Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

... το παρακράτος εντός του κράτους - 2013 ...

*
Γιώργος Σταματόπουλος
("ΕφΣυν")
***
*


Τουρκικές κι ελληνοτουρκικές αναταράξεις 
.
Την περασμένη Πέμπτη, ώρα 21.30, ταυτόχρονα σχεδόν με την εξέγερση στην Κωνσταντινούπολη (η αρχή του τέλους του εξωραϊσμού της Τουρκίας και του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού;), συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Σόλωνος, αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια, ο πολιτικός πρόσφυγας, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν Μπουλούτ Γιαϊλά.

Δεν συνελήφθη ακριβώς, διότι 24 ώρες αργότερα οι ελληνικές αρχές συνέχιζαν να αρνούνται να επιβεβαιώσουν τη σύλληψη και να ενημερώσουν δικηγόρους και βουλευτές σχετικά με τον τόπο και τον λόγο κράτησής του. Το Σάββατο, οι συγγενείς και σύντροφοί του ενημερώθηκαν ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά κρατείται στην Αντιτρομοκρατική της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη!

Βροχή τα ερωτήματα, βασανιστικά για το ελληνικό κράτος, πρώτα, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης (ουσιαστικά πρόκειται περί απαγωγής) αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στο οποίο τσουβάλιασαν τον πολιτικό πρόσφυγα. Οι αρχές επιβεβαίωσαν, μία ημέρα μετά, ότι το αυτοκίνητο είναι αστυνομικό, παρ' όλα αυτά αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη σύλληψη, όπως αρνήθηκαν να ενημερώσουν δικηγόρους και βουλευτές. Κι εδώ αρχίζουν τα «γιατί».

Γιατί ώς τώρα οι ελληνικές αρχές έχουν αρνηθεί να καταγράψουν το αίτημα ασύλου του; Γιατί αρνούνται να επιβεβαιώσουν τη σύλληψή του; Πώς και με ποιον τρόπο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη; Υπήρξε συνεργασία μυστικών υπηρεσιών και η αστυνομία (μας) πιάστηκε στον ύπνο; Διότι πώς αλλιώς να εξηγηθεί το μυστήριο τούτο που απαξιώνει την ελληνική νομοθεσία, την ίδια την εθνική κυριαρχία;

Υπάρχει εξωθεσμική συνεργασία του ελληνικού κράτους με τη γείτονα και τις φασιστικές μεθόδους της;


Τι απαντά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών;

Η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας;

«Για ό,τι συμβεί στον Μπουλούτ Γιαϊλά υπεύθυνο είναι το ελληνικό κράτος», σημειώνεται στην ανακοίνωση-διαμαρτυρία της Επιτροπής Αλληλεγγύης και ζητεί από οργανώσεις, συνδικάτα, σωματεία, δημοκρατικούς φορείς να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την πρωτοφανή εξαφάνιση (απαγωγή-μεταγωγή) του συντρόφου τους και να εναντιωθούν σε τέτοιου είδους παράνομες πρακτικές. Πρόκειται για μείζον εθνικό θέμα και οι επίσημες απαντήσεις των ελληνικών αρχών οφείλουν να είναι σαφείς, καθαρές, πειστικές. Διότι, αν έτσι έχουν τα πράγματα, αντιμετωπίζουμε μια εισβολή διαπαρακράτους στο ελληνικό κράτος, γεγονός με εφιαλτικές συνέπειες.

Την ίδια ώρα η μεγαλομανία και τα φαραωνικά σχέδια του Ερντογάν και της παρέας του (αυτών που έχουν δηλώσει ότι οραματίζονται -και αγωνίζονται γι' αυτό- μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία) συναντούν τον «δάσκαλό» τους στην αντίδραση και ξεσηκωμό του τουρκικού λαού, που, βεβαίως, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί πολλοί αντιδημοκρατικοί νόμοι και αυθαιρεσίες εκ μέρους του ιδιόμορφου τουρκικού καθεστώτος με μια καταπιεσμένη εσωτερική συνοχή (εξαθλιωμένη ανατολία και δυτικότροπη παραλιακή λαμπηδόνα): ανακατασκευή στρατοπέδου στην πλατεία Ταξίμ, συμβολικού χαρακτήρα, σε... Mall, ονομασία της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου σε Σελίμ Α, του σφαγέα των Αλεβιτών, αυστηρή ρύθμιση στην πώληση αλκοόλ, απαγόρευση του φιλιού στο μετρό (!), άγρια καταστολή στις διαδηλώσεις.


Αυτή η καταστολή τώρα γενικεύεται. Δεν την υφίστανται μόνο οι Κούρδοι αλλά ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, κυρίως κοσμικοί: αριστεροί, νεολαία, Αλεβίτες, Κεμαλιστές. Η Κωνσταντινούπολη, η πόλη-σύμβολο, ο καθρέφτης της Τουρκίας ως εκσυγχρονισμένης και ευημερούσας, η πύλη από την οποία ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος, του γίνεται εφιάλτης. Οι χίλιοι τόσοι συλληφθέντες, οι (άγνωστο πόσοι) νεκροί, η διακοπή πρόσβασης των διαδηλωτών σε twitter και facebook διαλύουν τον μύθο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων` ο εκδημοκρατισμός ήταν μια (αυτ)απάτη, που εξανεμίστηκε.

Και για να επανέλθουμε, μέσω Φουκό, στο πρώτο σκέλος του σημειώματος: «Κανείς μας δεν είναι βέβαιος ότι θα αποφύγει τη φυλακή. Σήμερα λιγότερο από ποτέ. Σε όλη μας τη ζωή, κάθε μέρα, ο αστυνομικός κλοιός σφίγγει ολόγυρά μας: στις πλατείες και στους δρόμους` γύρω από τους ξένους και τους νέους` τα αδικήματα φρονημάτων έκαναν την επανεμφάνισή τους...». (Dits et ecrits, «Στιγμή»).
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου