Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

... η Zeus CP και ο ειδικός σκοπός της "Ε" ...


*
Μπάμπης Πολυχρονιάδης
***
*

H Zeus Capital Partners
και τα ελληνικά ΜΜΕ
Στις συναντήσεις που έκαναν οι συντάκτες της «Ε» το προηγούμενο διάστημα με το νέο μέτοχο της ΧΚΤ κ. Χάρη Οικονομόπουλο, είχαν την χαρά να συστήνονται και με το στενό συνεργάτη του κ. Χριστόφορο Στράτο.

Ο κ. Στράτος εμφανίζεται ως infrastructure consultant στην εταιρεία Zeus Capital Partners, όπου γενικός διευθυντής είναι ο κ. Στέλιος Ζαββός (φωτό). Στην εταιρεία μετέχουν πάμπλουτοι εφοπλιστές, όπως οι κ.κ. Πέτρος Παππάς (γνωστός από την ανάμειξή του στα διοικητικά της ΑΕΚ), Νικ. Τσάκος κ.α.

Στο βιογραφικό του κ. Στράτου αναφέρεται ότι έχει 20ετή εμπειρία σε κάθε λογής ιδιωτικοποίηση, όπως ενέργεια, μεταφορές, πρώτες ύλες, φυσικές πηγές κ.α. Είναι, λέει, συνιδρυτής στο Santander Infrastructure Capital Management, ένα fund που διαχειρίζεται πάνω από 500 εκατ. ευρώ και που στόχο έχει τη συμμετοχή του σε εξαγορές «υποδομών» σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα έχει το βιογραφικό του κ. Στράτου, αλλά ας σταθούμε σε αυτά επί του παρόντος, τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη αξία από τη στιγμή που ξέρουμε ότι η Ελλάδα πρόκειται να βγάλει στο σφυρί ένα κάρο «φιλέτα» του Δημοσίου το προσεχές διάστημα.

Ας δούμε τώρα τι εστί Στέλιος Ζαββός και πώς έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον κ. Μίλτο Καμπουρίδη, έναν άλλο συνεργάτη του κ. Οικονομόπουλου σε αρκετές εταιρείες.

Το κοινό αυτό ακούει στο όνομα Τζορτζ Σόρος: ο κ. Καμπουρίδης αναφέρει στο βιογραφικό του ότι εργαζόταν για εταιρείες real estate του μεγαλοεπενδυτή Σόρος και δήλωνε στο Bloomberg ότι οι Έλληνες «έχουν λάθος αντίληψη για την ιδιοκτησία, λες και η γη που θα πουληθεί θα μεταφερθεί σε άλλη χώρα» και άλλα τέτοια όμορφα.

Ο κ. Στέλιος Ζαββός, από την άλλη, ήταν αυτός που είχε κανονίσει το ραντεβού του Σόρος με τον ΓΑΠ, όταν ο Σόρος ενθουσιάστηκε από την είδηση ότι η Ελλάδα προτίθεται να πουλήσει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ. Ο Σόρος είναι και κουμπάρος με τον Ζαββό, αφού τον είχε παντρέψει το 2006…

Ο δε ΓΑΠ έκανε πριν λίγες μέρες και πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στην οικία Ζαββού. Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν είχε κάνει το 2009 με τον ίδιο. Α, να μην ξεχάσω, ο Ζαββός είναι και πρόεδρος στο ελληνικό club του Harvard…

Να επισημάνουμε ότι ο κ. Ζαββός τα πάει καλά και με αυτή την κυβέρνηση: ήταν ένας από τους δώδεκα επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και την Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψης που έκανε η γερμανίδα καγκελάριος πριν λίγους μήνες στην Αθήνα…

Τέλος, για να γυρίσουμε στο στενό συνεργάτη του κ. Οικονομόπουλου, τον Χριστόφορο Στράτο, που εμπλέκεται στα της επανέκδοσης της «Ε», προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πώς ένας επαγγελματίας του βεληνεκούς του που έχει διαχειριστεί δις. ευρώ και έχει συμβουλεύσει ακόμη και κυβερνήσεις (όπως το Καζακστάν για τα πετρέλαιά του και το αέριό του, κλείνοντας deal 20 δις. δολαρίων), να αποφασίζει σε αυτή τη φάση της ζωής του, μόλις στα 48, να ασχοληθεί και με τον κλάδο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, που κατά γενική ομολογία, βυθίζεται.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου