Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

... "Ναυτεμπορική" - τρίζει το οικοδόμημα ...

*
sofokleousin.gr
***
*

Αβέβαιο το μέλλον της

Ενώ ολόκληρος ο κλάδος των έντυπων media βρίσκεται σε κρίση λόγω της συρρίκνωσης της διαφημιστικής δαπάνης και των κυκλοφοριών, δραματικές είναι οι επιπτώσεις από την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες. Πολλές μικρές πολιτικές εφημερίδες και όλες οι οικονομικές οδηγούνται πλέον σε άνευ προηγουμένου συρρίκνωση εσόδων, χάνοντας τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους. Το λουκέτο καθίσταται αναπόφευκτο για πολλά οικονομικά φύλλα που βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική θέση.

Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι η προσπάθεια επιβίωσης ακόμη και για εφημερίδες που μέχρι πρόσφατα φαινόταν ότι έχουν διασφαλίσει το μέλλον τους, προσαρμοζόμενες στις νέες συνθήκες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της "Ναυτεμπορικής", για την οποία υπήρχε η πεποίθηση ότι θα επιβιώσει και ίσως μείνει μόνη της στο χώρο των ημερήσιων οικονομικών εφημερίδων.

Τελευταία στοιχεία και ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου καθώς και των διοικητικών επιλογών δείχνουν ότι η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική - και μάλλον ζοφερή. Στην τελευταία χρήση η εταιρία είχε ζημίες 2,2 εκ. ευρώ, ενώ και φέτος τα οικονομικά αποτελέσματα δεν θα είναι θετικά.

Οι κινήσεις της διοίκησης κατά την τελευταία 2ετία εστίασαν στη μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω εθελουσίας και μείωσης μισθών σε μεσαία και χαμηλά κλιμάκια. Από την άλλη πλευρά πολλά assets του ομίλου συνεχίζουν να υποαποδίδουν, καθώς η διοίκηση δεν θέλησε να αλλάξει το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων και να τοποθετηθεί ή να ενισχύσει την παρουσία της σε αγορές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ομαλότερη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Το site naftemporiki.gr που για καιρό αποτελούσε τη ναυαρχίδα των οικονομικών portals φθίνει.

Η εκτυπωτική μονάδα βρίσκεται σε κατάσταση παρακμής, με φθίνοντα τζίρο. Ακολουθώντας σφιχτή πιστωτική πολιτική, "έδιωξε" πολλούς πελάτες. Μια προσπάθεια που έγινε αναλαμβάνοντας την εκτύπωση της "Ελευθεροτυπίας" δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα.

Όλα αυτά ενώ οι κυκλοφορίες μειώνονται σταθερά την τελευταία 10ετία, τα έσοδα από τις συνδρομές - που ήταν το ισχυρό χαρτί της Ναυτεμπορικής - φθίνουν διαρκώς και ενώ ο εκδοτικός χώρος βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης.

Για την κακή πορεία της εταιρίας διοίκηση θα κληθεί να λογοδοτήσει στους μετόχους. Οχι μόνον στους μικρομετόχους που έχουν συνολικά το 17%, αλλά και στον όμιλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος έχει παλιά συμφωνία με τους βασικούς μετόχους για απόκτηση ποσοστού 21%.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, σε βάθος τριετίας η εφημερίδα θα χάσει από την κατάργηση των ισολογισμών έσοδα της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ. Η απώλεια είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται τώρα σε 10 εκ. ευρώ.

Η προοπτική αυτή αναγκάζει τις τράπεζες να κλείνουν προληπτικά τις στρόφιγγες χρηματοδότησης δημιουργώντας προβλήματα στο cash flow της επιχείρησης.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου