Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

... ΕΔΟΕΑΠ - για το πόρισμα της Ernst & Young ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σωρεία παραβιάσεων στον ΕΔΟΕΑΠ!

Το πόρισμα των ελεγκτών της Ernst & Young η οποία ανέλαβε να διενεργήσει τον έλεγχο επί των διοικητικών πεπραγμένων του ΕΔΟΕΑΠ για την τελευταία 5ετία προκαλεί τριγμούς στο δημοσιογραφικό κλάδο και αποτέλεσμα κύρια πηγή έντασης τόσο στις συνεδριάσεις του ΔΣ του οργανισμού όσο και στην προγραμματισμένη συνέλευση της περασμένης εβδομάδας. Η έκθεση της εταιρείας αφορούσε στις διαδικασίες της διοικητικής λειτουργίας του Οργανισμού. Σύμφωνα με τα ευρήματά της εντοπίστηκε σωρεία παραβιάσεων που έδειξε πως ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε με ευθύνη των μελών της διοίκησής τους χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τα συμπεράσματα της έκθεσης κατηγοριοποιούνται στον έλεγχο της τυπικότητας αποφάσεων του ΔΣ, τον έλεγχο των λογιστικών εγγράφων, τις διαδικασίες των προμηθειών, στον έλεγχο του κλάδου υγείας και τις συμβάσεις με ιατρικά θεραπευτήρια καθώς και στη διαχείριση των αποθεματικών. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ που υπήρξε θυελλώδης, ακούστηκε η εκτίμηση πως από το πόρισμα προκύπτουν βαρύτατες ευθύνες και για αυτό τέθηκε θέμα να σταλεί στον εισαγγελέα. Παράλληλα αναμένεται δεύτερο πόρισμα ελέγχου για τον οργανισμό, από ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι πήραν εντολή από τον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να παραδώσουν πόρισμα για την οικονομική διαχείριση του ΕΔΟΕΑΠ το τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές του 2013.

Οι έλεγχοι της Ernst and Young εντόπισαν πως δεν διαπιστώνεται η παρουσία μελών του ΔΣ στις συνεδριάσεις του οργάνου σε αποφάσεις ακόμη και προμηθειών, δεν έχει τηρηθεί ο κανονισμός υγείας σε πληρωμές του ΕΔΟΕΑΠ, δεν υπήρχαν έγγραφα εγκρίσεων δαπάνης, ούτε έγγραφα εγκρίσεων πληρωμών ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πληρωμών δεν υπήρχε καν σύμβαση. Εντοπίστηκαν πολλές συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίες γίνονταν χωρίς να τηρείται ο Κανονισμός προμηθειών, συμβάσεις με εταιρείες για τις οποίες δεν υπάρχουν αποφάσεις του Δ.Σ καθώς και εγκρίσεις δαπάνης χωρίς να προβλέπονται από τη σύμβαση. Από τα σοβαρότερα ευρήματα είναι πως δεν λειτουργούσε απόδοση ταμείου, ενώ εντοπίστηκαν αναντιστοιχίες μεταξύ πληρωμών και τιμολόγησης ή σύμβασης με τα ιδιωτικά μεγάλα θεραπευτήρια που συνεργαζόταν ο ΕΔΟΕΑΠ. Σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών, η εταιρεία σημειώνει πως δεν υπάρχουν παραστατικά της Τράπεζας της Ελλάδας για τρεις διαδοχικές αναλήψεις του οργανισμού.
---
Ελένη Σπανοπούλου: " Άνθρακες ο θησαυρός"

Στην παράδοση του πορίσματος ελέγχου της Ernst & Young αντέδρασε με έγγραφη δήλωσή της η πρώην πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου η οποία έδωσε στη δημοσιότητα μεγάλος μέρος του πολυσέλιδου πορίσματος. Η κ. Σπανοπούλου σημειώνει πως η μοναδική συμμετέχουσα στο διαγωνισμό εταιρεία, επί 6 μήνες έλεγξε διεξοδικά τα πάντα, εκτός από το αγγελιόσημο. Αναφέρει πως « πουθενά δεν υπάρχει διοίκηση με αποφάσεις και έργο, χωρίς λάθη και παραλείψεις (μόνο όποιος δεν κάνει τίποτε δεν κάνει λάθη!). Σημασία έχει να μην υπάρχει παρανομία, δόλος, παράνομο κέρδος και ενέργειες επιζήμιες για το Ταμείο μας». Το συνολικό αποτέλεσμα του ελέγχου, κατά την Ελένη Σπανοπούλου, «περιλαμβάνει παρατηρήσεις για διαδικαστικά διοικητικά και υπηρεσιακά θέματα μόνο και κανένα νομικά, διαχειριστικά και οικονομικά επιλήψιμο».
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου