Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

... για τις "συμμορίες" της ΕΡΤ ...

*
Δημοσιογράφοι ΕΡΤ
***
*

Κουμπάροι, νομάρχες, «φίλοι»
και τρικομματικοί συγγενείς στην ΕΡΤ

Στις αρχές Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωνε, όταν αντιδρούσαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό για το ενιαίο μισθολόγιο, πως δεν θα δεχθεί εξαιρέσεις. Μάλλον δεν αναφερόταν στην ΕΡΤ.

Δύο μήνες αργότερα ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Νίκος Σίμος, αναφέρθηκε σε «συμμορίες» που δρουν στο Ραδιομέγαρο, αφού προηγουμένως είχε δώσει οδηγία να αποχωρήσει η γραμματέας ώστε να μην υπάρξει καμία καταγραφή στα πρακτικά, αρνούμενος να αποδεχθεί την τοποθέτηση του Γιώργου Μπράμου, εργαζόμενου ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων στην θέση του γενικού διευθυντή τηλεόρασης.

 Ο Τέλης Σαμαντάς μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ ανταπάντησε πως  η τοποθέτηση του Γιώργου Μπράμου ήταν από τις ελάχιστες αξιοκρατικές και πως την είχε εισηγηθεί ο Νίκος  Σίμος.

Από τον Αύγουστο ως και το Δεκέμβριο του 2012 στην ΕΡΤ ανέβηκαν ως σύμβουλοι ή γενικοί διευθυντές, κουμπάροι πολιτικών προσώπων, αποτυχημένοι πολιτευτές, πρώην νομάρχες εκλεγμένοι με τη ΝΔ, απόφοιτοι των σχολών Didacta και συνταξιούχοι, με αμοιβές που ξεκινούσαν από τα 2.500 ευρώ και έφταναν τα 4.000 ευρώ! Την ίδια ώρα περίπου 70 κανονικοί εργαζόμενοι που είχαν την ατυχία να είναι συμβασιούχοι παραμένουν εκτός ΕΡΤ, διότι έληξε η σύμβασή τους. Παράλληλα όμως, με το εύρημα των μικτών παραγωγών, μια σειρά από δημοσιογράφους και σκηνοθέτες, αποκτούν το δικαίωμα να εργαστούν στην ΕΡΤ. Εκεί βρίσκουν δουλειά και συγγενικά πρόσωπα στελεχών της ΕΡΤ.

 Όλα αυτά και ενώ ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου, μαζί με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου υπέγραψαν την απόφαση για τη μεταφορά του 25% του ανταποδοτικού τέλους από την ΕΡΤ στο ΛΑΓΗΕ, υλοποιώντας  νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι κάθε πολίτης, αν και δεν το γνωρίζει, από τα 4,24 ευρώ που δίνει κάθε μήνα για την ΕΡΤ, το 1 ευρώ  του, διατίθεται για ...φωτοβολταϊκά.

Κι όμως η τρικομματική κυβέρνηση όταν παρέλαβε τη διοίκηση από τους Σ. Στεφάνου και το Λ. Ταγματάρχη,  βρήκε την ΕΡΤ να είναι πλεονασματική, με κέρδη προ φόρων 56,9 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από την ορθή διαχείριση του ανταποδοτικού τέλους και από τις θυσίες των εργαζομένων. Το ερώτημα για την πολιτική ηγεσία είναι αν έχει κάποιο σχέδιο για την ΕΡΤ, ή απλώς άγεται και φέρεται ανάλογα με τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών.

Έως σήμερα οι κυβερνήσεις αρνούνται να συζητήσουν ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΡΤ, το οποίο θα εξασφαλίζει την οικονομική της αυτοτέλεια, και την πολιτική της ανεξαρτησία επιτρέποντας να λειτουργεί ως σταθερός πυλώνας ανάπτυξης της οπτικοακουστικής παραγωγής όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.
---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου