Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

... Αγγελιόσημο - το νέο "παίγνιο" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αγγελιόσημο: Τέλος το 2015 !

Αντικρουόμενες πληροφορίες και σενάρια κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες για την τύχη του αγγελιοσήμου, του μοναδικού πόρου εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ, στα οποία οι εκδότες δεν αποδίδουν εργοδοτικές εισφορές.

Το αγγελιόσημο θα καταργηθεί, επιμένει η έκθεση του ΟΟΣΑ αλλά και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με αφορμή την ψήφιση του μίνι Μνημονίου από τη Βουλή. Δεν καταργείται το αγγελιόσημο το 2014, επιμένει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατάσταση σκοπίμως διατηρείται θολή. Κι αυτό γιατί το αγγελιόσημο μπήκε με τις ευλογίες της «τρόικας» στο επίκεντρο της επόμενης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τον δημοσιογραφικό κλάδο και τις επαγγελματικές ενώσεις του. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι πράγματι το αγγελιόσημο δεν θα πειραχτεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ειλημμένη, ωστόσο, απόφαση είναι να αλλάξει η κατάσταση από την 1η Ιανουαρίου 2015. Τα σενάρια που έχουν τεθεί σε επίσημα τραπέζια διαπραγματεύσεων είναι δύο και το ποιο θα ακολουθηθεί εξαρτάται κυρίως από τη θέση των εκδοτών και ιδιοκτητών. Τη θέση αυτή εκφράζουν συνδικαλιστικές παρατάξεις στις επιμέρους συζητήσεις και επαφές για την τύχη του αγγελιοσήμου.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πλήρη κατάργηση του αγγελιοσήμου, με θεσμοθέτηση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωσή του, πιθανόν κατά 50%, και την κατανομή του με υπουργική απόφαση μόνο σε ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως είναι κατανοητό, υπάρχουν οπαδοί και των δύο σεναρίων. Σε εκδοτικό επίπεδο, τα συγκροτήματα του Θ. Φιλιππόπουλου και του Αλαφούζου τάσσονται υπέρ της πλήρους κατάργησης του αγγελιοσήμου και της θέσπισης εργοδοτικής εισφοράς. Τα συγκροτήματα του ΔΟΛ και του Μπόμπολα, ωστόσο, δεν συμφωνούν με αυτό το σενάριο, αλλά προσανατολίζονται προς τη μείωση του ποσοστού από 20% σε 10%. Αποκλείεται επίσης η ένταξη των διαδικτυακών Μέσων των εκδοτών στον μηχανισμό του αγγελιοσήμου.

Το ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό το επόμενο διάστημα, καθώς οι συνδικαλιστικές παρατάξεις συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τη διατήρηση του αγγελιοσήμου, χωρίς να αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες των σεναρίων που συζητούνται.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου