Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

... Κεδίκογλου - παρατηρητής ή γκαουλάιτερ στην ΕΡΤ; ...

*
Σωτήρης Μανιάτης
("ΕφΣυν")
***
*
Νοοτροπία άλλων εποχών


H διοίκηση και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ, Σίμος Κεδίκογλου, απαξιώνουν όλο και περισσότερο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με την τακτική και τις επιλογές τους

Για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν η ΕΡΤ εξακολουθεί να μη διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Δίχως κατεύθυνση και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο συνεχίζει να… ξαμολάει παραγωγές, νέες ή συνέχειες παλαιότερων, μέσα στον όποιο, δήθεν, προγραμματισμό (αν υπάρχει).

Ακόμα κι αν υποθέσει κάποιος ότι υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός γι’ αυτήν την τηλεοπτική σεζόν είναι αδύνατον να εφαρμοστεί με τη νοοτροπία άλλων εποχών που, όπως φαίνεται, κυριαρχεί τουλάχιστον στις κορυφές της σημερινής διοίκησή της. Η οποία νοιάζεται περισσότερο για το ποιους και σε ποιες θέσεις θα τοποθετήσει ώστε να ελέγχει πλήρως τον μηχανισμό παρά για το τι προσφέρει στους πολίτες που εξακολουθούν να την πληρώνουν.

Αντί, ως έχει υποχρέωση, να βρει λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, σπαταλά χρόνο και δημόσιο χρήμα σε ανώφελες και αδιέξοδες διαμάχες, κάποιες μεικτές παραγωγές, ειδικούς συμβούλους και προσωπικό ειδικών θέσεων. «Τραβολογάει» στα δικαστήρια τις Ενώσεις για να βγάλει παράνομες τις απεργίες –και έχει κάθε δικαίωμα, και υποχρέωση θα μπορούσε να πει κάποιος- αλλά δεν φροντίζει τουλάχιστον να ξεκινήσει μια διαβούλευση με αυτές και να προχωρήσει στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Υπόσχεται σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ότι θα ξαναπροσληφθούν σύντομα, πιθανότατα με δελτία παροχής υπηρεσιών, την ώρα που γνωρίζει καλά ότι οι δήθεν προτάσεις της έχουν κολλήσει καθώς κρίνονται αντισυνταγματικές και μη νόμιμες.

Αποκορύφωμα της… αδιέξοδης, αν μη τι άλλο, πολιτικής τής διοίκησης της ΕΡΤ ήταν ο τρόπος μετάδοσης της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, επιχειρώντας για πρώτη φορά, την τελευταία 20ετία τουλάχιστον, μια ιδιότυπη απεργοσπασία. Το πρόβλημα, όμως, ξεκινάει από τις επιλογές του πολιτικού της προϊσταμένου, υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σίμου Κεδίκογλου. Οχι μόνο ως προ τα πρόσωπα που επέλεξε αλλά και ως προς την τακτική, την πολιτική και τη νοοτροπία που ο ίδιος ακολουθεί και εκφράζει. Αντί να έχει φροντίσει μέχρι σήμερα για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το παίζει πότε απλός παρατηρητής (ο υπουργός που βλέπει τα τρένα να περνούν) και πότε γκαουλάιτερ ξεπερασμένων μεθόδων και εποχών. Εκτός κι αν ο στόχος είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή η πλήρης απαξίωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ώστε να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα.

Πάντως, με αυτές τις τακτικές πολιτικός προϊστάμενος και διοίκηση της ΕΡΤ το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς τα «ρολά» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δεν έχουν παρουσιάσει καμία νέα ελληνική σειρά, κανένα σχέδιο σχετικό με τον προγραμματισμό των καναλιών και των ραδιοφώνων της, ενώ ακόμα και τα πραγματικά καλά ξένα σίριαλ αλλά και οι παλιές δοκιμασμένες εκπομπές που διαθέτει πάνε ουσιαστικά χαμένες μέσα στο συνονθύλευμα που ορισμένοι θέλουν να θεωρούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα είναι να καταρρέει συνεχώς η αξιοπιστία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, να εξανεμίζονται -αντί να αυξάνονται όπως θα έπρεπε- οι τηλεθεατές της και δυστυχώς να δείχνει ότι χάνει ακόμα ένα στοίχημα. Δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο της ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία. Αδυνατεί να γίνει σημείο αναφοράς ως προς την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των πολιτών που την πληρώνουν, την ώρα μάλιστα που τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Κι ενώ η ΕΡΤ διαθέτει το ανταποδοτικό τέλος, δεν προσφέρει στην εγχώρια παραγωγή ανάσες ούτε και στους τηλεθεατές εναλλακτική λύση.
---

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου