Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

... κράτος στον "αέρα" - με αφορμή των 902 TV ...

*
Τυπολογίες
***
*
Ποιος είχε την ευθύνη της ανακοίνωσης;
Για την ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ εναντίον του ΕΣΡ και του 902 ρωτήθηκαν όλοι και δήλωσαν άγνοια για το πως εκδόθηκε.

Φαίνεται πως την πρωτοβουλία έλαβε ο Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Γ. Κουρή και ακολούθησε ο Σκάι.

Η χαοτική εικόνα της ΕΙΤΗΣΕΕ φαίνεται πως εξυπηρετεί στη συγκεκριμένη περίπλοκη τηλεοπτική πραγματικότητα.

***
ΚΚΕ: «Εκπέμπουμε ξανά»

Το ΚΚΕ, ξυπνώντας από το «λήθαργο» απάντησε την περασμένη Τρίτη (8.1.2013) δηλώνοντας πως θέτει ξανά σε λειτουργία τον 902 TV  πως “τις τελευταίες ημέρες ξεδιπλώνεται μια πολύμορφη επιχείρηση με στόχο την αφαίρεση της άδειας της τηλεόρασης του 902, με πρόσχημα την αναστολή της εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος” “Είναι μια επιχείρηση ολοφάνερα και προκλητικά επιλεκτική, αφού, σε καμία ανάλογη περίπτωση μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν παρόμοιες συνέπειες”παρατηρούσε το ΚΚΕ.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή θα πρέπει με απόφαση του ΕΣΡ να επιστραφεί στο κράτος, η οποία και δεν δημοπρατείται . Κι αυτό γιατί χορηγήθηκε με υπουργική απόφαση.  Τόσο ο 902  TV  όσο και ο παλιός Σκάι (σημερινός  Alpha) είχαν «κοπεί» από την κυβέρνηση  του Κ. Μητσοτάκη και μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία στις 31 Δεκεμβρίου 1993  ο τότε υφυπουργός Προεδρίας Ε. Βενιζέλος  και ο τότε  υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών Γ. Χαραλάμπους  έδωσαν τη δυνατότητα «στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς “ΕΡΜΗΣ -ΣΚΑΪ Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ΑΕ- SKY 100,4- Ελληνική Δορυφορική Τηλεόραση ΕΔΤ” και “ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ-902 Αριστερά στα FM”  να εκπέμπουν στα κανάλια  που χρησιμοποιούν και εκπέμπουν».
***
Συντονισμένες κινήσεις
από ΕΙΤΗΣΕΕ και Γραμματεία
Η ΕΙΤΗΣΕΕ  με την «ανακοίνωση» της (3.1.2013) στρεφόταν εναντίον του ΕΣΡ γιατί δεν είχε ανακαλέσει την άδεια του 902 ΤV, θέτοντας ζήτημα παράβασης καθήκοντος από την πλευρά των μελών του (Ολόκληρη η ανακοίνωση στο www.typologies.gr)  “Το γεγονός αυτό δίνει σε ορισμένους την ευκαιρία να συζητούν περί εξαγοράς της συχνότητας από το ΚΚΕ, και να περιφέρουν σχετικές παράνομες προτάσεις σε υποψήφιους χρηματοδότες, επωφελούμενοι της αδικαιολόγητης ανοχής του ΕΣΡ” ανέφερε η επίμαχη “ανακοίνωση”.  Η αντίδραση ήταν άμεση, την επόμενη μέρα (4.1.2013) από τη Γενική Γραμματεία, παρεμβαίνοντας στο έργο της Συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής.
Στην επιστολή που έγραψε ο Ιωάννης Α. Παναγιωτόπουλος, υιοθετούσε την ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ: Με αφορμή  τελευταία δημοσιεύματα που φέρουν την επικείμενη μεταβίβαση συχνότητας του τηλεοπτικού σταθμού 902 του Κομουνιστικού κόμματος Ελλάδος σε επιχειρηματία, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός έχει αναστείλει τη λειτουργία του εδώ και μήνες σας ζήτησε όπως μας ενημερώσετε για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί αρμοδίως, από τότε που έπαψε η λειτουργία του σταθμού. Το ΕΣΡ απάντησε την ίδια μέρα πως έχει συγκροτήσει (από το Νοέμβριο) 3 φακέλους για  το  Alter, τον 902 TV και τον Ξένιο.
***
Επιχείρηση επιβολής λουκέτου

στον 902 TV μέσω ΕΣΡ
Επιχείρηση κλεισίματος του 902 TV είναι σε εξέλιξη. Την ευθύνη καλείται να λάβει εντός των επομένων ημερών το ΕΣΡ, μετά από την προκλητική ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ και την εξωθεσμική παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στο Ραδιοτηλεοπτικό που ζήτησε το λόγο. Στόχος να ανακληθεί  η άδεια η οποία και δεν μπορεί να δημοπρατηθεί  και να διακοπεί το ενδεχόμενο απόκτησης του καναλιού από άλλους ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες,  η εισήγηση που συντάσσεται θα καταλήγει προς την ανάκληση της άδειας του 902 TV, καθώς ο σταθμός για διάστημα 4 μηνών σταμάτησε να μεταδίδει πρόγραμμα. Σήμερα, Δεύτερα αναμένεται το θέμα να συζητηθεί στη Διάσκεψη του ΕΣΡ (το οποίο δεν έχει νόμιμη σύνθεση) και την Τρίτη να εισαχθεί στην Ολομέλεια του Οργάνου) όπου ο συσχετισμός ευνοεί την αναστολή της λειτουργίας. Εδώ όμως υπάρχουν τρία  πραγματικά γεγονότα, τα οποία το ΕΣΡ δεν μπορεί να μην λάβε υπόψη του. Το πρώτο είναι πως ο σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί και η ιδιοκτησία του ενημέρωσε το ΕΣΡ, με το επιχείρημα του οικονομικού αδιεξόδου , αλλά με την ιδιοκτήτρια εταιρεία σε λειτουργία Το δεύτερο είναι πως η ιδιοκτησία του καναλιού έκανε αίτηση για άρση της προηγούμενης απόφασής του προς το ΕΣΡ και στη συνέχεια από την περασμένη Τρίτη επανέφερε το τηλεοπτικό του σήμα. Τρίτον στην περίπτωση των ραδιοφωνικών σταθμών  Nitro και  Derti, όπου εν λειτουργία των δύο εταιρειών και ενώ δεν καταβάλλονταν αμοιβές στο προσωπικό αποδέχθηκε τον πλειστηριασμό των τραπεζών. Ο πλειστηριασμός αυτός δεν έγινε όπως γνωρίζουν όλοι επί των εταιρειών, αλλά  επί της συχνότητας που κατείχαν. Το ΕΣΡ επί της διαδικασίας αυτής δεν τοποθετήθηκε αν και όλοι γνωρίζουν πως δεν πλειστηριάζονται συχνότητες από τις τράπεζες ή από εργαζόμενους καθώς αποτελούν περιουσία του δημοσίου.  Το ΚΚΕ σε μια ακόμη εκδήλωση υπερβολικής νομιμότητας επειδή δεν είχε να πληρώσει τους εργαζόμενους σταμάτησε το πρόγραμμα, αντί να επιλέξει να “ξεγελάσει” το σύστημα  με βιντεοκλίπ και telemarketing.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου