Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

... Ν. Αλέπης: προς ΕΣΗΕΑ για την "Ελευθεροτυπία" ...

*
Νίκος Αλέπης
***
*

Ταράζοντας (ελπίζω) τον ύπνο της ΕΣΗΕΑ:
Νέα επιστολή για την "Ελευθεροτυπία"

Προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Αξιότιμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου,


Πριν από ένα μήνα σας έθεσα πέντε ερωτήματα, σχετικά με τη στάση πληρωμών που επέβαλε η εργοδοσία της «Ελευθεροτυπίας» στους εργαζόμενους στην εφημερίδα.

Δεδομένου ότι ουδέποτε έλαβα απάντηση, είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω, καθώς δεν μπορώ να δεχτώ ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και κανείς δεν θα λογοδοτήσει για το κουρέλιασμα της εργατικής νομοθεσίας από τη «Χ.Κ. Τεγόπουλος».

Παρομοίως, δεν μπορώ να δεχτώ ότι το σωματείο μας έχει ρίξει λευκή πετσέτα για τη βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων εκατοντάδων εργαζομένων στον Τύπο, που σε πολλές περιπτώσεις θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωσή τους.

Σας υπενθυμίζω ότι η «Χ.Κ. Τεγόπουλος» σταμάτησε να καταβάλει μισθούς τον Αύγουστο του 2011, δεν καταβάλει επιδόματα και αποζημιώσεις, ενώ αρνείται και να στείλει μισθοδοτικές καταστάσεις προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Προσώρας έχει επιτύχει να απομακρύνει από την «Ελευθεροτυπία» περίπου το 75% των εργαζομένων, χωρίς να πληρώσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, ενώ έχει επιβάλλει «κούρεμα» στις αποδοχές των υπολοίπων, μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων.

Εν ολίγοις, ζει ανενόχλητη το όνειρο κάθε ασύδοτου εργοδότη –και οι εργαζόμενοι στην «Ελευθεροτυπία» έναν εφιάλτη πέρα από τη φαντασία και των πιο νοσηρών «μνημονιακών» μυαλών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σας ξαναρωτώ:

1. Ποια ήταν η απάντηση της εκδότριας της «Ελευθεροτυπίας» στην επιστολή σας για τα ζητήματα που έχουν προκύψει;

2. Ποιες ήταν οι απαντήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στις καταγγελίες σας ;

3. Έχει η ΕΣΗΕΑ προχωρήσει στην υποβολή μηνύσεων ή μηνυτήριας αναφοράς στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της για όποια αδικήματα διαπίστωσε το ΣΕΠΕ;

4. Ποια είναι η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ σχετικά με τη σύμβαση που επιτρέπει την έκδοση της «Ελευθεροτυπίας» από άλλη εταιρεία («Τρίτη Όψη ΑΕ») και ειδικότερα αν υποκρύπτεται παράνομη ενοικίαση του τίτλου;

5. Σε ποιες επιπλέον ενέργειες έχει προχωρήσει η ΕΣΗΕΑ για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της, την τήρηση της νομιμότητας και της εργασιακής ειρήνης;

Τέλος, ζητώ για ακόμη μία φορά την ανάρτηση της απάντησής σας, στον ιστότοπο της ΕΣΗΕΑ.

Με εκτίμηση,

Νικόλαος Αλέπης
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου