Σάββατο 17 Μαΐου 2014

... ΝΕΡΙΤ - μια επιστολή παραίτησης "όλα τα λεφτά" ...

*
Σωτήρης Μανιάτης
("ΕφΣυν")
***
*

Το γεφύρι της Άρτας θυμίζει η ΝΕΡΙΤ…

«Χάριν του φαίνεσθαι μειώνονται οι αξίες της αλήθειας, της δημιουργικότητας και της αξιοκρατίας», καταγγέλλει στην επιστολή παραίτησής της η Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθέτις και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του νέου φορέα.

Η επιστολή

«Κύριοι Πρόεδροι,

Ζητώ να με απαλλάξετε από τα καθήκοντά μου ως Αναπληρώτριας Διευθύνουσας Συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ για λόγους ευθιξίας. Τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών και οι δηλώσεις του απερχόμενου Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γ. Προκοπάκη έχουν στοχοποιήσει την εργασία μου, την επαγγελματική μου ακεραιότητα, τον σύζυγό μου, αλλά και την κατεπείγουσα πρόσκληση ενδιαφέροντος που υλοποίησε η ΝΕΡΙΤ για την προμήθεια προγράμματος. Αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω στην επίθεση αυτή αλλά και να προστατεύσω το εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ.

Ανέλαβα την ευθύνη του διαγωνισμού και προσέφερα τις υπηρεσίες μου τους τελευταίους επτά μήνες. Δεν έχω πληρωθεί και εξακολουθώ μέχρι σήμερα να εργάζομαι ανασφάλιστη, πάνω από 10 ώρες την ημέρα, σε περιβάλλον ασταθές δεδομένου ότι η εταιρεία δεν έχει συγκροτήσει ακόμα τις βασικές υπηρεσίες της (νομική υπηρεσία, λογιστήριο, διοίκηση, γραμματειακή υποστήριξη κ.λπ.) αποκλειστικά με ευθύνη του κ. Προκοπάκη. Ανταποκρίθηκα με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα στην απόφαση της διοίκησης να προμηθευτεί επειγόντως ελληνικό και ξενόγλωσσο, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό πρόγραμμα προκειμένου να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και να ανταποδώσει στον Ελληνα φορολογούμενο το ανταποδοτικό τέλος που τον επιβαρύνει από τον Ιανουάριο 2014. Προέκρινα και εξετέλεσα ανοιχτές και αξιοκρατικές διαδικασίες, έτσι όπως αρμόζουν στον νέο, ανεξάρτητο φορέα. Οι επιλογές των προγραμμάτων έγιναν με επιτροπές που συγκροτήθηκαν από αξιόλογους και έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι υπηρέτησαν ομόφωνα τη διαφάνεια της διαδικασίας. Τα μέλη των επιτροπών εξακολουθούν να μην έχουν ακόμα αποζημιωθεί από τις υπηρεσίες της ΝΕΡΙΤ, για την υπεύθυνη και σκληρή εργασία τους.

Σχετικά με τη συμμετοχή του συζύγου μου, αναγνωρισμένου και βραβευμένου διευθυντή φωτογραφίας κ. Γ. Αργυροηλιόπουλου, σε παραγωγές που υπεβλήθησαν τόσο στην πρώτη, κατεπείγουσα πρόσκληση ενδιαφέροντος όσο και στη δεύτερη, για πρόγραμμα της περιόδου Οκτωβρίου 2014 – Ιανουαρίου 2015, είχα ενημερώσει το Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ από τον Ιανουάριο του 2013 και έλαβα τη διαβεβαίωση ότι η ΝΕΡΙΤ δεν μπορεί να αποκλείσει από την εργασία του έναν επαγγελματία εφ’ όσον οι διαδικασίες είναι διαφανείς και αξιοκρατικές. Δεδομένου ότι δεν συμμετείχα, ούτε ήμουν μέλος των επιτροπών, θεωρώ ότι δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε ο ελάχιστος επηρεασμός ή πίεση ή παρέμβαση από οποιοδήποτε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου ή τους πολιτικούς προϊστάμενους της ΝΕΡΙΤ. Επιλέξαμε τις καλύτερες διαδικασίες, δεν αδικήσαμε κανέναν και δεν ανέχομαι να έχω επιτελέσει την άριστη διαδικασία και να βρίσκομαι κατηγορούμενη γι’ αυτό.

Τέλος, θέλω να θέσω υπ’ όψιν σας ότι η επίθεση προς το πρόσωπό μου θέτει στο κέντρο της συζήτησης ένα μεγάλο ζήτημα. Χάριν του φαίνεσθαι μειώνονται οι αξίες της αλήθειας, της δημιουργικότητας και της αξιοκρατίας. Πιστεύω ότι οι δραστήριοι και αποτελεσματικοί άνθρωποι πρέπει να επιβραβεύονται και όχι να διασύρονται. Η ευθυνοφοβία και η τυραννία της καχυποψίας δεν πρέπει να αποστεγνώσουν τη δημόσια διοίκηση από τους δημιουργικούς ανθρώπους οι οποίοι στο όνομα της προστασίας της υπόληψής τους οδηγούνται σε ατολμία και απραξία.

Ευχαριστώ τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου που έδωσαν την ευκαιρία σε έναν καλλιτέχνη να προσφέρει υπηρεσίες στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα από θέση ευθύνης. Εύχομαι το εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ να ολοκληρωθεί επιτυχώς για το συμφέρον του πολιτισμού και του πολίτη».

Μια επιστολή που ανοίγει σειρά ζητημάτων τα οποία έχουν προκύψει και στα οποία τόσο το Εποπτικό όσο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ θα πρέπει να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Χθες, πάντως, το Εποπτικό Συμβούλιο έδωσε εντολή στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Αντώνη Μακρυδημήτρη «να προβεί σε πλήρη έλεγχο της νομιμότητας της διαδικασίας ανάθεσης των προγραμμάτων που επελέγησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του παυθέντος προέδρου κ. Γ. Προκοπάκη».
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου