Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

... εργαζόμενοι "Επενδυτή" - ανακοίνωση ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εδώ Επενδυτής. Ακούει κανείς;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» 

Οι εργαζόμενοι του «Επενδυτή» συμπληρώνουμε 6 μήνες επίσχεσης εργασίας κι είμαστε στον 7ο μήνα από την εκκίνηση της κινητοποίησής μας, με απεργία, για καταβολή δεδουλευμένων πέντε και πλέον μηνών. Η ιδιοκτησία της εφημερίδας (Σκαναβής - Μπενέκος, ιδιοκτήτες και της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος) συμπεριφέρεται αμέριμνη, σαν να μας έχει ξεγράψει. Παρά την κινητοποίησή μας, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν, παρά την επίσχεση εργασίας που επισωρεύει πρόσθετες μεγάλες οφειλές σε μας, στα Ταμεία και στην εφορία δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση να καταβάλει έστω και ένα ευρώ. Δύο συνάδελφοι (Κωστής Παπαγιώργης, Νίκος Ράλλης) έχασαν στο μεταξύ τη ζωή τους από βαριές ασθένειες και η ιδιοκτησία δεν είχε την ελάχιστη ευαισθησία να καταβάλει στις οικογένειές τους τις οφειλές. Λες κι ο θάνατος διαγράφει τα χρέη… 

Σ’ αυτούς τους εφτά μήνες έγιναν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Η εφημερίδα έμεινε εκτός κυκλοφορίας και απαξιώθηκε τραγικά, με ακέραιη ευθύνη της ιδιοκτησίας
- Οι δύο συνιδιοκτήτες (μέτοχοι τόσο της DBAS που εκδίδει τον Επενδυτή, όσο και των δύο εταιρειών που εκδίδουν τον Ελεύθερο Τύπο και τον Τύπο της Κυριακής), προ «διαζυγίου» μέχρι τον Απρίλιο, τελικώς κάπως τα βρήκαν και συνυπάρχουν ξανά στη νέα διοίκηση της εταιρείας
 -  Ένας επίδοξος «ενοικιαστής» του τίτλου της εφημερίδας «εδοξάσθη κρυπτόμενος και… εξηφανίσθη εμφανιζόμενος» (Κουρτάκης - «Παραπολιτικά» και «Καρφί»)
 - Ο δεύτερος μέτοχος (Αλ. Σκαναβής), αντιθέτως, αποδείχθηκε κινητικότατος, εμφανιζόμενος ανά μερικές εβδομάδες με μια πρόταση «λύσης», πάντα σε βάρος των δεδουλευμένων και των δικαιωμάτων μας, αλλά και πάντα με την υπόσχεση επανέκδοσης της εφημερίδας από κάποιον «λευκό ιππότη». 
- Ο ένας εκ των μετόχων της εταιρείας παρακολούθησε από απόσταση, σαν ήρεμος Βούδας, τα τεκταινόμενα (Δ. Μπενέκος)
Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθήσαμε με ψυχραιμία και διάθεση συνδιαλλαγής τις ακροβασίες της ιδιοκτησίας, παρά το γεγονός ότι οι μισοί είμαστε άνεργοι κι οι άλλοι μισοί υποαπασχολούμενοι. Δεχθήκαμε να συζητήσουμε κούρεμα των δεδουλευμένων, «εθελοντικές» απολύσεις, κούρεμα των αποζημιώσεων, δραματική μείωση μισθών για όσους παραμείνουν σε μια επανέκδοση της εφημερίδας. Κάθε φορά η ιδιοκτησία (Αλ. Σκαναβής) επανερχόταν με χειρότερους για μας όρους και απαιτούσε μεγαλύτερα «κουρέματα». Την τελευταία φορά, προ μηνός, ζήτησε να συμφωνήσουμε προκαταβολικά σε ακόμη χειρότερους όρους «κουρέματος» δεδουλευμένων και δικαιωμάτων, μόνο και μόνο για να διαπραγματευτεί με «καλύτερους όρους» με τον υποψήφιο εκδότη-ενοικιαστή του Επενδυτή, χωρίς δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα («από Σεπτέμβριο και βλέπουμε»).

Προφανώς, η ιδιοκτησία εκλαμβάνει τη διαλλακτικότητά μας ως αδυναμία. Προφανώς, φαντάζεται ότι κάποια στιγμή θα πετύχει το πείραμα με τον γάιδαρο του Χότζα. Προφανώς οι ιδιοκτήτες νομίζουν (ή κάποιοι τους κάνουν να νομίζουν) ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα γλιτώσουν από οφειλές άνω των 800.000 ευρώ (μισθοί δεδουλευμένων και επίσχεσης εργασίας, ασφαλιστικές εισφορές, φόρος μισθωτών, μπλοκάκια), αποζημιώσεις ύψους άνω των 600.000 ευρώ, αλλά και από τις ανάλογες υποχρεώσεις που συσσωρεύονται στις αδελφές εταιρείες (Ελεύθερος Τύπος). 

Προφανώς κι ο εμπαιγμός έχει τα όριά του. Προειδοποιήσαμε με προηγούμενη ανακοίνωση της συνέλευσης των εργαζομένων ότι, εφόσον δεν υπάρχει μια αξιόπιστη πρόταση και στάση της ιδιοκτησίας στην προοπτική επανέκδοσης της εφημερίδας, δεν έχει νόημα οποιοδήποτε «παζάρι» επί δεδουλευμένων και δικαιωμάτων. Αν υπάρξει ποτέ κι αν έχει χειροπιαστό αντίκρισμα και αληθινές εγγυήσεις, εδώ είμαστε. 

Μέχρι τότε, εξαντλούμε τα νομικά μέσα που διαθέτουμε: 
  • Πρώτον, στρεφόμαστε με νέα αγωγή για το σύνολο δεδουλευμένων και δικαιωμάτων επίσχεσης όλων των εργαζομένων κατά της DBAS, των μετόχων της και των δικαιωμάτων τους στις αδελφές εταιρείες του ομίλου. 
  • Δεύτερον, προχωρούμε σε αναγκαστική εκτέλεση επί του βασικού περιουσιακού στοιχείου της DBAS, του τίτλου «Επενδυτής».
  • Τρίτον, κατοχυρώνουμε νομικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα που προκύπτουν από την επίσχεση εργασίας.
  • Τέταρτον, επιμένουμε στην ποινική δίωξη των υπευθύνων της εταιρείας, βάσει των καταγγελιών που ήδη έχουν εδώ και μήνες διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή. 
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μέσα από τον νομικό μαραθώνιο, που ξέρουμε ότι είναι χρονοβόρος, θα κερδίσουμε άμεσα κάτι χειροπιαστό. Αλλά δεν είμαστε και διατεθειμένοι να αφήσουμε την ιδιοκτησία να κάνει καθεστώς την ασυδοσία, την παρανομία και τον νόμο της ζούγκλας. 

Οι εργαζόμενοι του Επενδυτή
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

2 σχόλια:

  1. Το Ασφαλιστικό Ταμείο τα βλέπει; ή όχι; Θα ακολουθήσει την φάμπρικα της ΕΞΠΡΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ανώνυμος 3:59 - ... υποτίθεται ότι πλέον τα χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί τα στέλνουν στην Εφορία ... ίδωμεν ...

      Διαγραφή