Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

... σε δύο χρόνια τέλος η κοινωνική ασφάλιση ...

*
Τζώρτζης Ρούσσος
("ΕφΣυν")
***
*

Καταρρέει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Τέσσερα συμπεράσματα - μαχαιριές στις πολιτικές που εφαρμόζονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περιλαμβάνει η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό σύστημα. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εργασίας, Σάββας Ρομπόλης, που συνυπογράφει την έκθεση, κάνει λόγο για… μπαμ της κοινωνικής ασφάλισης σε δύο χρόνια! Από την άλλη, ο τραγέλαφος των διαρκών περικοπών στις συνταξιοδοτικές παροχές επέφερε, σύμφωνα πάντα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, απώλειες εισοδημάτων από συντάξεις κατά 31,5%, που σε απόλυτους αριθμούς δεικνύει απώλειες εισοδήματος 423 ευρώ μηνιαίως για τους συνταξιούχους! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου 2013 του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου & Πληρωμής Συντάξεων «Ηλιος», η μέση σύνταξη εκτιμάται στα επίπεδα των 927 ευρώ (ακαθάριστα), όταν στη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ του 2009 εκτιμήθηκε στα 1.350 ευρώ (ακαθάριστα).

«Οι περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, εάν δεν συνοδεύονταν από τις συνθήκες εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, τότε το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών θα ήταν περίπου το 2025. Η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση καθώς και η ανεργία μετατόπισαν το οριακό έτος δέκα χρόνια νωρίτερα (2015)» αναγράφεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, μέσω της οποίας οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ αποτύπωσαν τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα.

Με τη σιγουριά που του δίνει το γεγονός ότι όλες οι επιστημονικές προβλέψεις του από το 2010 επαληθεύτηκαν, ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης προβλέπει ότι η ανεργία το 2013 θα κλείσει κοντά στο 29% και θεωρεί ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να επανέλθουν τα πράγματα στην αγορά εργασίας στις συνθήκες του 2009! «Η ανεργία, είναι τριπλάσια από το 2009, αυξήθηκε κατά περίπου 200%» συμπεραίνει η έκθεση…

«Οι μισθωτοί έχουν χάσει 37 δισ. ευρώ, από τα οποία επωφελήθηκαν κράτος και εργοδότες», δήλωσε σχετικά ο κ. Ρομπόλης για τις πολιτικές από το 2010 και εντεύθεν, ενώ μίλησε για «μετασχηματισμό της εργασίας σε καταναγκασμό, αλλά και καταναγκαστική ανεργία μέσω της οποίας αποδυναμώνεται η δραστηριότητα της εργασίας». Τα συμπεράσματα της έκθεσης, πέραν της οριστικής απώλειας οξυγόνου το 2015, είναι:

• Η οριακή ισορροπία εισροών-εκροών κατά το 2014-2015. Από το τέλος του 2015 και μετά ανατρέπεται ακόμη και αυτή η οριακή ισορροπία στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

• Η δημογραφική μεταβολή του πληθυσμού λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της ταυτόχρονης μείωσης των γεννήσεων (γήρανση του πληθυσμού) συμβάλλει σήμερα στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15%. Με διαφορετικά σενάρια εκτίμησης της θνησιμότητας, αυτή η επιβάρυνση προσεγγίζει το 27% (2050).

• Οι δυσμενείς εξελίξεις στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός του κρατικού προϋπολογισμού (αύξηση αντικειμενικών αξιών δημόσιας περιουσίας, τυχερά παιχνίδια, κερδοφορία τραπεζών και δημόσιων επιχειρήσεων, κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, καζίνα, κ.λπ. ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, 2010) με στόχο τη μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ το ΙΝΕ ΓΣΕΕ θεωρεί ότι αν δεν βρεθούν πρόσθετοι πόροι χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, το 2015 το σύστημα δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, αφού θα έχει εξαντλήσει τα αποθεματικά του και τα μηνιαία έσοδά του δεν θα μπορούν να καλύψουν τις παρεχόμενες συντάξεις.

Το Ασφαλιστικό σε αριθμούς

• 2 χρόνια ζωής έχει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα
• 20 δισ. ευρώ περίπου είναι η «μαύρη τρύπα» που προκαλούν ανεργία, μείωση μισθών και εισφοροδιαφυγή
• 12 δισ. ευρώ και πλέον χρωστάει το Δημόσιο
• 4,2 δισ. ευρώ είναι οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων την περίοδο των μνημονίων
• 5,5 δισ. ευρώ ή 43% από τη λιτότητα της διετίας 2013-2014 είναι περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων
• 10,5 δισ. ευρώ είναι οι πόροι που χάνονται από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών
• 8,5 δισ. ευρώ κοστίζουν η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΙΝΕ ΓΣΕΕ (παρουσίαση μελέτης)
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου