Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

... ΜΜΕ - 4.800 τα "θύματα" της φούσκας ...

*
Τυπολογίες
***
*

Έσκασε «βόμβα» στα media με 4.800 «θύματα»
Απολογισμός των 3 χρόνων του Μνημονίου

Περίπου 4.800 θέσεις εργασίας χάθηκαν από την πολιτική του Μνημονίου μόνο στις εισηγμένες ΜΜΕ εταιρείας από το 2009 ως και το 2012! Οι εισηγήσεις των εκδοτών που έγραφαν πως πρέπει να σκάσει η φούσκα στα ΜΜΕ, εισακούστηκαν από τους Τροϊκάνους και σε μια τριετία, έκλεισαν παράλληλα 3 συγκροτήματα, και ένας τηλεοπτικός σταθμός, αφήνοντας χώρο κυρίως σε αυτούς που υποστηρίζουν το Μνημόνιο.

Οι Τροϊκανοί «απαγορεύοντας» τα δάνεια σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ που είχαν επικριτική στάση, προχώρησαν σε «εκκαθάριση» του τοπίου προς όφελος εκείνων που υιοθέτησαν τη μνημονιακή ατζέντα. Όταν λείπουν οι ανταγωνιστές, αναπόφευκτα κερδίζουν αυτοί που μένουν στην αγορά, ακόμη και αν έχουν πολύ υψηλότερα χρέη. Βεβαίως για να υπάρχει όλη η εικόνα, πρέπει να σημειώσουμε πως οι επεμβάσεις ήταν χειρουργικές και οι τροϊκανοί εκμεταλλεύτηκαν τα σφάλματα και τις αδυναμίες των επιχειρηματιών στα ΜΜΕ

Ο απολογισμός για τους εργαζόμενους είναι δραματικός. Πέρα από τις περικοπές των μισθών και τη μετατροπή των εργασιακών συνθηκών σε …σκλαβοπάζαρο οι μεγάλες απώλειες είναι στις δουλειές Σαν να έπεσε βόμβα σε ένα χωριό και εξαφανίστηκαν περίπου 4.800 θέσεις εργασίας, μόνο στις εισηγμένες εταιρείες ΜΜΕ, ενώ είναι άγνωστο τι έχει συμβεί στον υπόλοιπο κλάδο, όπου δεν υπάρχουν στοιχεία.

Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν Alter, ΙΜΑΚΟ, Εκδόσεις Λυμπέρη, αλλά και στη Χ. Κ. Τεγόπουλος η οποία παρέμεινε σε λειτουργία, αλλά σταμάτησε να εκδίδει την “Ελευθεροτυπία” εργάζονταν 2.859 άνθρωποι. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία χάθηκαν 1.940 θέσεις εργασίας, και τίποτα δεν δείχνει πως η “ανθρωποθυσία” αυτή θα σταματήσει.

Συνοπτικά οι απώλειες για το διάστημα 2009-2012 για τις εταιρείες έχουν ως εξής: ΔΟΛ (-680) Πήγασος (-619), Αττικές (-281), Καθημερινή (-189), Mega (-109), Ναυτεμπορική (-31) και Τεχνικές (-31).
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου