Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

... Νίκος Αλέπης - επιστολή για την "Ε" στην ΕΣΗΕΑ ...

*
Νίκος Αλέπης
***
*

Επιστολή στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
για την "Ελευθεροτυπία"
Προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Αξιότιμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου,

Η «Χ.Κ. Τεγόπουλος», ιδιοκτήτρια της «Ελευθεροτυπίας»  προχώρησε σε αυθαίρετη στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους, τον Αύγουστο του 2011. Από τότε, έχει υποπέσει σε σωρεία παραβάσεων, όπως: Μη καταβολή δεδουλευμένων, μη καταβολή αποζημιώσεων, μη καταβολή επιδομάτων, παρακράτηση εισφορών και εισφοροδιαφυγή, καθώς σταμάτησε, από τον περασμένο Ιανουάριο, την αποστολή των μισθοδοτικών καταστάσεων προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Πρόκειται για παραβάσεις που έχετε ήδη διαπιστώσει, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ με ημερομηνία 21/2/2012 (ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"), 4/10/2012 (ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ") και 27/12/2012 (ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ).

Παρά τις οχλήσεις σας, η «Χ.Κ. Τεγόπουλος» συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται  στις υποχρεώσεις της, προχωρώντας μάλιστα στις 10 Ιανουαρίου 2013 στην επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας», χωρίς να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους ή έστω να δώσει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης αυτών.

Από την ανεπίσημη ενημέρωση που έχουμε, οι μέτοχοι της «Χ.Κ. Τεγόπουλος» φέρονται να μην αναγνωρίζουν τις επισχέσεις εργασίας των υπαλλήλων τους, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων απεργιών με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων.

Είναι προφανές ότι η νόμιμες άμυνες των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία δεν βρίσκονται υπό την αίρεση των εργοδοτών τους! Επιπροσθέτως,  τους τελευταίους μήνες η εργοδοσία  δεν μπορεί να επικαλεστεί ούτε καν αυτό το αβάσιμο επιχείρημα, δεδομένου ότι απεργία δεν υφίσταται. Η εφημερίδα δεν κυκλοφορούσε με υπαιτιότητα της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», κατά πάσα πιθανότητα επειδή τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι θα οδηγούσαν σε άμεση κατάσχεση τυχόν εσόδων από την έκδοση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώ:

1. Ποια ήταν η απάντηση της εκδότριας της «Ελευθεροτυπίας» στην επιστολή σας;

2. Ποιες ήταν οι απαντήσεις  του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας  και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στις καταγγελίες σας ;

3.  Έχει η ΕΣΗΕΑ προχωρήσει στην υποβολή μηνύσεων ή μηνυτήριας αναφοράς στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της για όποια αδικήματα διαπίστωσε το ΣΕΠΕ;

4. Ποια είναι η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ σχετικά με τη σύμβαση  που επιτρέπει την έκδοση της «Ελευθεροτυπίας» από άλλη εταιρεία («Τρίτη Όψη ΑΕ) και ειδικότερα αν υποκρύπτεται παράνομη ενοικίαση του τίτλου;

5. Σε ποιες επιπλέον ενέργειες έχει προχωρήσει η ΕΣΗΕΑ για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της, την τήρηση της νομιμότητας και της εργασιακής ειρήνης;

Τέλος, ζητώ την ανάρτηση της παρούσας επιστολής, καθώς και της απάντησής σας, στον ιστότοπο της ΕΣΗΕΑ.


Με εκτίμηση,
Νικόλαος Αλέπης
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου