Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

... στη χώρα των Σαμαρά - Βενιζέλου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τα 99 σκαλιά της λογοκρισίας...

Eλευθερία του Τύπου σήμερα είναι
να ...τυπώνεις εκείνες τις προκαταλήψεις του εκδότη
που δεν ενοχλούν τους διαφημιστές
Χάνεν Σουάφερ

Ορισμένα από τα πιο αυταρχικά και σκοταδιστικά καθεστώτα του πλανήτη απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ελευθεροτυπίας από την Ελλάδα. Ποιες είναι όμως αυτές οι χώρες που εξασφαλίζουν στους δημοσιογράφους τους περισσότερες ελευθερίες από τη χώρα του Σαμαρά και του Βενιζέλου.

To να χάσεις μερικές θέσεις στην κατάταξη ελευθεροτυπίας των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα μπορεί να θεωρηθεί ατυχία. Το να κατρακυλήσεις πενήντα θέσεις, από τη στιγμή που η χώρα σου εισήλθε σε καθεστώς οικονομικής κηδεμονίας από ξένους δανειστές, σημαίνει μάλλον ότι έχει συντελεστεί ένα σιωπηλό «πραξικόπημα». Ακόμη και αυτά τα στοιχεία όμως μπορεί να ακούγονται ανεπαρκή εάν δεν συνειδητοποιήσουμε όχι ποιοι βρίσκονται σε χειρότερη θέση από εμάς αλλά ποιοι είναι σε καλύτερη. Και ανάμεσα στις χώρες που απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ελευθεροτυπίας από την Ελλάδα φέτος συναντάμε αρκετά αυταρχικά καθεστώτα και μοναρχίες του Τρίτου Κόσμου.

Στην 98η θέση συναντάμε την Γκαμπόν – χώρα η οποία μετά την ανεξαρτητοποίησή της το 1960 κυβερνήθηκε από μόλις τρεις προέδρους (περίπου δηλαδή όσα και τα πολιτικά τζάκια που πραγματικά κυβέρνησαν τη μετεμφυλιακή Ελλάδα). Αν και τα σημαντικότερα ΜΜΕ στην Γκαμπόν ελέγχονται από την κυβέρνηση και γαλλικά συμφέροντα, η χώρα, σε αντίθεση με την Ελλάδα, διαθέτει αναγνωρισμένη Δημόσια Τηλεόραση (...).
---
πηγή: INFOWAR ("Εφημερίδα των Συντακτών")
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου