Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

... κατάντια χώρας ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕΕ"

Θέλει να χαρίσουν ένα μισθό τους !..

Καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Το είδαμε κι αυτό από την "Ηλεκτρονική Αθηνών". Η διοίκηση της εταιρείας καλεί τους εργαζόμενους να "χαρίσουν" έναν από τους μισθούς του 2014 με στόχο την "οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας", όπως προκύπτει από την επιστολή που έλαβαν μέσω e-mail και κλήθηκαν να υπογράψουν άρον-άρον...

Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εργαζόμενοι της εταιρείας Ηλεκτρονική Αθηνών Α.Ε.Ε., γνωστοποιούμε στη διοίκηση ότι, θέλοντας να συμμετέχουμε στην οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας και στο πλαίσιο της συζήτησης με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή της, αποφασίσαμε να προσφέρουμε ο καθένας μας τις καθαρές αποδοχές ενός μηνός με τον νόμιμο τρόπο που θα μας υποδειχθεί. Ο τρόπος καταβολής της παραπάνω προσφοράς μας αποφασίσαμε να γίνει από τον καθένα από εμάς με:
1. Το 1/4 του μισθού Απριλίου 2014
2. Το 1/4 του μισθού Ιουλίου 2014
3. Το 1/2 του μισθού Δεκεμβρίου εφόσον οριστικοποιήσουμε την καταβολή του τον Σεπτέμβριο του 2014 συνεκτιμώντας την οικονομική κατάσταση της εταιρείας εκείνη την περίοδο
1. Το 1/4 του μισθού Απριλίου 20142. Το 1/4 του μισθού Ιουλίου 20143. Το 1/2 του μισθού Δεκεμβρίου εφόσον οριστικοποιήσουμε την καταβολή του τον Σεπτέμβριο του 2014 συνεκτιμώντας την οικονομική κατάσταση της εταιρείας εκείνη την περίοδο".
Το e-mail, βέβαια, δε λέει τι συνέπειες θα έχει όποιος εργαζόμενος αρνηθεί την «προαιρετική» περικοπή του μισθού του. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο παράδειγμα επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την όποια ανάκαμψη της οικονομίας με τον ίδιο τρόπο που πλήρωσαν την κρίση. Το χαμήλωμα της απαιτητικότητας των εργαζομένων, κάτω από το φόβο της απόλυσης και η απάρνηση των πραγματικών τους αναγκών, δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, που φτάνει να ζητάει ακόμα και τζάμπα δουλειά.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν το έντυπο. Σημειώνει ακόμα:
«Δυστυχώς έχουμε πολύ πικρή πείρα και εμπειρία στο εμπόριο από αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι εργαζόμενοι στα SPRIDER είχαν υποστεί δύο απανωτές μειώσεις μισθών για να "σώσουν την εταιρεία". Η SPRIDER κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη άνεργοι, χωρίς αποζημίωση, χωρίς δικαίωμα εγγραφής ούτε στο Ταμείο ανεργίας.
Οι εργαζόμενοι στη NEOSET ήταν απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες, για να "σώσουν την εταιρεία", η οποία κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι είναι στην ίδια μοίρα με τους εργαζόμενους στα SPRIDER. Οι εργαζόμενοι στο "Φωκά" ήταν οκτώ μήνες απλήρωτοι. Η εταιρεία κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι στην ανεργία, χωρίς να έχουν πάρει τα δεδουλευμένα, χωρίς αποζημίωση, χωρίς Ταμείο ανεργίας. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η εταιρεία ALIMENTA TOP, όπως και η "Aτλάντικ Super Market", που άφηναν απλήρωτους τους εργαζόμενους για να "σωθεί η εταιρεία" και στο τέλος κατέβασε ρολά.
Η κρίση δεν κτυπά με τον ίδιο τρόπο τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Η εταιρεία "Ηλεκτρονική" ενδέχεται να έχει μείωση του ποσοστού κέρδους της, όμως και τις εποχές που ομολογούσε τα κέρδη της δεν τα μοιραζότανε με σας τους εργαζόμενους».
---
πηγή: http://www.rizospastis.gr/
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου