Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

... Καζαμίας, με βορειοελλαδίτικο άρωμα ...

*
Ασύνταχτος Τύπος
***
*
Δημοσιογραφικός και όχι μόνον Καζαμίας
Όπως φάνηκε σας άρεσε η περσινή προσπάθεια. Για αυτό είπα να το επαναλάβω.

Έστω και αν αυτό δεν έγινε με τη μεγαλύτερη όρεξη του κόσμου, μια και τα προβλήματα στο χώρο της δημοσιογραφίας είναι τόσο μεγάλα.
Όπως και να έχει καλή ανάγνωση και καλή χρονιά με υγεία σε όλους.
Σταύρος Αλχατζίδης
 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Η χρονιά ξεκινάει με μια μεγάλη απώλεια. Οι εργαζόμενοι της «Ελεύθερης Ώρας» αγανακτισμένοι και συγχυσμένοι βάζουν λουκέτο στην εφημερίδα. «Αφού δεν ήρθε το τέλος του κόσμου και δεν φαίνεται να έρχεται αποφασίσαμε πως ήρθε το δικό μας», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.
Επανακυκλοφορεί η «Ελευθεροτυπία», η οποία τελευταία στιγμή κάνει αλλαγή στον προσανατολισμό της. Στόχος να κατακτηθεί το κοινό της «Ελεύθερης Ώρας» στο οποίο θα γίνει πλύση εγκεφάλου ώστε να ψηφίσει Τσίπρα.
Η φημολογία για επικείμενες συγχωνεύσεις στο χώρο των media γίνεται όλο και πιο έντονη. Στο πλαίσιο αυτό αρχίζουν τα ξεκαθαρίσματα που σημαίνει απολύσεις.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 
Εκταμιεύεται το δάνειο της «Μακεδονίας». Ως πρώτη κίνηση αναπτυξιακού χαρακτήρα αποφασίζεται η αγορά/συγχώνευση με τον «Αγγελιοφόρο». Πλέον η εφημερίδα θα ονομάζεται «ο Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης από τη Μακεδονία».
Ακολουθώντας τη λογική αυτή γίνονται και άλλες συγχωνεύσεις. Η μεγάλη έκπληξη γίνεται στον αθλητικό χώρο καθώς «Σπορ του Βορρά» και «Αθλητικά Νέα» γίνονται μια εφημερίδα, που ανοίγει νέους ορίζοντες στο χώρο, αφού διαθέτει δύο πρωτοσέλιδα, διατηρώντας και τα δύο ονόματα. Από τη μια είναι τα θέματα του ΠΑΟΚ και από την άλλη τα θέματα του ΑΡΗ.
Στα  τηλεοπτικά mega και star γίνονται ένα. Ωστόσο λόγω κακού προγραμματισμού στην αρχή παρατηρούνται αρρυθμίες με αποτέλεσμα ο Πρετεντέρης να ενημερώνει για τα νέα των νυχτερινών κέντρων, τα οποία φυσικά καταγγέλλει για φοροδιαφυγή και ψηλές τιμές. Ο Καψής εκρήγνυται μπροστά στο τηλεοπτικό κοινό πληροφορούμενος το κόστος της συμμετοχής μας στη Γιουροβίζιον, ενώ ανακαλύπτει συνωμοσία ως προς την επιλογή του τραγουδιού . Εκεί που όμως μένουν όλοι άφωνοι είναι όταν η Ελεονόρα Μελέτη εξηγεί για ποιο λόγο δεν βγαίνει το μνημόνιο.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Οι συγχωνεύσεις όπως είναι φυσιολογικό φέρνουν και νέες απολύσεις. Το αποτέλεσμα είναι τα 70% των δημοσιογράφων να είναι χωρίς δουλειά. «Ως εδώ», είναι η αποφασιστική απάντηση των συνδικαλιστικών σωματείων, που αποφασίζουν να αναλάβουν δράση. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνουν τη διεξαγωγή εξάμηνων σεμιναρίων για τους άνεργους συναδέλφους. Παράλληλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας προσθέτουν τη λέξη «ανέργων» στην ονομασία τους.
Η τρικομματική κυβέρνηση γίνεται δικομματική, καθώς ο Κουβέλης ανακαλύπτει πως τελικά δεν τον εκφράζει ο χαρακτήρας της. Οι τριγμοί είναι ισχυροί και οι Σαμαράς/Βενιζέλος πάνε σε εκλογές τον Απρίλιο. Μόλις γίνεται γνωστή η απόφαση ο Δελλατόλας καλού- κακού βγάζει μια ακόμη εφημερίδα που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 
Όλοι ασχολούνται με τις εκλογές, που χαρακτηρίζονται ως οι πλέον κρίσιμες για τη χώρα. Ο Βενιζέλος αποφασίζει να μην κάνει συγκεντρώσεις και στρατοπεδεύει στο mega. Φεύγει μόνο για να πάει στην ΕΡΤ. Η πόλωση είναι απόλυτη με αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών να υπάρχουν δραματικές ανατροπές. Την πληρώνουν τα μικρά κόμματα και έτσι ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, μένουν εκτός βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά δεν πιάνει τις 151 έδρες και η Χρυσή Αυγή περνάει για λίγες ψήφους τη Νέα Δημοκρατία. «Εγώ πότε θα γίνω πρωθυπουργός», είναι τα πικραμένα και αυθόρμητα λόγια του Τσίπρα.
Λύση στο αδιέξοδο δίνει το ΚΚΕ που μετά από μία συνεδρίαση 73 ωρών αποφασίζει να παρέχει στο Αλέξη ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς όμως να πάρει κανένα υπουργείο. Ο Τσίπρας τρελαίνεται από τη χαρά του και μέσα στην παραζάλη του ανακοινώνει το κυβερνητικό σχήμα, που όμως δεν χωρίζεται σε υπουργεία, αλλά σε συνιστώσες που η κάθε μια εκφράζει την άποψη της για τα θέματα που την αφορούν. Στη συνέχεια , Δούρου και Κωνσταντοπούλου αναλαμβάνουν την κωδικοποίηση των προτάσεων, που μετά το φιλτράρισμα Στρατούλη, φτάνουν στον Μανώλη Γλέζο για τις τελικές πινελιές. Πρώτη απόφαση της νέου σχήματος η εκμάθηση της Βολιβιανής γλώσσας σε όλους τους πολίτες.
ΜΑΙΟΣ
Τελειώνει το Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Οι αθλητικές εφημερίδες ανακοινώνουν πως κλείνουν και θα επανακυκλοφορήσουν μετά τα μέσα Αυγούστου.
Σε μια κίνηση ουσίας, η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφασίζει τη μεταφορά του μορφωτικού ιδρύματος στη Βασιλέως Ηρακλείου, εκεί που βρίσκεται σήμερα το γυμναστήριο. Το τελευταίο μετακομίζει στο σημερινό χώρο του μορφωτικού. Δεκάδες είναι οι αιτήσεις των συναδέλφων, που θέλουν να ξεκινήσουν γυμναστική με θέα το Θερμαϊκό. Ωστόσο η όλη ιστορία καταλήγει σε φιάσκο, αφού όλοι καταντούν να πίνουν καφέδες και τσίπουρα στο μπαλκόνι.
Κανονικά ο μήνας αυτός είναι εκλογικός. Ωστόσο επειδή δεν υπάρχει φέτος καμία διαδικασία αποφασίζεται να ψηφίσουν τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ για το αν θέλουν να κρατά τη σφραγίδα της ένωσης ο γραμματέας ή να μεταφερθεί η αρμοδιότητα αυτή σε άλλο μέλος του Δ.Σ. Επίσης αν θα πρέπει να αλλάξει χρώμα το κτίριο της ένωσης και αν το κυλικείο θα ήταν καλό να μεταφερθεί στο τελευταίο όροφο της.
Ξεκινούν οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.
ΙΟΥΝΙΟΣ
 Στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης που φυσικά έχει αποφυλακιστεί. Ετοιμάζει και κυκλοφορεί την αντίστοιχη «Εσπρέσο» της Θεσσαλονίκης με την ονομασία «Φραπές». Διευθυντής αναλαμβάνει ο κ. Κανελλόπουλος της πρώην πλέον Μακεδονίας.
Από την ΕΡΤ αποχωρούν Έλλη Στάη, Αιμίλιος Λιάτσος, αλλά παραμένει η Ανθή Σαλαγκούδη. Την καθοδήγηση της αναλαμβάνει ο Δελλατόλας παρέα με τον Τσίμα. Αγοράζουν όλες τις Βολιβιανές, Αργεντίνικες και Βραζιλιάνικες σειρές που κυκλοφορούν και τις ρίχνουν όλες μαζί στο αέρα εκτοξεύοντας την θεαματικότητα.
Οι απολύσεις στα μέσα ενημέρωσης συνεχίζονται. Πλέον το 80% των δημοσιογράφων είναι άνεργοι ενώ το υπόλοιπο 20% ναι μεν έχουν δουλειά αλλά όχι εισοδήματα, αφού είναι απλήρωτοι. Αποφασίζεται οι άνεργοι να καταβάλουν ένα ποσό προκειμένου να έχουν χρήματα για να πηγαίνουν στην εργασία τους οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.
Συνεχίζονται οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ
ΙΟΥΛΙΟΣ
 Γίνεται το θαύμα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πλέον το πρώτο ενημερωτικό πόρταλ, που καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα και έχει και κέρδη. Δηλαδή καλύπτει το ρεύμα που καίνε σπίτι τους οι δύο ιδιοκτήτες του, τα έξοδα μετακινήσεως τους με λεωφορεία και τους καφέδες που πίνουν.
Η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ βλέποντας το οικονομικό χάλι των μελών της αποφασίζει να διαθέτει λεωφορεία τρεις φορές την εβδομάδα που θα τους μεταφέρουν σε παρακείμενες παραλίες. Ανοίγει επίσης της πόρτες στη Λαγόμαντρα, στην έκταση που διαθέτει, για να κατασκηνώσουν ελεύθερα όσοι το επιθυμούν.
Ξεκινούν να παίζονται στα κανάλια οι πρώτες διαφημίσεις για τους τρόπους θέρμανσης το χειμώνα. Την παράσταση κλέβει μια εταιρεία που λανσάρει θερμαντικές αλοιφές και στις 5 δίνει δώρο μία.
Η Όλγα Τρέμη αποχωρεί από mega για να αφιερωθεί στη συγγραφή του βιβλίου της που έχει τίτλο «Το τέρας του μνημονίου και εγώ».
Στην τελική ευθεία πλέον οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Άντε ρε που θέλετε και Αυγουστιάτικα ειδήσεις.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
 Ο Ασύνταχτος Τύπος επαναφέρει την πρόταση του για να μην παραστεί κανείς στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Τσίπρα. Πρόταση που στηρίζουν ανεπιφύλακτα οι 8 από τις 14 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εφημερίδες ρίχνουν νέα όπλα στη μάχη της ενημέρωσης. Δηλαδή αυξάνουν τις προσφορές τους. Έτσι πλέον το «Πρώτο Θέμα» μοιράζει ένα καρότο, δύο πατάτες και τρία κρεμμύδια. Ο Χατζηνικολάου απαντά με δύο μπριζόλες μαριναρισμένες. Με άρθρο του στο «Βήμα» ο Ψυχάρης τους καταγγέλλει για λαϊκισμό. Την επόμενη εβδομάδα το «Βήμα» κυκλοφορεί με μια συσκευασία αστακού «διότι έχουμε και ένα επίπεδο», σημειώνει στο άρθρο του ο Ψυχάρης.
Ξεκινά το Ελληνικό πρωτάθλημα με ακλόνητο φαβορί τον ΠΑΟΚ . Κατά την μεταγραφική περίοδο ο Ιβάν ο τρομερός κάθισε στο πάγκο της ομάδας τον Μουρίνιο ενώ αγόρασε τους Κασίγιας, Ρονάλντο και Φαλκάο.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
 Τα κανάλια ξεκινούν τα κανονικά τους προγράμματα. Ωστόσο επειδή δεν υπάρχει φράγκο κόβουν όλοι την πρωινή ζώνη. Τα δελτία ειδήσεων περιορίζονται στη μισή ώρα, ενώ δεν υπάρχει κανένα απολύτως νέο σίριαλ, αλλά ούτε και ενημερωτικές εκπομπές. Εξαίρεση η ΕΡΤ που μεταδίδει καθημερινά πλέον εκπομπές του Βαξεβάνη.
Ο Μπουτάρης ανακοινώνει το κλείσιμο της ΤV 100 και του FM100. Παρά τις μειώσεις κατά 64% στο μισθό των εργαζομένων τα δημοτικά μέσα δεν βγαίνουν οικονομικά. Οι εργαζόμενοι δεν απολύονται, αλλά τους μεταθέτουν στις υπηρεσίες καθαριότητας για να «καθαρίσει» η πόλη.
Στο ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος ανακοινώνει πως όλες οι τυπικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και πλέον μπορεί να ξεκινήσει ο εσωκομματικός διάλογος με τη διεξαγωγή συνεδρίων του κινήματος σε κάθε νομό. Διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
 Με την ανεργία στους δημοσιογράφους να έχει φτάσει στο 87% οι περισσότεροι αποφασίζουν να επιστρέψουν στα χωριά τους. Κάτι που σημαίνει άνθηση του επαρχιακού τύπου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το νομό Θεσσαλονίκης αποτελούν : «Τα νέα του Καλαμωτού», « Η φωνή της Κοκκαλούς» και τα « Επίκαιρα του Πετρωτού».
Στη πρώην «Μακεδονία» ανακαλύπτουν πως το επενδυτικό πρόγραμμα δεν ήταν επενδυτικό, ούτε καν πρόγραμμα, αλλά δάνειο. Αγανακτισμένος ο ιδιοκτήτης Τζον Ρήγας αποφασίζει κλιμακωτές περικοπές στους μισθούς των εργαζόμενων, ώστε να βγαίνει η μηνιαία δόση.
Στην επέτειο του Πολυτεχνείου δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Την περιφρούρηση των πορειών έχουν αναλάβει τα μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν υπάρχει αστυνομικός ούτε για δείγμα. Προβάλλοντας το συγκεκριμένο παράδειγμα ο Τσίπρας αποφασίζει την διάλυση των ΜΑΤ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Διαλύονται τα συνδικαλιστικά σωματεία των δημοσιογράφων, αφού δεν έχουν πλέον ρόλο, ούτε ενεργά μέλη. Η ανεργία έχει ξεπεράσει πια το 90% και όσοι εργάζονται είναι είτε συνταξιούχοι που δεν έχουν ανάγκη το μισθό, είτε χομπίστες. Στη χώρα πλέον έχουν μείνει δύο ιδιωτικά κανάλια, 6 ημερήσιες εφημερίδες, 3 Κυριακάτικες και καμιά δεκάρια ραδιόφωνα.
Στο ΠΑΣΟΚ ο εμφύλιος ολοκληρώνεται με τη διάλυση του κινήματος. Αηδιασμένος από την όλη κατάσταση ο Βενιζέλος δηλώνει πως εγκαταλείπει την πολιτική και αναλαμβάνει πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, διευθυντής σύνταξης και κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων στο Mega.
Κλείνουν όλες οι αθλητικές εφημερίδες, εκτός από αυτές, που υποστηρίζουν τον ΠΑΟΚ. Το πρωτάθλημα έχει κριθεί από τον πρώτο γύρο, μια και ο δικέφαλος έχει κάνει το απόλυτο κερδίζοντας άνετα όλα τα ματς.
Ο Τσίπρας αποχωρεί από την πρωθυπουργία. «Είμαι κουρασμένος», είναι τα ελάχιστα λόγια που λέει.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου