Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

... ΔΟΛ - παραλογισμός; Ίσως. Άλλη ερμηνεία υπάρχει; ...

*
Enimerosi24.gr
***
*

Fight Club στον ΔΟΛ

με θύματα τους εργαζομένους

κτίριο ΔΟΛΑπίστευτα πράγματα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στον ΔΟΛ. Δεκάδες εργαζόμενοι διαμαρτύρονται, υποστηρίζοντας ότι στις πλάτες τους παίζεται ένα παράλογο όσο και επικίνδυνο παιχνίδι τσαμπουκά από όλες τις πλευρές.

Όλα ξεκίνησαν όταν την περασμένη Πέμπτη, λίγο πριν «κλείσει» το φύλλο του Κυριακάτικου Βήματος, ανακοινώθηκε ξαφνικά ότι απολύονται δύο διοικητικοί υπάλληλοι. Συγκεκριμένα, μία υπάλληλος που εργάζεται στη Μιχαλακοπούλου και άλλη μία στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα η πρώτη είναι ενεργή συνδικαλίστρια, και η διοίκηση είχε προσπαθήσει άλλη μια φορά στο πρόσφατο παρελθόν να την απολύσει, με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρει μετά την άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων!

Η νέα εξέλιξη της περασμένης Πέμπτης όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση, τόσο του σωματείου των διοικητικών υπαλλήλων του ΔΟΛ όσο και της ΕΣΗΕΑ, γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση. Έτσι και έγινε τελικά, μόνο που νωρίς εχθές το βράδυ η απεργία κρίθηκε παράνομη στα Δικαστήρια. Αποτέλεσμα; Πανικόβλητοι οι εργαζόμενοι - γύρω στις 8.00 το βράδυ της Τρίτης, μετά από συνελεύσεις και ολοήμερες ζυμώσεις να τρέχουν για να επιστρέψουν στις εργασίες τους, στα sites, τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο.

Οι εργαζόμενοι όμως στον ΔΟΛ αδυνατούν να κατανοήσουν πλέον τη σκοπιμότητα των συγκεκριμένων απολύσεων, το timing, αλλά και το «παιχνίδι» της διοίκησης, που γνώριζε ότι θα προκαλούσε χάος στη διάρκεια μιας «κουτσής» εβδομάδας. Ταυτόχρονα όμως, αδυνατούν να κατανοήσουν και την στάση της ΕΣΗΕΑ. Χαρακτηριστικό είναι το mail που λάβαμε από εργαζόμενο του ΔΟΛ όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Προχώρησαν σε δύο στοχευμένες απολύσεις εργαζομένων, εκ των οποίων η μία, είχε έντονη συνδικαλιστική δράση… Ενώ είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να απολύσουν και πέρυσι! Τι περίμεναν; Να μην υπάρξουν αντιδράσεις αυτή τη φορά; Πλάκα μας κάνουν; Ή μήπως πίστευαν - ένα μήνα πριν τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ, ότι δεν θα έσπευδαν οι συνδικαλιστές να αρπάξουν την ευκαιρία;

Τι πέτυχε όμως η διοίκηση και κυρίως αυτοί που είχαν τη φαεινή ιδέα; Έτρεχαν στα δικαστήρια για να βγάλουν παράνομη την απεργία, τα sites και το ραδιόφωνο να έχουν σιγήσει, ενώ λειτουργούσε κανονικά ο ανταγωνισμός… την ώρα που το Κυριακάτικο BHMA έμενε πίσω σε προετοιμασία. Και σήμερα όμως, πάλι τα ίδια… Δικαστήρια όλη μέρα, τα sites και το ραδιόφωνο εκτός λειτουργίας και το Κυριακάτικο ΒΗΜΑ στον πάγο… Ενώ «ΤΑ ΝΕΑ» θα βγαίνουν τσάτρα πάτρα. Από την άλλη πλευρά η ΕΣΗΕΑ, αν και γνώριζε ότι η απεργία που έχει κηρύξει δεν θα είχε καμία τύχη στο δικαστήριο επέλεξε να απαντήσει στον τσαμπουκά του ΔΟΛ με τσαμπουκά. Και επειδή το γνώριζαν έκαναν διάφορα τερτίπια για να κερδίσουν χρόνο… Καθυστερώντας μέχρι τελευταία στιγμή να ανακοινώσουν την απεργία. Τελικά όλη αυτή η μεθόδευση έγινε σε βάρος των εργαζομένων… Με την ΕΣΗΕΑ, πρώτα να κάνει απεργία και συνελεύσεις, και μετά να αποφασίζει ότι πρέπει να μιλήσει με τον Ψυχάρη! Αντέστρεψαν κάθε αρχή υγιούς συνδικαλισμού! Τι πέτυχαν; Ο Ψυχάρης τους γείωσε, οι δύο εργαζόμενες εξακολουθούν να είναι απολυμένες, και οι υπόλοιποι που έχουν ακόμη δουλειά, να τρέχουν πανικόβλητοι όλη μέρα, να τσακώνονται σε συνελεύσεις και τελικά να πηγαίνουν βραδιάτικα στα γραφεία τους για να δουλέψουν… με την εργοδοσία να διατηρεί το δικαίωμα να τους πληρώσει μισό μεροκάματο!

Η ΕΣΗΕΑ επιμένει και σήμερα σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, κερδίζοντας τις εντυπώσεις εν όψει των εκλογών του Μαΐου. Η διοίκηση του ΔΟΛ όμως τι κερδίζει; Κάποια μεροκάματα που θα κόψει, έχοντας κλειστά όμως τα sites και το ραδιόφωνο, και τις εφημερίδες να βγαίνουν στο πόδι. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο! Συμπέρασμα; Όλοι είναι χαμένοι: οι δυο απολυμένες, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ και φυσικά η διοίκηση, λόγω της κακής εικόνας των προϊόντων που παράγει το συγκρότημα»!
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου