Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

... η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" της προσφοράς ...

*
zoornalistas
***
*

Από τον Παπακαλιάτη στον Πορτοκάλογλου

Οι προσφορές ανεβάζουν σιγά - σιγά τις κυκλοφορίες της Κυριακάτικης

Απέδωσε τελικά η καμπάνια της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και η προσφορά του cd με  τις μουσικές επιλογές από την ταινία «Αν…» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Η Κ.Ε ανέβασε κατά 44% την κυκλοφορία και πούλησε 36.280 φύλλα (11.080 περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα).

Αυτή την Κυριακή (3/2) η Κυριακάτικη επανέρχεται με προσφορές και δίνει στην έκδοση των 4 ευρώ, ένα cd με 24 ηλεκτρικά τραγούδια αγάπης του Νίκου Πορτοκάλογλου (ό,τι πρέπει για το κοινό της Ελευθεροτυπίας).

Στη Μίνωος πιστεύουν πολύ σε αυτές τις (παρωχημένες κατ' άλλους) προσφορές και θεωρούν ότι θα τους ανεβάσουν τις κυκλοφορίες την Κυριακή.

Από την άλλη πλευρά οι επιτελείς ανησυχούν για τις κυκλοφορίες του ημερήσιου φύλλου που κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα (ανάμεσα στις 7 με 8.000 φύλλα). Όχι ότι οι κυκλοφορίες της Κυριακάτικης είναι καλές, αν αναλογιστεί κανείς ότι λίγο προτού κλείσει η "Ελευθεροτυπία" πουλούσε 80 με 100.000 φύλλα κάθε Κυριακή.

Τώρα, οι εφημερίδες την Κυριακή που μας πέρασε (27/1) συνολικά πούλησαν 67.000 περισσότερα φύλλα από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς όλες είχαν αύξηση πλην του ΕΘΝΟΥΣ που πούλησε 5.000 λιγότερα φύλλα.

Κατά τα άλλα το Πρώτο Θέμα εξακολουθεί να φιγουράρει στην πρώτη θέση των κυριακάτικων εφημερίδων και αυτή την εβδομάδα πούλησε 157.160 φύλλα. Δεύτερο ήταν το ΒΗΜΑ με 114.040 φύλλα, τρίτο το ΕΘΝΟΣ με 97.330 φύλλα και ακολουθεί η Real News με 93.400 φύλλα.

Κάντε κλικ στον πίνακα για να δείτε τις κυκλοφορίες όλων των κυριακάτικων εφημερίδων στις 27/1
---
*

... "9,84" - Τ. Καμπύλης - Β. Σιούτη και η "Ανοιχτή Πόλη" ...

*
the media-project
***
*

Πού είναι το πρόβλημα
του κ. Τάκη Καμπύλη;

Ο διευθυντής του Αθήνα 9,84 εκτός από τις μειώσεις μισθών που ανακοίνωσε πως θα κάνει στο ραδιόφωνο του δήμου Αθηναίων, εκτός από τις 8 απολύσεις συμβασιούχων, έκοψε και την εκπομπή της Β. Σιούτη. Η δημοτική παράταξη "Ανοιχτή Πόλη" (ΣΥΡΙΖΑ) θέτει τα ερωτήματα και ζητά από τη διοίκηση να πάρει θέση.

Η ανακοίνωση καταγγελία της "Ανοιχτής Πόλης"

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το «κόψιμο» της εκπομπής της Βασιλικής Σιούτη από το πρόγραμμα του δημοτικού σταθμού «Αθήνα 9,84». Αυτή η ενέργεια της διεύθυνσης του σταθμού προκαλεί έντονο προβληματισμό και αναδεικνύει μια σειρά από ερωτήματα:

Στο τελευταίο ΔΣ, ο διευθυντής του σταθμού κ. Καμπύλης έφερε ένα σχέδιο περικοπών, προκειμένου να επιβιώσει ο σταθμός στο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον της εποχής.

Κάλεσε παράλληλα τους εργαζομένους του σταθμού να αναγνωρίσουν τις ειλικρινείς προσπάθειες του για δίκαιη κατανομή των περικοπών, και να συμβάλλουν στο καλό κλίμα, δείχνοντας ομοψυχία για το καλό του σταθμού.

Με ποιο σκεπτικό προχώρησε τελικά ο κ. Καμπύλης στο κόψιμο μιας εκπομπής, η οποία έφερνε λεφτά στο σταθμό από χορηγία;

Αν η αιτία του κοψίματος δεν ήταν οικονομική, τότε ποιο ήταν το «πρόβλημα» με την εκπομπή της κ. Σιούτη, που οδήγησε τον κ. Καμπύλη σ’ αυτή την απόφαση;

Ο κ. Καμπύλης οφείλει να δώσει εξηγήσεις, τη στιγμή που δημοσιεύματα αποδίδουν πολιτικά αίτια σε αυτή την ενέργεια. Υπενθυμίζουμε στον κ. Καμπύλη ότι το δημοκρατικό ήθος του, το οποίο υπερασπίστηκε με υπερβάλλοντα ζήλο και πάθος, κατά το πρόσφατο κόψιμο άλλης μιας εκπομπής, θα έπρεπε να περιλαμβάνει την προστασία της πολυφωνίας σε ένα δημόσιο μέσο, όπως ο «Αθήνα 9,84».

Ο κ. Καμπύλης οφείλει, είτε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα, αποκαθιστώντας την εκπομπή της κ. Σιούτη, είτε να εξηγήσει για ποιο λόγο διέκοψε την εκπομπή. Καλούμε επίσης και την πλειοψηφία της διοίκησης του σταθμού να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, για να σταματήσει να πλήττεται το κύρος του σταθμού.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... "Σκάι 100,3" - 24ωρη απεργία ...

*
ΕΣΗΕΑ
***
*
24ωρη απεργία στον ρ/σ "ΣΚΑΪ 100,3"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις παράνομες και αιφνιδιαστικές μαζικές απολύσεις επτά (7) τουλάχιστον συναδέλφων στο Ρ/Σ «ΣΚΑΪ 100,3» παρά τις αντίθετες, πρόσφατες διαβεβαιώσεις τις εργοδοσίας.

Το Συγκρότημα Αλαφούζου συνεχίζει να επιλέγει τη στρατηγική της έντασης, των εκβιασμών και των παράνομων απολύσεων.

Το Δ.Σ. κατά τη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 18.00 της Πέμπτης, 31 Ιανουαρίου 2013 έως τις 18.00 της Παρασκευής, 1 Φεβρουαρίου 2013 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», καθώς και εκείνων της ηλεκτρονικής σελίδας “ skai . gr ”, ζητώντας την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων.

Καλεί αύριο Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου 2013 σε συνέλευση τους συναδέλφους του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ 100,3», καθώς επίσης και όλους όσοι εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ TV » και στην ηλεκτρονική σελίδα “skai.gr”, στις 12.30 το μεσημέρι στα Γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1 ος όροφος) .

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... τι 'χες Γιάννη (Αλαφούζο), τι 'χα πάντα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Άρχισαν, πάλι, οι απολύσεις στο ΣΚΑΪ

Ούτε μια εβδομάδα δεν κράτησε το υποτιθέμενο μορατόριουμ απολύσεων στο Νέο Φάληρο για να περάσουν χωρίς αντιδράσεις οι νέες μειώσεις μισθών.

Σήμερα ανακοινώθηκε η απόλυση έξι δημοσιογράφων από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, των Γ. Σιδέρη, Ν. Παπαχρήστου, B. Τερζάκη, Π. Κάτσιου, Βένια Παπαδοπούλου και Λιάνα Θάνου
---
πηγή: Τυπολογίες
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΕΣΗΕΑ - καταγγελία του ΣΚΑΪ στο Σ.ΕΠ.Ε ...

*
ΕΣΗΕΑ
***
*
Επιστολή - καταγγελία
στο Σ.ΕΠ.Ε για τον ΣΚΑΪ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε στο Σ.ΕΠ.Ε την ακόλουθη επιστολή – καταγγελία:

«Προς
το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)
Ενταύθα»

Κύριοι,
Σας καταγγέλλουμε τις ανώνυμες εταιρείες με τις επωνυμίες «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΣΚΑΙ» και «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» και διακριτικό τίτλο «ΣΚΑΙ ΑΕ», που εδρεύουν και οι δύο στο Νέο Φάληρο Αττικής, οδός Εθνάρχου Μακαρίου και Φαληρέως αριθμός 2, όπως νόμιμα εκπροσωπούνται, που λειτουργούν τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ 100,3» και τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» αντίστοιχα, οι οποίες επιχειρούν να επιβάλλουν στα μέλη μας, που εργάζονται στα μέσα αυτά, να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας με όρους διαφορετικούς αυτών των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ειδικότερα με σημαντική μείωση των αποδοχών τους.

Ειδικότερα, πληροφορηθήκαμε ότι η εργοδοσία ασκεί πίεση στους εργαζομένους δημοσιογράφους, προκειμένου να υπογράψουν καταχρηστικές τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις εργασίας, με περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους ακόμη και στους ιδιαίτερα χαμηλά αμειβόμενους. Μάλιστα, οι ατομικές αυτές συμβάσεις είναι οι τρίτες κατά σειρά που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι. Η εργοδότρια εταιρεία εκμεταλλευόμενη την ανασφάλεια των εργαζομένων, όσον αφορά στην διατήρηση των θέσεων εργασίας, ζητά από τους εργαζομένους να υπογράψουν και να συναινέσουν ουσιαστικά στις μειώσεις αυτές.

Επειδή οι πράξεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παρεκκλίνουν από τα νόμιμα όρια ζητούμε να προχωρήσετε στις νόμιμες ενέργειες και κυρίως να προστατευθούν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν θα υπογράψουν τις νέες ατομικές συμβάσεις, από την όποια τυχόν εκδικητική συμπεριφορά της εργοδοσίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                                     Ο Πρόεδρος                                   Η Γεν. Γραμματέας».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... Χ.Κ.Τεγόπουλος - άλλη μια δικαστική ήττα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Απερρίφθη η αίτηση της Χ.Κ.Τεγόπουλος
για αντικατάσταση
του συν. Φ. Παναγόπουλου (μεσεγγυούχος)
από άνθρωπο της "Τρίτης Όψης"
Εκδικάστηκε σήμερα στο Ειρηνοδικείο Κορωπίου η αίτηση της Χ.Κ. Τεγόπουλος για την έκδοση προσωρινής διαταγής που αφορούσε στην αντικατάσταση του μεσεγγυούχου συν.Φώτη Παναγόπουλου (απλήρωτος της Χ.Κ.Τ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΗΠΤΑ) για τους πλειστηριασμούς στα μηχανήματα του πιεστηρίου - κινητά - εκτός της Comet.

Στην αίτηση - που δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο - είχε προταθεί ως αντικαταστάτης του συν. Φ. Παναγόπουλου, ο κ. Παντελής Ντίλης, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας "Τρίτη Όψη" (που έχει αναλάβει την έκδοση της "Ελευθεροτυπίας"), συμφερόντων του μετόχου της Χ.Κ.Τεγόπουλος, κ. Χ. Οικονομόπουλου ...


Έτσι άλλη μια προσπάθεια της εργοδοσίας - και δυστυχώς με τη συνδρομή "δικών της" εργαζομένων - έπεσε στο κενό. Τα φαιδρά επιχειρήματα που ακούστηκαν στο δικαστήριο απλώς επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία για να ελέγξει όσο μπορεί τις εξελίξεις. Εξελίξεις που αφορούν κύρια στην μη καταβολή των δεδουλευμένων και αποζημιώσεων που οφείλει η Χ.Κ.Τ, μέσω και των πλειστηριασμών ...

Η κύρια εκδίκαση της αίτησης έχει ορισθεί για τις 22/5/2013.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ο Τρίμης για την απεργία στον Μπόμπολα ...


*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δημήτρης Τρίμης (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ)

Για την αντίσταση στην εργοδοτική
τρομοκρατία στα Μέσα Ενημέρωσης του Μπόμπολα και τη στάση της ΕΣΗΕΑ


Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ομόφωνα, μπροστά στο νέο κύμα απολύσεων, περικοπών και εκβιασμών κατά των δημοσιογράφων στα ενημερωτικά Μέσα του Ομίλου Μπόμπολα κήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Η εισήγησή μου ήταν να ξεκινήσει η απεργία αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τρίτης (29/1/2013) ώστε να έμποδιστεί αποτελεσματικά η κυκλοφορία των εφημερίδων, πριν προλάβει η εργοδοσία να προσφύγει στο δικαστήριο κατά της απεργίας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί εφόσον στο Δ.Σ. δυστυχώς είθισται κάποια μέλη να μιλάνε ακατάπαυστα και εκτός θέματος ή να τσακώνονται περί όνου σκιάς, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος συνδικαλιστικός χρόνος. Ετσι, η απεργία ξεκίνησε καθυστερημένα από το πρωϊ στις 6.00 της Τετάρτης, 30/1/2013. Οπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Μπόμπολας με τη νομική του υπηρεσία προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο κατά της απεργίας. Χθές, Τετάρτη (30/1), στις 14.00, πραγματοπιήθηκε η σχετική δίκη.

Η πλευρά του κ. Μπόμπολα επεδίωξε να απαγορεύσει όχι μόνο την συγκεκριμένη κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ αλλά και κάθε άλλη στο μέλλον με τα ίδια ή σχετικά αιτήματα (όχι στις απολύσεις, όχι στις περικοπές μισθών και συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων). Μάλιστα ο οικονομικός διευθυντής του ΠΗΓΑΣΟΥ κατέθεσε ότι οι απολύσεις και οι περικοπές μισθών θα συνεχιστούν … και δεν αποκλείεται εφόσον οι τράπεζες δεν δίνουν κεφάλαια στην επιχείρηση να σταματήσουν και ορισμένες δραστηριότητες.

Μέχρι την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου η Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, η οποία και συνεδρίαζε χθες Τετάρτη από τις 16.00 είχε να επιλέξει ανάμεσα στις εξής προτάσεις:

1. Να συνεχίσουμε την απεργία με κήρυξη νέας αμέσως μετά την επίδοση της απόφασης η οποία ήμουν βέβαιος ότι θα έκρινε την απεργία απλώς “παράνομη” για τυπικούς λόγους και όχι καταχρηστική. Αλλά ακόμα και “καταχρηστική” να την έκρινε το δικαστήριο είχαμε τη συνδικαλιστική διέξοδο -μετά και από τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη, με τον οποίο είχα ήδη κουβεντιάσει- να συνεχίσουμε την κινητοποίηση με απεργία που θα πραγματοποιούσε η Ομοσπονδία (ΠΟΕΣΥ). Αυτή ήταν και η δική μου άποψη.

2. Να μην πάρουμε απόφαση εκείνη την ώρα και να ξασυνεδριάσουμε επόμενη μέρα μετά την επίδοση της απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη και τις αρνητικές διαθέσεις για την κινητοποίηση των συναδέλφων του ΕΘΝΟΥΣ

Κατά τη συζήτηση και ενώ η απόφαση του δικαστηρίου δεν είχε ακόμα εκδοθεί, διαμορφώθηκε οριακή πλειοψηφία υπέρ της άμεσης συνέχισης της απεργίας, με όλα τα αυτονόητα ρίσκα.

Και τότε -μαγικά σαν να τα ήξερε όλα- ο Φώτης Μπόμπολας ανακοίνωσε στους διευθυντές του ότι κλείνει την ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Και μετά απ’ αυτό στάλθηκε σχετικό μήνυμα S.O.S στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ από τρομαγμένους συναδέλφους ώστε η συνεδρίαση του Συμβουλίου, όπως και η συνέχιση της απεργίας …να τελειώσουν.
Δημήτρης Κ. Τρίμης
Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... έΣΚΑΪσε η φούσκα της προβοκάτσιας για την "κατάληψη" ...

*
902.gr
***
*
Η αθλιότητα του «ΣΚΑΪ» συνεχίζεται

Ο Πορτοσάλτε με το «καλημέρα» παριστάνει τον ανήξερο για την προβοκάτσια που έστησε το Υπουργείο Εργασίας και ζητάει να δείξει σοβαρότητα το ΚΚΕ. Αλλά κάνει γαργάρα τόσο τις κατηγορηματικές δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ, όσο και την σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Από κοντά με τον Πορτοσάλτε, ο Οικονόμου στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» ισχυρίζεται ότι το ΚΚΕ «τα σπάει», ενώ ήδη έχει αποδειχτεί ότι οι φωτογραφίες που παρουσίασε χτες το κανάλι του Αλαφούζου είναι στημένες από το Υπουργείο Εργασίας.

Η παράθεση των φωτογραφιών αποκαλύπτει το στήσιμο: Είναι τραβηγμένες από το ίδιο σημείο και «ω του θαύματος» στις δύο δεν υπάρχει καμία σπασμένη πόρτα ενώ στις άλλες δύο εμφανίζεται. Στις δύο το φωτιστικό είναι όρθιο και «ω του θαύματος» στις άλλες δύο είναι πεσμένο. Στις δύο οι καρέκλες είναι μέσα στο γραφείο του υπουργού και «ω του θαύματος» στις άλλες δύο έχουν ριχτεί στην πόρτα ώστε να δίνεται εικόνα μάχης.

Εξακολουθούν στο «ΣΚΑΪ» να κάνουν γαργάρα τόσο τις κατηγορηματικές δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ, όσο και την σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις, την άγρια επίθεση που δέχτηκαν δεκάδες συνδικαλιστές εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών από δυνάμεις των ΜΑΤ στο Υπουργείο Εργασίας, οι οποίοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού για το Ασφαλιστικό. Αντί να απολογηθεί ο υπουργός Εργασίας για τις προσβλητικές δηλώσεις και την προκλητική πολιτική του, απάντησε με την ωμή βία των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και με συλλήψεις και προσαγωγές.

Είναι βαθιά νυχτωμένοι η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αν νομίζουν ότι μπορούν με την ωμή βία να τρομοκρατήσουν το εργατικό ταξικό κίνημα. Η αυταρχική κατρακύλα τους φανερώνει το μεγάλο φόβο και την ταραχή τους και επιχειρούν να επιβάλουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα με το ψέμα, τον εκβιασμό και την καταστολή. Το εργατικό-ταξικό κίνημα, ο λαός έχει πολλές φορές αναμετρηθεί μαζί τους και δεν πρόκειται να λυγίσει. Αλυσίδες στο εργατικό-λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να φορέσουν.

Πανεργατικός, παλλαϊκός συναγερμός και λαϊκή συμμαχία, για να αποκρουστεί ο κυβερνητικός αυταρχισμός, να μπει φραγμός και τέλος στην πολιτική που σφαγιάζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα για τις ανάγκες των μονοπωλίων. Να σταματήσουν οι προσαγωγές και να αφεθούν τώρα όλοι ελεύθεροι».
---
Σημ. "Ανασυγκρότησης": ... τελικά παραπέμφθησαν οι 35 στο Αυτόφωρο με μόνη την κατηγορία της "διατάραξης εργασιακής ειρήνης" ή κάπως έτσι ...
---
*

... ανασυγκροτημένες ειδήσεις ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Διαμαρτυρία
για παρεμπόδιση εκπροσώπου
στον εργασιακό χώρο


Από: Τάσο Αναστασιάδη, εκπρόσωπο του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ
Προς: Σταύρο Ψυχάρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΟΛ
Κοιν/ση: Διεύθυνση και συνάδελφοι του Βήματος, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ
Θέμα: Διαμαρτυρία για παρεμπόδιση εκπροσώπου στον εργασιακό χώρο
Ημ/νία: 31/1/2013
κ. Πρόεδρε,
Παρακαλώ να δώσετε εντολή στις υπηρεσίες σας να επανενεργοποιήσουν αμέσως την κάρτα εισόδου στο κτίριο που μου μπλόκαραν -καθώς και το προσωπικό μου e-mail.
Δεν είναι δυνατόν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων να μην μπορεί να εισέρχεται δικαιωματικά στο χώρο εργασίας. Γιατί, βεβαίως, δεν είναι νοητό να χρειάζεται ειδική άδεια ή να προϋποθέτει υποχρέωση προειδοποίησης από τον φύλακα της εισόδου -λες και πρόκειται για το ΣΔΟΕ, το ΣΕΠΕ ή δεν ξέρω ποιόν τρομοκράτη! Ούτε και είναι αποδεκτή η θεωρία της διεύθυνσης του Βήματος ότι “δε βαριέσαι”, θα “δώσω εντολή να μπαίνεις με face control”.
Δυστυχώς, υποχρεώνομαι να τα επισημάνω και γραπτώς, γιατί -παρόλο που συμφωνήσατε με όλα αυτά προφορικώς- ωστόσο κοντεύει εβδομάδα και οι υπηρεσίες σας δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί.
Κατά δεύτερον, δυστυχώς επίσης, διαπίστωσα ότι η αδυναμία πρόσβασης στο προσωπικό μου email (το anastassiadis@dolnet.gr ) δεν οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα όπως νόμιζα, αλλά σε πολιτικές αποφάσεις των υπηρεσιών σας. Σας το επισημαίνω, για να δώσετε επίσης εντολή να επανενεργοποιηθεί και αυτό αμέσως (από μια άποψη, άλλωστε, είναι και πιο σοβαρό το ξαφνικό και απροειδοποίητο μπλοκάρισμα της προσωπικής μου αλληλογραφίας).
Εννοείται ότι, όπως δεσμεύτηκα και προφορικά, η ηλεκτρονική κάρτα εισόδου μου στο κτίριο θα σας παραδοθεί μόλις λήξει η θητεία μου στη θέση του εκπροσώπου του Βήματος (το οποίο δεν αργεί -όπως ξέρετε!).
Μετά τιμής
Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος εργαζομένων Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ
---
***

Και η δημοσιογραφία “στο απόσπασμα”!

Στην 84η θέση στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της μή κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, βρίσκεται η Ελλάδα υποχωρώντας κατά 14 βαθμίδες . Στην πρώτη θέση είναι η Φιλανδία και ακολουθούν η Δανία και η Νορβηγία, χώρες που βρίσκονται στη ζώνη της οικονομικής ασφάλειας, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ουγγαρία που είναι υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την κατάταξη της οργάνωσης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 84η θέση. «Οι θεσμοί χειρίζονται επικίνδυνα τους νόμους-φίμωτρο», στην Ουγγαρία (56η θέση) και στην Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση. Ειδικά για τη χώρα μας, αναφέρεται πως ότι η δραματική πτώση του δείκτη είναι ακόμη πιο ανησυχητική και από την Ουγγαρία, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Χαρακτηρίζεται καταστροφικό το κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους που βρίσκονται υπό το κράτος της βίας τόσο από την αστυνομία, όσο και από εξτρεμιστικές ομάδες.

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα πληθαίνουν οι επιθέσεις από την αστυνομία εναντίον δημοσιογράφων . Δύο όμως είναι οι πλέον χαρακτηριστικές για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη καμία απάντηση από την αστυνομία ή τη δικαιοσύνη. Εκείνη του Μανόλη Κυπραίου, ο οποίος έχασε την ακοή του ύστερα από χειροβομβίδα κρότου λάμψης που έριξε αστυνομικός σε στοά, αν και είχε κάνει γνωστή τη δημοσιογραφική του ταυτότητα. Κι εκείνη του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, στον οποίο επιτέθηκε άνδρας των ΜΑΤ, χτυπώντας το από πίσω στο κεφάλι και σώθηκε μετά από χειρουργική επέμβαση. Η κυβέρνηση δεν τοποθετείται για τα χτυπήματα σε βάρος των λειτουργών του Τύπου, αν και έχει στη σύνθεσή του, υπουργούς δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΗΕΑ.
---
Πηγή: media-industry
---
***
Στην Πορτογαλία
επιλέγουν το μοντέλο της ΕΡΤ
Το ελληνικό μοντέλο χρηματοδότησης της ΕΡΤ επιλέγει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να διασώσει την κρατική της ραδιοτηλεόρασης. Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση με τη συνδρομή της EBU προχωράει στην υιοθέτηση της χρηματοδότησης, μεσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τη διαφήμιση, με την παράλληλη απομάκρυνση περισσότερων από 600 εργαζόμενων από τους 2.069 της ραδιοτηλεόρασης. Με τον τρόπο αυτό σταματάει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της πορτογαλικής ραδιοτηλεόρασης.
---
Πηγή: media-industry
---
***

Ξανά μπροστά
η “Εφημερίδα των Συντακτών”
το περασμένο Σάββατο
Για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, η “Εφημερίδα των Συντακτών”, το περασμένο Σάββατο 26 Ιανουαρίου, ξεπέρασε σε κυκλοφορία την “Ελευθεροτυπία”, με τις δύο εφημερίδες να σημειώνουν πτώση.  Η “Εφημερίδα των Συντακτών” πούλησε 12.110 (-300) και η “Ελευθεροτυπία” 10.600 (-1.610).
---
Πηγή: Τυπολογίες
---

Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση

*

... για το "ελληνικό" Διαδίκτυο ...

*
Ματθαίος Τσιμιτάκης
("Εφημερίδα των Συντακτών")
***
*
Χάσμα γενεών και τάξεων στο Διαδίκτυο

Έλλειψη εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και φόβο για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων καταγράφει ο ΙΟΒΕ

43_Internet
Πιο αργούς ρυθμούς διείσδυσης του Διαδικτύου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε., με αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης, καταγράφει έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες. Η μελέτη, που διενεργήθηκε με την υποστήριξη της Google αλλά και παρουσία στελεχών της διοίκησης, εταιρειών και φορέων, δείχνει ότι τα δομικά ελληνικά προβλήματα που θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη, ήδη από τη δεκαετία του ’90, είναι ακόμα παρόντα ενώ η κρίση μάλλον τα εντείνει.

Το Διαδίκτυο, ήδη από την έναρξή του ως μαζική υπηρεσία κατανάλωσης αλλά και κοινό αγαθό, ανάλογο του ηλεκτρικού ρεύματος ή της τηλεφωνίας, όπως έχει οριστεί από την Ε.Ε., στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες: την εξέλιξη των δικτύων δεδομένων υψηλών ταχυτήτων και συσκευών (υπολογιστές, κινητά, tablet pcs), την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών και του παρεχόμενου περιεχομένου.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ερευνητής του ΙΟΒΕ, Αγγελος Τσακανίκας, δείχνουν ότι στα δυο τελευταία τουλάχιστον παρουσιάζονται στη χώρα μας σοβαρές καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα τα προβλήματα είναι:

- Ελλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στις ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές.

- Χαμηλή προσφορά υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία είναι ούτως ή άλλως κακής η μέτριας ποιότητας και πάντως άγνωστη στο ευρύ κοινό.

- Φόβος για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και τη χρήση τους.

- Κουλτούρα άρνησης.

«Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές προτιμούν την αντικαταβολή, από τις πιστωτικές κάρτες, ενώ στο κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης επικρατεί κατακερματισμός των υπηρεσιών και κακός σχεδιασμός» είπε ο ερευνητής.

Ο γ.γ. Εσόδων και Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, επισήμανε ότι τόσο η επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων όσο και η κατάθεση δικαιολογητικών μέσω Διαδικτύου για το επίδομα θέρμανσης έδειξαν ότι η πολιτεία είναι άτολμη, αφού η ανταπόκριση των πολιτών ξεπέρασε τις προσδοκίες. Προανήγγειλε ακόμη επιτάχυνση προγραμμάτων, όπως το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εταιρειών με το Δημόσιο, και επέκταση των ελέγχων με ψηφιακά μέσα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Εκτός της εφαρμογής για smartphones, που ενημερώνει τους καταναλωτές για τη φτηνότερη τιμή βενζίνης ανά την επικράτεια, έχουν αναπτυχθεί ακόμα εφαρμογές για τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αλλά και διδάκτρων είπε ο γ.γ. Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου. «Παρακάμπτουμε την αβελτηρία του κράτους και καλούμε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα δεδομένα του Δημοσίου για την ανάπτυξη εφαρμογών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ολοι οι ομιλητές επισήμαναν τα οφέλη από την διεύρυνση της ανοικτής διακυβέρνησης και των ανοικτών δεδομένων της διοίκησης που μπορεί να ωθήσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, καθώς και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του Δημοσίου. Εντούτοις η απουσία κάθε αναφοράς στο ψηφιακό χάσμα που αντικατοπτρίζεται στην κουλτούρα άρνησης των Ελλήνων να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο, επειδή πιστεύουν ότι «δεν προσθέτει κάτι» ή «απαιτεί ειδικές γνώσεις» ή «δεν αισθάνονται άνετα με τα αγγλικά που κυριαρχούν», δείχνουν ότι η αντιμετώπιση εξακολουθεί να είναι αποσπασματική και δεν δημιουργούν πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Σημειώνεται πως οι απόψεις που εκφράστηκαν από τους περισσότερους ομιλητές για οργάνωση των δημόσιων δεδομένων από την αγορά δημιουργούν ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και τον καθολικό χαρακτήρα των δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών.

Η διαφαινόμενη πρόσδεση της κυβέρνησης στο άρμα πολυεθνικών εταιρειών του λογισμικού και των υπολογιστών και η απουσία κεντρικής κυβερνητικής ρύθμισης που θα διαμόρφωνε πλαίσιο σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και θα διασφάλιζε τα πρότυπα και τις προδιαγραφές ψηφιακών υπηρεσιών της διοίκησης ακολουθεί την πεπατημένη που παραδοσιακά ρίχνει το Δημόσιο βορά σε οργανωμένα συμφέροντα.
---
*

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

... ΕΔΟΕΑΠ - προσφυγή στο ΣτΕ για τα ομόλογα ...

*
ΕΔΟΕΑΠ
***
*

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας
η προσφυγή του ΕΔΟΕΑΠ κατά του PSI
Εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την Παρασκευή 1ηΦεβρουαρίου, η αίτηση ακύρωσης του ΕΔΟΕΑΠ, με την οποία ο Οργανισμός, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου στρέφεται κατά των Πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου με τις οποίες υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
Κεντρικά σημεία της αίτησης ακύρωσης, που κατέθεσε ο ΕΔΟΕΑΠ, αποτελούν η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων, καθώς το κράτος όφειλε να προστατεύσει τους κοινωνικοασφαλιστικούς οργανισμούς και το τεκμηριωμένο γεγονός ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς δεν παρέχεται αντιστάθμισμα για την περιουσιακή ζημιά που υφίστανται και η οποία ανέρχεται στο περίπου 80% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Ο ΕΔΟΕΑΠ ζητά να ακυρωθούν οι προσβαλλόμενες πράξεις και παραλείψεις.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... υποψήφιοι για το Μεικτό (συμπληρωματικές αρχαιρεσίες) ...

*
ΕΣΗΕΑ
***
*

Οι υποψήφιοι για τις συμπληρωματικές αρχαιρεσίες στο Μεικτό Συμβούλιο

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 
ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακηρύσσει τους υποψηφίους των αρχαιρεσιών που θα διεξαχθούν για τη συμπληρωματική εκλογή εκπροσώπων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ των συντακτών – μελών της Ένωσης, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «SPORTDAY», «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Υποψήφιοι είναι οι:

1. «SPORTDAY» -  Οικονομίδης Αντώνιος

2. «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» - Καραγεώργος Ευάγγελος, Ματζώρου Σταυρούλα

3. «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ» - Καπετανόπουλος Περικλής

4. «ΤΟ ΒΗΜΑ» - Φυντανίδου Ελένη

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος), τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013, από τις12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Ενστάσεις κατά των υποψηφιοτήτων μπορούν να υποβληθούν έως την Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου 2013, στη 1 μ.μ.

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... καταγγελία της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας καταγγέλλει την τρομοκρατική σύλληψη 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Οι συνδικαλιστές έκαναν  παρέμβαση για τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας που χαρακτήρισε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων ως προϊόν πελατειακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση θεωρεί τη διαμαρτυρία των εργαζομένων ενοχλητική για το στόχο που εξυπηρετεί και δεν είναι άλλος από τη διασφάλισης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου,  γι’ αυτό και επιβάλλει το «νόμος και τάξη».

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πτοείται από την εκδήλωση βίας και αυταρχισμού της Κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μόνο κριτήριό μας είναι η ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα στην ισχυροποίηση του δικού μας μετώπου πάλης που θα εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό.


Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ.


Αγωνιστικά

Η Διοίκηση
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... αναστολή απεργίας στον "Πήγασο" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Αναστέλλεται με δικαστική απόφαση
η 24ωρη απεργία στον Όμιλο "Πήγασος"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά την επίδοση της υπ’ αριθμ. 210/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία αναγνωρίζεται ως παράνομη η εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία που είχε κηρυχθεί, για όλους τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στο ραδιόφωνο και στις ιστοσελίδες του Ομίλου «ΠΗΓΑΣΟΣ», αποφάσισε την αναστολή της απεργίας.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα συνεδριάσει αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ο Μπόμπολας κλείνει την "Ημερησία" ...

*
Τυπολογίες
***
*

Φ. Μπόμπολας: Κλείνω την “Ημερησία”

“Αυτό παιδιά ήταν το τελευταίο σας φύλλο”! Τη δήλωση αυτή έκανε ο Φώτης Μπόμπολας απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της “Ημερησίας”
Λίγο νωρίτερα είχε κριθεί ως παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


... έγιναν και γίνονται ...

*
zoornalistas
***
*

Κανονικά ο Sentra 103.3
παρά την απεργία στου Μπόμπολα
** ΚΑΝΟΝΙΚΑ λειτουργούσε σήμερα ο ραδιοσταθμός του Μπόμπολα, Sentra 103.3, παρά το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΑ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη. Η εργοδοσία του Πήγασου έχει ασκήσει αγωγή για τις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν στον Ομιλο από την Ενωση των δημοσιογράφων της Αθήνας. Aγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την απεργία και αν θα εκδοθεί αύριο Πέμπτη το ΕΘΝΟΣ.

** ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) τα πρακτικά της διαβούλευσης για τον καθορισμό των αποδοχών των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ. Κι αυτό γιατί πρόκειται για πρόχειρες-άτυπες σημειώσεις που κρατήθηκαν στη Γενική Γραμματεία, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον Σίμο Κεδίκογλου. Οι συναντήσεις είχαν γίνει προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις αποδοχές των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ, μετά από διαρροές για σφαγιασμό των αποδοχών τους.

** ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ στην εφημερίδα Ριζοσπάστης. Απολύθηκε η δημοσιογράφος Έρση Κουμπούρη, κόρη του πρώην βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δ. Κουμπούρη. Τη «συνεργασία» του διέκοψε ο Ριζοσπάστης και με τον δημοσιογράφο και ιστορικό Γ. Πετρόπουλο, που επί σειρά ετών υπέγραφε τα ιστορικά αναγνώσματα της εφημερίδας του Περισσού. Ο Πετρόπουλος υπήρξε στενός συνεργάτης του Χαρίλαου Φλωράκη, τον οποίο και συνόδευε στις περιοδείες του...

** ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ του Τύπου αλλά και άλλων κλάδων συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης έξω από τις εγκαταστάσεις του Mega, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στη μεταξέλιξη της ενημέρωσης σε κυβερνητική προπαγάνδα που στρέφεται ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες.

** Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διαμαρτυρίας στο Mega, ήταν η αρχή μιας σειράς συμβολικών κινήσεων που εντάσσονται στη μάχη ενάντια στη λογοκρισία και στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης. Η διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού υποδέχτηκε τους διαδηλωτές με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Εκείνοι ανταπόδωσαν πιο ευγενικά μοιράζοντας τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ...
---
*

... νέα φιλοεκδοτική προσπάθεια σε σχέδιο νόμου ...

*
Βασίλης Σωτηρόπουλος
http://elawyer.blogspot.gr
***
*

Σχεδιαζόμενη κατάργηση
υψηλών αποζημιώσεων από εφημερίδες

Στο σχέδιο νόμου "Νόμος περί ναρκωτικών και άλλες διατάξεις" που έχει κατατεθεί στη Βουλή υπάρχει το προτεινόμενο άρθρο 97, κατά το οποίο τροποποιείται ο Ν.1178/1981 περί της αστικής ευθύνης του Τύπου. Στην ουσία προτείνεται η κατάργηση των νομικά προβλεπόμενων ελάχιστων ποσών αποζημιώσεων (30.000 ευρώ για εφημερίδες Αθήνας - Θεσ/νίκης, 6.000 ευρώ για άλλες εφημερίδες και περιοδικά)

Κατά την διατύπωση της προτεινόμενης διάταξης:

"Η κατά το άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του αδικηθέντος από τις προβλεπόμενες στην προηγούμενη παράγραφο πράξεις ορίζεται, εφόσον αυτές τελέστηκαν δια του τύπου, κατά την κρίση του δικαστή, αφού λάβει υπόψη τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν ενώπιόν του, όπως τον βαθμό του πταίσματος του υποχρέου σε αποζημίωση, το είδος, την βαρύτητα της προσβολής, την έκταση και τον βαθμό  της προσβολής, την ηλικία του δικαιούχου και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των μερών, με την οποία συνεκτιμάται και το τυχόν συντρέχον πταίσμα του δικαιούχου."

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η κατάργηση των ελάχιστων ποσών χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης που προβλέπονται σήμερα από τον Ν.1178 σχετίζεται με την απόφαση 6/2011 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όσον αφορά την αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με την σημερινή ισχύουσα παρ. 2 του Ν.1178, η χρηματική ικανοποίηση που επιδικάζεται κατά την κρίση του δικαστή πρέπει να είναι

"όχι κατώτερη των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) δραχμών για τις Ημερήσιες Εφημερίδες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και για τα περιοδικά που κυκλοφορούν μέσω των Πρακτορείων Εφημερίδων και των δύο εκατομμυρίων(2.000.000) δραχμών για τις άλλες εφημερίδες ή περιοδικά, εκτός αν ζητήθηκε από τον ενάγοντα μικρότερο ποσό και αυτό ανεξάρτητα από την απαίτηση προς αποζημίωση για περιουσιακή ζημία".

Η θέσπιση των κατώτατων ορίων των χρηματικών ικανοποιήσεων, σύμφωνα με την βιβλιογραφία οφειλόταν στο γεγονός ότι οι δικαστές υπήρξαν ιδιαίτερα διστακτικοί στην επιδίκαση επαρκών χρηματικών ικανοποιήσεων. Από την άλλη πλευρά, στην νομολογία οι δικαστές είχαν ήδη ξεπεράσει την διατύπωση του νόμου και επιδίκαζαν χαμηλότερες αποζημιώσεις.

Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ένα περίγραμμα για τα στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δικαστήριο κατά την επιμέτρηση της αποζημίωσης. Ξενίζει η αναφορά στον "βαθμό του πταίσματος του υποχρέου", αφού η παρ. 1 του Ν.1178 θεσπίζει αντικειμενική ευθύνη για τον ιδιοκτήτη του μέσου (και πταισματική ευθύνη για συντάκτες κλπ), οπότε ο βαθμός του πταίσματος θα έπρεπε να είναι αδιάφορος για τους ιδιοκτήτες. Επίσης η "ηλικία" του δικαιούχου δεν είναι ευχερώς αντιληπτό σε τι θα συμβάλλει στην διαμόρφωση της δικανικής κρίσης περί του ύψους της αποζημίωσης και προκαλεί συνειρμούς αθέμιτης διακριτικής μεταχείρισης με βάση την ηλικία.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*