Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

... ΕΣΡ : Ναι στο Euronews, Όχι στον Κεδίκογλου ...

*
Σωτήρης Μανιάτης
("ΕφΣυν")
***
*
"Χαστούκι" σε Κεδίκογλου
και διοίκηση ΕΡΤ από το ΕΣΡ

Και πρόστιμα 740.000 ευρώ από την Ανεξάρτητη Αρχή σε ALPHA, ΑΝΤ1 και δύο ραδιοσταθμούς

Με κυρωτική σύσταση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάνοντας αποδεκτή την προσφυγή του Euronews ζητεί από τη διοίκηση της ΕΡΤ να επιτρέψει την επαναμετάδοση όχι μόνο του αγγλόφωνου και γαλλόφωνου προγράμματος του καναλιού αλλά και του ελληνόφωνου καθώς έχει γνωμοδοτήσει θετικά και γι” αυτό.

Πρόκειται για ένα ηχηρότατο «χαστούκι», και μάλιστα όχι μόνο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, που αποφάσισε να κατεβάσει ξαφνικά την αναμετάδοση του Euronews, αλλά και στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Σίμο Κεδίκογλου. Κι αυτό, διότι ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ φέρει ακεραία την ευθύνη για τις ενέργειές της αλλά και διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση η διακοπή μετάδοσης του Euronews δεν είχε απλώς την έγκρισή του, ήταν απόφασή του. Αναμένεται βέβαια να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αν δηλαδή θα εφαρμόσει τη σύσταση του ΕΣΡ ή θα επιλέξει άλλο… δρόμο.

Χθες, όμως η Ανεξάρτητη Αρχή «φιλοδώρησε» με πρόστιμα συνολικού ύψους 750.000 ευρώ τον ALPHA, τον ANT1 και τους ραδιοσταθμούς «M FM» (Αχαΐας) και «Παρνάς» (Φωκίδας).

Την «τιμητική» του είχε ο ALPHA, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμου συνολικού ύψους 500.000 ευρώ για πέντε παραβάσεις (100.000 ευρώ έκαστη) για μετάδοση τηλεπαιχνιδιού (Boing) χωρίς σχετική άδεια της Επιτροπής Ελέγχου Εποπτείας Παιχνιδιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Για τον ίδιο λόγο τιμωρήθηκε και ο ΑΝΤ1 με 200.000 ευρώ (δύο παραβάσεις για μετάδοση του τηλεπαιχνιδιού Τηλεκύβος, 100.000 ευρώ έκαστη). Στο κανάλια επιβλήθηκε και ηθική κύρωση και είναι πλέον υποχρεωμένα κατά την προβολή των τηλεπαιχνιδιών να μεταδίδουν και κάρτα στην οποία θα αναφέρεται ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο καθώς τα μεταδίδουν παρανόμως (άνευ αδείας ΕΕΕΠ). Για τα τηλεπαιχνίδια πάντως ΕΕΕΠ και ΕΣΡ έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία (από το ΕΣΡ συμμετέχει η Εύη Δεμίρη, μέλος του συμβουλίου, και ο Γ. Αναγωσταράς, νομικός) για να εξετάσουν τρόπους ελέγχου τέτοιου τύπου τηλεπαιχνιδιών.

Πρόστιμο 5.000 επιβλήθηκε στο «M FM», καθώς δεν έχει αποστείλει μετοχολόγια και άλλα στοιχεία που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Για τον ίδιο λόγο με ισόποσο πρόστιμο τιμωρήθηκε και το «Παρνάς FM». To ΕΣΡ αποφάσισε και την οριστική διακοπή λειτουργίας και ανάκληση της σχετικής βεβαίωσης του «Trafic FM» (Ηρακλείου).
---

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου