΑ, υπέγραψαν τα ιδιωτικά συμφωνητικά.
Οι μειώσεις αποδοχών σε ποσά άνω των 1.400 ευρώ μεικτά είναι προσωπικές και κυμαίνονται από 7% ως και 22%.
Στο νέο πολυσέλιδο κείμενο αναγράφεται η παροχή εργασίας για 5νθήμερο με 8 ώρες εργασίας, καταργήθηκε δηλαδή η 6ωρη βάρδια των εσωτερικών συντακτών. Τα σημεία αλλαγών στο ιδιωτικό συμφωνητικό που έκανε δεκτά η διοίκηση του Alpha είναι τα εξής σημεία:  Διαγράφηκε ο όρος ότι ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιαδήποτε εταιρεία ή επιχείρηση του υποδείξει η εταιρεία είτε αυτή είναι θυγατρική ή συγγενής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Σε καμία περίπτωση να μη μπορεί να ζητηθεί από δημοσιογράφο δωρεάν εργασία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Η αποζημίωση σε απόλυση εργαζόμενου υπολογίζεται με βάση τον μισθό πριν την 31.7.2012. Η νέα σύμβαση έχει ισχύ ως το τέλος του 2013. Να μην απαιτείται άδεια της εταιρείας για άλλη εργασία που μπορεί να έχει ο δημοσιογράφος.
Στη νέα σύμβαση υπάρχουν οι νέοι όροι παροχής εργασίας των δημοσιογράφων με τους οποίους καθιερώνεται το θεσμικό επιχειρησιακό πλαίσιο. Εκτός από τα παραπάνω σημεία που τροποποιήθηκαν, η επιχειρησιακή σύμβαση του Alpha προβλέπει: Την παραχώρηση στην εταιρεία κάθε είδους και φύσης πνευματικό δικαίωμα επί της εργασίας του δημοσιογράφου. Ο δημοσιογράφος οφείλει να προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, ο τρόπος παροχής της εργασίας του θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τη γενικότερη φυσιογνωμία του τηλεοπτικού σταθμού.
Στις νέες συμφωνηθέντες αμοιβές συμπεριλαμβάνονται τα πάσης φύσεως επιδόματα (γάμου, παιδιών, κ.λ.π.) ενώ για όσους τα δικαιούνται εφεξής θα χορηγούνται μόνο σε αμοιβές κάτω των 2000 ευρώ μεικτά. Καταργείται η αμοιβή εργασίας το Σάββατο και χορηγείται ρεπό ενώ παραμένει η αμοιβή για εργασία Κυριακής. Στους άλλους όρους η εταιρεία πέρασε την επιβολή εχεμύθειας στους εργαζόμενους, την κατ’ αποκλειστικότητα εργασία σε ραδιόφωνο και τηλεόραση του  Alpha. Θολό παρά τις συζητήσεις έμεινε το σημείο που αφορά στην υποχρέωση των δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν τις πηγές τους στην εταιρεία σε υποθέσεις δικαστικής διένεξης ή αντιδικίας με οιονδήποτε κρατικό φορέα ή ανεξάρτητη αρχή. Ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να παραδίδει στην εταιρεία όλα τα στοιχεία που διαθέτει ενώ η διοίκηση αποδέχθηκε να μην αναλαμβάνει το κόστος και να έχει νομική στήριξη σε περίπτωση διένεξης με κρατικές αρχές.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*



............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*


... το "Κέρδος" κερδοσκοπεί κόβοντας επιδόματα ...

*
Τυπολογίες
***
*

Κατάργηση σχεδόν όλων των επιδομάτων στο “Κέρδος”
Στην κατάργηση όλων των επιδομάτων εκτός εκείνο του  γάμου στο “Κέρδος”, προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας. Η άμεση επίπτωση είναι η μείωση των μισθών κατά 10-25% .
Οι εργαζόμενοι  ενημερώθηκαν βλέποντας τον πολύ μειωμένο μισθό τους, στο εκκαθαριστικό του μήνα που συνοδευόταν από μία επιστολή από την εταιρεία που αναφέρει πως  η κρίση την ωθεί σε περικοπές κ.λ.π.
Σημειώνεται πως στο “Κέρδος” η μισθοδοσία δίνεται με 2μηνη καθυστέρηση, ενώ η εφημερίδα χρωστάει διάφορα στους εργαζόμενους από το παρελθόν.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

... "Καθημερινή" - απολύσεις οι Αλαφούζοι ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Απολύσεις στην “Καθημερινή”,
παρά την εκβιαστική συμφωνία
Έξι απολύσεις, χθες, στον όμιλο της “Καθημερινής”. Παρά την εκβιαστική συμφωνία εργαζομένων - εργοδοσίας προ μηνών για μειώσεις στους μισθούς κατά 10% και παράλληλη δέσμευση της εργοδοσίας να μην γίνουν απολύσεις μέσα στο 2012, η διοίκηση της εφημερίδας προχώρησε καταχρηστικά και όπως φαίνεται εκδικητικά σε απολύσεις για περικοπές.
Οι πρώτες δύο αφορούν τεχνικούς μοντάζ της εφημερίδας που εργάζονται για πολλά χρόνια στην επιχείρηση. Οι άλλες τέσσερις αφορούν εργαζομένους στα πιεστήρια της εφημερίδας.
Η ανησυχία  μεταξύ των εργαζομένων είναι μεγάλη, μετά την αθέτηση της συμφωνίας από τη διοίκηση της εφημερίδας. Πολύ περισσότερο, όταν οι δύο απολυθέντες εργαζόμενοι στο ατελιέ της εφημερίδας είχαν καταθέσει στο παρελθόν ως μάρτυρες υπεράσπισης άλλου απολυθέντος συναδέλφου τους.

Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ αποφάσισαν προειδοποιητική 24ωρη απεργία στην “Καθημερινή” ως απάντηση στις χθεσινές απολύσεις. Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στην εφημερίδα αποδέχθηκε την πρόταση.

Σε αναμονή για τον συντονισμό των ενεργειών των επαγγελματικών μας ενώσεων, να επισημάνουμε ότι η "Καθημερινή" θα αποτελέσει τον μπούσουλα για την φθινοπωρινή επίθεση της εργοδοσίας. Ας δείξουμε ότι και ΘΕΛΟΥΜΕ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τους αντιπαλέψουμε ... 

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*



... συνάντηση ΕΣΗΕΑ - Κεδίκογλου ...

*
Παρόν
***
*
Τα 8 θέματα που έθεσε
η ΕΣΗΕΑ στον Κεδίκογλου


Παρεμβάσεις στους μεσάζοντες στη διαφήμιση, διατήρηση του καθεστώτος των ισολογισμών και του ανταποδοτικού τέλους ως έχει, διανομή της κρατικής διαφήμισης με ίσους όρους και επέκταση του αγγελιοσήμου στο Internet είναι οι δεσμεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου για τα ΜΜΕ, όπως τις αποτύπωσε η ΕΣΗΕΑ σε εσωτερικό της σημείωμα μετά τη συνάντηση της 30ής Ιουλίου.

Σε αυτή συμμετείχαν από την πλευρά του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οι Δημήτρης Τρίμης, Νανά Νταουντάκη, Μαρία Αντωνιάδου, Μάκης Διόγος, Χρήστος Κυρίτσης, Σταμάτης Νικολόπουλος και από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου και οι γενικοί γραμματείς Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιάννης Παναγιωτόπουλος και Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που συντάχθηκε, η ΕΣΗΕΑ εστιάζει σε 8 σημεία. Σύμφωνα με τα δικά της συμπεράσματα από τη συνάντηση, στο σκέλος των αιτιών της κρίσης στον δημοσιογραφικό κλάδο, εκτός από τη γενική οικονομική κατάσταση, «επιπλέον αίτια» ήταν «η αδιαφάνεια στον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης και η διαπλοκή, η οποία εκφράστηκε με την ύπαρξη λαθρόβιων εντύπων».

Για τη διαφήμιση «σημαντική βοήθεια για την υπέρβαση της κρίσης θα δώσει, σύμφωνα με τον υπουργό, η μείωση του ποσοστού το οποίο λαμβάνουν οι μεσάζοντες από τη διαφήμιση». «Υποσχέθηκε επίσης», αναφέρεται στο σημείωμα, «ότι θα επεκτείνει το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις του διαδικτύου». Επίσης αναφέρθηκε στον διαχωρισμό των sites σε ενημερωτικά και μη. Τα ενημερωτικά θα πρέπει «να λειτουργούν με κανόνες», «να απασχολούν συγκεκριμένο αριθμό δημοσιογράφων» και «να μπει τέλος στη λογοκλοπή».

Στο τρίτο σημείο, για τις ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες, «ο υπουργός απάντησε ότι η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της συλλογής των απόψεων και των προτάσεων των ενδιαφερομένων». Για την κρατική διαφήμιση «κύριο μέλημα» του υπουργού είναι «να μοιράζεται με ισονομία, διαφάνεια και εφόσον οι επιχειρήσεις ΜΜΕ πληρούν συγκεκριμένους κανόνες (εργασίας συγκεκριμένου αριθμού δημοσιογράφων, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα)».

Η ΕΣΗΕΑ έθεσε το ζήτημα των εφημερίδων, που η μία μετά την άλλη κλείνουν, αφήνοντας χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος και τους εργαζόμενους, προτείνοντας τη δημιουργία «εταιρικού κεφαλαίου που θα καλύπτει τις απαιτήσεις αυτές». «Ο υπουργός τάχθηκε σαφώς υπέρ του να υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο, όμως επιφυλάχθηκε, με την παρατήρηση ότι πιθανόν οι πολλές προδιαγραφές να κάνουν απαγορευτική την επένδυση στα ΜΜΕ». Σημείωσε πως είναι «υπέρ της πλήρους διαφάνειας» και ότι «θα πρέπει από εδώ και πέρα να αποφύγουμε τους αχυρανθρώπους και ότι δεν μπορούν τα λαθρόβια έντυπα να εμφανίζονται ως τιμητές».

Στο ζήτημα των ισολογισμών, η ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως ο Σ. Κεδίκογλου «είναι υπέρ της συνέχισης του υπάρχοντος καθεστώτος δημοσίευσης» και πως στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» «κύριο επιχείρημα» είναι «η μη εξάπλωση του διαδικτύου σε όλη την Ελλάδα».

Για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, πιστεύει πως «μπορούν να έχουν σταθερή θέση στο οργανόγραμμα». Ανέφερε πως ο «τελευταίος διαγωνισμός υπήρξε σφαγιαστικός και αδιαφανής» και ζήτησε «τη συνεργασία της ΕΣΗΕΑ για τον επόμενο διαγωνισμό». «Ξεκαθάρισε», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ότι δεν υπάρχει περίπτωση να θιγεί το ανταποδοτικό τέλος».

Τέλος, για τα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ η ΕΣΗΕΑ υπενθύμισε στον υπουργό ότι εκκρεμεί η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον τρόπο πληρωμής των δημοσιογράφων. «Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καθώς προηγουμένως θα πρέπει να έχει επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυκρότηση
*




............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*
 

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

... στην τελική ευθεία η "Εφημερίδα των Συντακτών" ...

*
pressakias
***
*
"Εφημερίδα των Συντακτών"


Στην τελική ευθεία για την «Εφημερίδα των Συντακτών», ήτοι την αυτοχρηματοδοτούμενη εφημερίδα 100 εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» που θα κρεμαστεί στα περίπτερα περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα γραφεία, στην οδό Κολοκοτρώνη, είναι έτοιμα θεωρητικά αφού αύριο θα μπει ο εξοπλισμός και το αργότερο ως τη Δευτέρα τα PC. Συνεπώς από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η εργασία των δημοσιογράφων ενόψει των δοκιμαστικών φύλλων.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*



............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

... αντιδράσεις για τη ληστεία στην ΕΡΤ ...

*
ΠΟΕΣΥ
***
*


“ Όχι στην υφαρπαγή κονδυλίων της ΕΡΤ
για την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη υφαρπαγή του 25% του ειδικού τέλους της ΕΡΤ και τη μεταφορά του αντίστοιχου ποσού, μέσω της ΔΕΗ στο Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Ήδη η σχετική απόφαση των υφυπουργών Επικρατείας, Σ. Κεδίκογλου, και Περιβάλλοντος, Ασ. Παπαγεωργίου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει ότι το ποσοστό θα καθορίζεται ετησίως, ενώ η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει το ΛΑΓΗΕ για τον αριθμό κατόχων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, που οφείλουν να καταβάλλουν το τέλος.
«Η αντισυνταγματική, αναίτια και άδικη αφαίρεση του εν λόγω ποσοστού από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ υπέρ αλλότριων σκοπών και συμφερόντων (διάσωση της αγοράς ενέργειας, όπως η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ ομολογεί), τονίζεται σε σχετικό εξώδικο της ΠΟΣΠΕΡΤ, συνεπάγεται απώλεια για την ΕΡΤ του ιλιγγιώδους ποσού των 75 εκατομμυρίων ευρώ».
Η ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει ότι οικονομική, κοινωνική αλλά και νομική υποχρέωση της ΕΡΤ με βάση το Νόμο 1730/1987, είναι «να εξυπηρετεί τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και να αποτελεί παράγοντα της διασφάλισης της πολυφωνίας. Στην ΕΡΤ-Α.Ε. επιβάλλεται η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ-Α.Ε. απευθύνονται σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ειδικών κοινωνικών κατηγοριών, χωρίς να επηρεάζονται από το βαθμό θεαματικότητας και ακροαματικότητας των εκπομπών που προορίζονται γι’ αυτές. Ως αντιπαροχή για το δικαίωμα λήψης των παραπάνω εκπομπών ορίζεται και εισπράττεται από την ΕΡΤ-ΑΕ, στην οποία και περιέχεται ανταποδοτικό τέλος (εισφορά).»
Η επιχειρούμενη υφαρπαγή των 75 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολιτικοκοινωνικά άδικη και αδικαιολόγητη, καθώς στην ουσία, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά ενέργειας η Κυβέρνηση επιλέγει τη θυσία της ΕΡΤ και την κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του ιδιαίτερου ρόλου που αυτή επιτελεί στην κοινωνία, σε αντίθεση με κερδοσκοπικούς εμπορικούς σταθμούς που εκτός των άλλων συνεχίζουν να απολαμβάνουν ιδιότυπη ασυλία, όπως η δωρεάν χρήση συχνοτήτων, οι φορολογικές απαλλαγές, η δωρεάν παραχώρηση ραδιοτηλεοπτικού υλικού από την ΕΡΤ και ταυτόχρονα στην πλειονότητά τους παραβιάζουν συστηματικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η μείωση των εσόδων καταδικάζει την ΕΡΤ να μετατραπεί από ποιοτικό πρωταγωνιστή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σε κομπάρσο, προς όφελος φυσικά των αντίστοιχων ιδιωτικών ΜΜΕ, που πολλοί από τους ιδιοκτήτες τους δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.
Η ΠΟΕΣΥ συμπαρατάσσεται στον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ, για την αποτροπή μιας ακόμη προσπάθειας συρρίκνωσης της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
***

Εν κρυπτώ

η απόφαση της κυβέρνησης

για την ΕΡΤ

ΔΗΛΩΣΗ Προέδρου ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη
Υποκριτικά η τρικομματική κυβέρνηση διέδιδε δεξιά αριστερά ότι θα ενισχύσει και θα αναπτύξει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ώσπου, εν κρυπτώ, το Δεκαπενταύγουστο, αποφάσισε να απομειώσει τα έσοδα της ΕΡΤ κατά 75 εκατομμύρια ευρώ, να τα προσφέρει στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας και να συρρικνώσει προφανώς τις θέσεις εργασίας και την ποιότητα του προγράμματος των δημόσιων ΜΜΕ, υπέρ -πάλι- των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων του χώρου της Ενημέρωσης. Εύγε!
Δ.Κ. Τρίμης
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*



............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*




Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

... "Παραπολιτικά" - 22 Σεπτεμβρίου στα περίπτερα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Έντυπα πλέον τα "Παραπολιτικά"

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» - μετεξέλιξη του σάιτ "parapolitika.gr".

Η νέα εβδομαδιαία εφημερίδα θα κινείται στο χώρο της κεντροδεξιάς και θα αποτελείται από 80 σελίδες.

Πρωτεργάτης και εκδότης του όλου εγχειρήματος είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουρτάκης.

Η στελέχωση της νέας εφημερίδας  έχει ξεκινήσει ήδη, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον χώρο των media και η είδηση είναι θετική.

Τον βασικό πυρήνα της νέας εφημερίδας αποτελούν οι Μενέλαος Τασιόπουλος, Παναγιώτης Τζένος, Θανάσης Λάλας (με τις γνωστές συνεντεύξεις),
Θόδωρος Μουντζουρίδης (σκίτσο),
Σωτήρης Ξενάκης, Γιάννης Αντύπας, Γιώργος Κατσίγιαννης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Θανάσης Φουσκίδης, Γιώργος Σαρρής, Μακάριος Λαζαρίδης, Λεωνίδας Μπλαβέρης, Δημήτρης Κουνιάς κ.α. (πολιτικό),
Νίκος Σαμοΐλης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Αμαλία Κάντζου και Μηνάς Τσαμόπουλος (οικονομικό),
Γιώργος Καραμέρος, Γιώργος Μητσικώστας και Λίζα Δουκακάρου (στήλες),
Νίκος Παπανδρέου (γεύσεις).


---

Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση

*





............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*



... ΕΡΤ - επιδρομή και ληστεία ...

*
Τυπολογίες
***
*

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τo ανταποδοτικό

Η υφαρπαγή του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ ξεκίνησε. Η απόφαση των Σίμου Κεδίκογλου, υφυπουργού Επικρατείας και Ασημάκη Παπαγεωργίου, υφυπουργού Περιβάλλοντος, δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και ορίζει πως το 25% του ανταποδοτικού μεταφέρεται, απευθείας μέσω της ΔΕΗ, στο Λειτουργό Αγοράς της Ηλεκτρικής Ενέργειας! Μάλιστα αυτό το ποσοστό θα καθορίζεται ετησίως.
Η ΔΕΗ μάλιστα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ για τον αριθμό των κατόχων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας που οφείλουν να καταβάλουν το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ.
***
Ετοιμάζονται προσφυγές

στο ΣτΕ και στο Ευρωδικαστήριο

Πολλαπλώς προβληματική είναι η ρύθμιση που προωθούν Τρόικα και Κυβέρνηση, και ήδη υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωδικαστήριο.
Έγκυροι νομικοί, και άνθρωποι που έχουν γνώση των ευρωπαϊκών ζητημάτων παρατηρούν πως η απόφαση περί μεταφοράς του κονδυλίου των 75 εκατ. ευρώ στην ΛΑΓΗΕ ΑΕ δεν είναι νόμιμη για δύο λόγους. Δεν μπορεί ο πολίτης να πληρώνει εισφορά για να βλέπει ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα και τα χρήματα αυτά να μεταφέρονται σε άλλες δραστηριότητες και μάλιστα ιδιωτικές.
Οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν και να διεκδικήσουν να μην πληρώνουν το σύνολο του ποσού των 4.24 ευρώ το μήνα, παρά μόνο εκείνο που αφορά στην ΕΡΤ.  Δηλαδή, αν η Τρόικα επιμένει να ενισχύσει την ιδιωτική  εταιρεία, τότε στο λογαριασμό της ΔΕΗ πρέπει να αναγραφεί νέος κωδικός, υπέρ ΛΑΓΗΕ. Υπάρχει και ζήτημα και για την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία μέσω των λογαριασμών της θα εμφανίζεται να ενισχύει τους ανταγωνιστές της, οπότε και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, εκτός από την ΕΡΤ θα μπορεί να καταθέσει προσφυγή
Δεύτερο και εξίσου σοβαρό η διάθεση των 75 εκατ. ευρώ σε μια ιδιωτική εταιρεία και σε δραστηριότητα που δεν έχει σχέση με την ΕΡΤ, συνιστά, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία «κρατική ενίσχυση» και θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Το 2008 ήταν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ που με ερώτησή τους απέτρεψαν τη συμμετοχή της ΕΡΤ στην κοινή, υπό σχεδιασμό, εταιρεία με τα ιδιωτικά κανάλια, όπου θα υπήρχε διάθεση του ανταποδοτικού τέλους, θέτοντας αντίστοιχα ζητήματα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*



............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*