Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

... οι Λιθογράφοι διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Π.Ε.Λιθογράφων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη φιέστα που 
διοργάνωσε ο ΣΕΜΕΕ στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

Η είσοδος των συνέδρων για την 
"ATHENS PRINTCOMM 2013"
Ο κλάδος των λιθογράφων, τους τελευταίους 14 μήνες βρίσκεται χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στους χώρους δουλειάς να επικρατεί ένα χάος με την εργοδοτική αυθαιρεσία να βασιλεύει. Την αποκλειστική ευθύνη για αυτή την κατάσταση την έχει ο εργοδοτικός σύνδεσμος του κλάδου ΣΕΜΕΕ (Σύνδεσμος Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος ), που επικουρούμενος από ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕ, κατήγγειλε τη σύμβαση και έκανε τα πάντα για να πετύχουν την κατάργησή της. Δε δίστασαν να κατηγορήσουν το Σωματείο Λιθογράφων για αδιαλλαξία, επειδή δεν δεχτήκαμε την αρχική τους πρόταση για μειώσεις που έφταναν μέχρι και 40%.

Ο ΣΕΜΕΕ ανά διαστήματα φρόντισε να διοργανώνει ενημέρωση των μελών του από νομικούς για την καλύτερη αξιοποίηση των αντεργατικών μέτρων που τους έχει προσφέρει ως δώρο κυβέρνηση-τρόικα και ΕΕ. Και ασφαλώς για να δείξουν το καλό παράδειγμα, ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του ΣΕΜΕΕ, ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν την εκ περιτροπής εργασία, τις ατομικές συμβάσεις και τις καθυστερήσεις πληρωμών. Έτσι λοιπόν «δίνοντας γραμμή» σε όλους τους εργοδότες του κλάδου φτάσαμε να έχουμε συνάδελφους με την ίδια προϋπηρεσία και ειδικότητα που ο ένας πληρώνεται με τη ΣΣΕ και ο άλλος παίρνει 586 ευρώ.

Σα να μην έφταναν τα αντεργατικά μέτρα, σε μία σειρά χώρους δουλειάς καταπατούνται ακόμα και τα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Απόδειξη είναι ότι σε όλους τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει το Σωματείο μαζί με την επιθεώρηση εργασίας, έχουν διαπιστωθεί σοβαρές παραβάσεις.

Μέλλον στον κλάδο με εργασιακά δικαιώματα τσακισμένα, δε μπορεί να υπάρξει.

Οι εργοδότες του κλάδου διοργανώνουν συνέδριο για το μέλλον του κλάδου γνωρίζοντας ότι η όποια ανάπτυξη θα έρθει θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων, σε μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Αυτό εννοούνε οι βιομήχανοι όταν μιλάνε για ανάπτυξη, την εξασφάλιση περισσότερου κέρδους από τη δική μας δουλειά.

Παρουσιάζουν τις νέες τεχνολογίες, λες και είναι κάτι που από μόνο του θα φέρει χρήματα. Μας λένε χαρακτηριστικά κάποιοι εργοδότες ότι το αφεντικό πρέπει να βγάλει περισσότερα χρήματα από τον εργάτη γιατί έχει επενδύσει τα λεφτά του και αυτό είναι δίκαιο. Κρύβουν όμως πως τα μηχανήματα από μόνα τους δεν παράγουν, χρειάζονται τους εργάτες για να τα βάλουν μπροστά. Η απλήρωτη δουλειά των εργατών είναι που θα πληρώσει τις δόσεις του δανείου ή του leasing. Γι αυτό η αλήθεια που δεν λένε είναι ότι τα μηχανήματα ανήκουν σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο και όχι σε αυτούς που τον τσεπώνουν.

Ο ΣΕΜΕΕ υποδέχτηκε το Σωματείο καλώντας την αστυνομία
Σε πολλά παραδείγματα μάλιστα όπως στην Fimi Pack, την 3 Ε εκτυπωτική, τη Χ.Κ. Τεγόπουλος, αλλά και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία, οι εργαζόμενοι είναι για μήνες απλήρωτοι. Έχουνε δώσει δηλαδή πρακτικά άτοκο δάνειο στον εργοδότη χωρίς τη θέλησή τους, για να επενδύει στην επιχείρηση του. Και όσο για το ρίσκο που παίρνει ο εργοδότης και πρέπει να πληρωθεί για αυτό, τα παραπάνω παραδείγματα, δείξανε ότι η καλή θέληση των εργαζομένων να βάλουνε πλάτη, μετέφερε σε αυτούς το ρίσκο που τώρα είναι άνεργοι και τους χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ στον καθένα. Ενώ ταυτόχρονα οι εργοδότες που χρωστάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, σχεδιάζουν ανεμπόδιστα τις νέες επενδύσεις τους.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς το ΣΕΜΕΕ και τους εργοδότες του κλάδου, πως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί τα πράγματα δε θα είναι έτσι για πάντα. Μπορεί τώρα το εργατικό κίνημα στη χώρα μας και παγκοσμίως να είναι σε υποχώρηση, αλλά αυτό δε συμβαίνει παντού και με τον ίδιο τρόπο.

Στον κλάδο του Τύπου και του Χαρτιού, το Σωματείο Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου κινούνται σε ταξική κατεύθυνση με το ΠΑΜΕ. Δεν πρόκειται να τα διπλώσουν ούτε να μας βάλουν στο χέρι. Το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται και δεν εξαγοράζεται. Όσοι νομίζουν ότι μπροστά στις δυσκολίες θα βάλουμε την ουρά στα σκέλια κάνουν λάθος. Με υπομονή, αντοχή και οργάνωση από τα κάτω θα δώσουμε αγωνιστική απάντηση, ξεκινώντας με τη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη και συνεχίζοντας σε κάθε χώρο ξεχωριστά και στον κλάδο. Οι εργάτες έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα γιατί έχουμε βαθιά γνώση ότι χωρίς εμάς δε γυρίζει γρανάζι.

Θα συνεχίζουμε για να παλεύουμε για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο και σε κάθε χώρο δουλειάς. Ο αγώνας μας σε συνθήκες αντεργατικής αυθαιρεσίας, δεν πρόκειται να μείνει στο «εφικτό» για τους εργοδότες, αλλά θα έχει πάντα για αίτημα μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατών.

Οι εργαζόμενοι έχουμε ήδη χάσει πολλά, με συνεχόμενες φοροεπιδρομές της κυβέρνησης, με αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, με αυξήσεις στα καύσιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Έχουμε δώσει πολλά για χρήματα που πάνε στην ΕΕ και γυρίζουν με τη μορφή επιδότησης στους βιομήχανους για να προσλαμβάνουν νέους κάτω των 25 με 510 ευρώ, να κάνουν δήθεν σεμινάρια εκπαίδευσης και να επενδύουν με τις δικές μας πλάτες.

Το Σωματείο Λιθογράφων καλεί για άλλη μια φορά τους εργοδότες του κλάδου, ακόμα και τώρα να πάρουνε θέση απέναντι στη στάση του ΣΕΜΕΕ και να συμβάλλουν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τους όρους της τελευταίας ισχύουσας σύμβασης. Καλούμε τον κάθε εργοδότη να υπογράψει με το σωματείο Λιθογράφων επιχειρησιακή σύμβαση με τους όρους της τελευταίας ισχύουσας κλαδικής.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου