Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

... alterthess - ένας χρόνος για τον εκδοτικό συνεταιρισμό ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εκδοτικός Συνεταιρισμός alterthess
Ένα χρόνο πριν, το alterthess έκανε τα πρώτα βήματα, ως ένας εναλλακτικός πόλος ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη μας τότε ανακοίνωση, λέγαμε:

«Μας ενδιαφέρει μια ενημέρωση συλλογική, που θα δίνει φωνή σε όλους αυτούς και αυτές που αποκλείονται από τα κυρίαρχα μέσα. Μια ενημέρωση που θα δίνει έμφαση στην εργασία, με ειδήσεις από εργασιακούς χώρους και εργατικές κινητοποιήσεις, με αναλύσεις και ρεπορτάζ για τα δικαιώματα που χάνονται – ή κερδίζονται. Θα μιλάει για τα προβλήματα και τους αγώνες της εκπαίδευσης. Θα ερευνά την καθημερινότητα και τις ανάγκες των μεταναστών. Θα ασχολείται με τα ζητήματα της κάθε γειτονιάς, τους ελεύθερους χώρους, την αυτοδιοίκηση, με τα οικολογικά κινήματα. Θα στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα της Θεσσαλονίκης, τις συλλογικές προσπάθειες, τα στέκια, τους συλλόγους, τα σχήματα. Θα αναζητά τον άλλο πολιτισμό αυτής της πόλης, τις υπόγειες σκηνές, τις μικρές, κρυμμένες πολιτιστικές απόπειρες.»

Το τί σε ενδιαφέρει βέβαια, είναι άλλο πράγμα από αυτό που μπορείς να κάνεις. Και τότε φυσικά, δεν ξέραμε αν θα καταφέρναμε καν να υπάρξουμε: να εξασφαλίσουμε δηλαδή την καθημερινή δουλειά που χρειάζεται ένα μέσο ενημέρωσης για να παρακολουθεί την επικαιρότητα, να αναδεικνύει τα γεγονότα που το ενδιαφέρουν, να καταθέτει γνώμες.

Τελικά, κρατήσαμε και συνεχίζουμε αργά – αργά τα βήματα προς αυτό που από την αρχή οραματιστήκαμε: ένα μέσο ενημέρωσης συλλογικό, χωρίς αφεντικά και εξαρτήσεις, στηριγμένο μόνο στη δουλειά των συντακτών, των τεχνικών και των άλλων μελών του και στην υποστήριξη εκείνων των δυνάμεων της κοινωνίας που επιδιώκει να εκφράζει.

Πέρσι το Μάη, υιοθετήσαμε μια επαγγελματική μορφή: κάποιοι από εμάς ανέλαβαν, χωρίς μισθό μέχρι τώρα, να εργάζονται καθημερινά για το alterthess. Λίγο μετά, μετακομίσαμε και στο νέο μας γραφείο, με συγκάτοικο την «Εποχή», στην Παπαγεωργίου 12. Τον Οκτώβρη, είχαμε τα πρώτα μας έσοδα, μέσα από τις πρώτες διαφημίσεις. Στα τέλη του Νοέμβρη, αποκτήσαμε και την τυπική μας υπόσταση, μέσα από την ίδρυση του Εκδοτικού Συνεταιρισμού alterthess. Τις ίδιες ημέρες κυκλοφόρησαμε και την πρώτη μας έκδοση, ένα ημερολόγιο - χρονικό της άλλης Θεσσαλονίκης για το 2012.

Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, για τη βελτίωση της ποιότητας της ύλης και των ρεπορτάζ μας. Αυτό που προέχει όμως αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας επιβίωση και ανεξαρτησία. Τα έξοδα μας αφορούν τη λειτουργία του γραφείου και της σελίδας, και τις ελάχιστες αμοιβές των εργαζομένων. Οι αμοιβές αυτές είναι ίσες για όλα τα μέλη, ανάλογα με τις ώρες που εργάζονται και ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Πέρα από τα έξοδα αυτά, είναι αυτονόητο για εμάς, και για όποιον μας ξέρει, ότι κανείς άλλος δεν πρόκειται να βγάλει λεφτά από το συνεταιρισμό μας.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου