Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

... το "κλειστό" ψηφιακό φάσμα αντιστέκεται ...

*
Ματθαίος Τσιμιτάκης
("ΕφΣυν")
***
*
"Χειροπέδες" στην καινοτομία


Η εκμετάλλευση του φάσματος παραμένει ασφυκτικά κλειστή στη λογική της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της αγοράς…


Ενας τεχνικός στο κρατητήριο, δύο τηλεοπτικοί σταθμοί τοπικής εμβέλειας εκτός εκπομπής, ένα νησί αναστατωμένο και μια από τις πιο καινοτόμες ελληνικές start ups νέας τεχνολογίας στον πάγο (προσωρινά). Αυτό είναι το αλαλούμ που δημιουργείται από το κλειστό πλαίσιο που διέπει την εκπομπή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, το καθεστώς παρανομίας που ισχύει στον χώρο και την αγνόησή των τεχνολογικών τάσεων.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη βδομάδα, όταν ο προγραμματιστής Χρήστος Βαλασέλλης, γνωστός στην κοινότητα ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού από τη δημοφιλή υπηρεσία εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος (τόσο στο ραδιοφάσμα όσο και στο web) jazzler προχώρησε σε πειραματικές εκπομπές στη Μυτιλήνη με το νέο λογισμικό που αναπτύσσει, το Jayzee, το οποίο προσομοιώνει τη λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού με στόχο να μειώσει το κόστος ροής προγράμματος ευκρίνειας HD έως και 80%.

«Στόχος του λογισμικού που αναπτύσσουμε είναι η πλήρης προσομοίωση ενός μουσικού τηλεοπτικού καναλιού. Το πρόγραμμα συνεργάζεται με τα απαραίτητα μηχανήματα ψηφιακής εκπομπής σήματος εικόνας και ήχου υψηλής ευκρίνειας», εξηγεί ο ίδιος. «Προχωρήσαμε σε πειραματική εκπομπή σε πραγματικές συνθήκες για να είμαστε σίγουροι ότι θα βγει το απαιτούμενο αποτέλεσμα και χωρίς να ζητήσουμε άδεια προηγουμένως, αφού δεν μου είναι σαφές ποια διαδικασία έπρεπε να ακολουθήσουμε για εκπομπή σε τοπική κλίμακα».

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που ρυθμίζει το ζήτημα της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, υπάρχουν 23 θέσεις ανά την Επικράτεια, στις οποίες θεωρητικά φιλοξενούνται εγκαταστάσεις και δίαυλοι ψηφιακής εκπομπής τηλεόρασης. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) διευκρινίζει ότι το νομικό καθεστώς που διέπει την εκπομπή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος περιλαμβάνει άδειες προσωρινής διάρκειας για την εκπομπή αθλητικών ή πολιτιστικών γεγονότων, ενώ οι όποιες πειραματικές εκπομπές αδειοδοτούνται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και εποπτεύονται από την ΕΕΤΤ.

Τη Δευτέρα η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε τη ρυθμιστική στρατηγική για το 2013, με την οποία θέτει τέσσερις στόχους, ανάμεσα στους οποίους και ο «ανταγωνισμός, η ανάπτυξη και η καινοτομία στην αγορά». Η ΕΕΤΤ σημειώνει χαρακτηριστικά πως η ολοκλήρωση της αδειοδότησης των παρόχων δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης θα επιτρέψει στην ΕΕΤΤ την αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος.

Ο Χρήστος Βαλασέλλης λέει στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει πάροχος δικτύου στο Βόρειο Αιγαίο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν ήθελε να κινηθεί νομότυπα δεν θα μπορούσε. «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για σταθμούς τοπικής κλίμακας, αλλά μόνο περιφερειακούς και εθνικούς. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι κλείνοντας το ψηφιακό φάσμα σκοτώνουν την ανάπτυξη καινοτομίας σε έναν δυναμικό κλάδο όπως είναι οι νέες τεχνολογίες».

Αυτή ακριβώς είναι και η ουσία της υπόθεσης του jayzee στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, «δυνατότητα εκπομπής έχουν μόνο οι πάροχοι δικτύου, οι οποίοι, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρόχων περιεχομένου, διαθέτουν άδεια για τη μεταφορά του προγράμματος από την ΕΕΤΤ, καθώς και άδεια για το περιεχόμενο από το ΕΣΡ». Ομως, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις που ασχολούνται με την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων, δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για τον οποίο πρέπει να περιστέλλεται η χρήση του φάσματος. «Παρότι υπάρχει περιορισμός στα κανάλια που χωράνε στην ψηφιακή μπάντα, στην πραγματικότητα αυτός προκύπτει από την υπολογιστική ισχύ των τερματικών συσκευών και την πυκνότητα των δικτύων διανομής σήματος» εξηγεί ο Γιώργος Παπανικολάου, από το peer to peer foundation. «Ζητάμε να αφεθεί ένα μέρος του ελεύθερο ώστε να μπορούν μεμονωμένοι ερευνητές, συλλογικότητες ή εταιρίες να στήνουν δίκτυα και να αναπτύσσουν τεχνολογίες ή να καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες» συνεχίζει ο ίδιος.

«Η απελευθέρωση των φασματικών ζωνών και ο περιορισμός της ρύθμισης στις προδιαγραφές του τερματικού εξοπλισμού των τελικών χρηστών θα δημιουργήσει τους όρους για μία άνευ προηγουμένου έκρηξη της εγχώριας επιστημονικής έρευνας στις ασύρματες επικοινωνίες και θα δημιουργήσει έναν δυναμικό κλάδο παρόχων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, εγχώριας προστιθέμενης αξίας και χαμηλού κόστους προς όφελος των χρηστών» υποστηρίζει το Δίκτυο για την Ψηφιακή απελευθέρωση χαρακτηριστικά. Οι στόχοι αυτοί δεν προκρίνονται στη στρατηγική που παρουσίασε η ΕΕΤΤ για το 2013, αφού η εκμετάλλευση του φάσματος παραμένει ασφυκτικά κλειστή στη λογική της ανταγωνιστικότητας και της αγοράς. Η δε καινοτομία, παρότι διακηρύσσεται, παραμένει μάλλον κενό γράμμα.

Στην Ελλάδα το ψηφιακό φάσμα παραμένει σκανδαλωδώς κλειστό προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ήδη υπάρχοντες πομπούς τηλεοπτικού προγράμματος, όμως έτσι στρέφεται ενάντια στον ίδιο τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Μια ακόμη αντίφαση δείχνει ο ίδιος ο Βαλασέλλης: «Την ώρα που κλείνουν την πειραματική μας εκπομπή, υπάρχουν παράνομοι σταθμοί στην Αττική, κάτω από τη μύτη της ΕΕΤΤ, που εκπέμπουν αστρολογικά προγράμματα, διαφημίσεις για ροζ υπηρεσίες και καζίνο που εκπέμπουν χωρίς την όχληση κανενός». Η ΕΕΤΤ σημειώνει σχετικά πως κατά το 2012 διέκοψε τη λειτουργία και κατάσχεσε τον εξοπλισμό 64 σταθμών ευρυεκπομπής σε 15 νομούς.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου