Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

... εφημερίδες - περασμένα μεγαλεία...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ελάχιστοι με εφημερίδες στις παραλίες

Πάνε οι παλιές καλές εποχές που έβλεπες τον κόσμο στις θάλασσες να κρατάει εφημερίδες, τότε που τα πρακτορεία στα νησιά και την επαρχία είχαν ουρές την ώρα που κατέφθανε ο Τύπος. Περασμένα μεγαλεία, διηγώντας τα κλαις...

Ο κόσμος στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται πια για εφημερίδες, αυτό είναι βέβαιο. Ειδικά για τις κυριακάτικες που έχουν ευτελιστεί ως δημοσιογραφικά προϊόντα με τα κουπόνια για τα σούπερ μάρκετ. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για τον Ιούλιο. Οι κυριακάτικες είχαν σε σχέση με πέρυσι πτώση -16% (με μέσο όρο κυκλοφορίας 458.813 φύλα, πρώτη φορά κάτω από το φράγμα των 500 χιλιάδων). Τουλάχιστον οι απογευματινές - καθημερινές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα (ίσως και γιατί προστέθηκαν δύο - τρεις καινούργιες εφημερίδες) ενώ οι πρωινές (χωρίς να καταγράφεται η κυκλοφορία της «Καθημερινής») είχαν άνοδο +11,44%. Οι εβδομαδιαίες εφημερίδες σημείωσαν πτώση -31,3% και οι αθλητικές -18,84% όταν αυτές οι τελευταίες, ειδικά τα καλοκαίρια, σημείωναν άνοδο.

Τη βασική ευθύνη βέβαια τη φέρουν οι ίδιες οι εφημερίδες (λέμε παρακάτω σχετικά), όχι όμως και πως οι Έλληνες διακρίνονταν ποτέ για την έφεσή τους προς το διάβασμα. Μην βγάζουμε εκτός κάδρου έναν κόσμο αποχαυνωμένο από την τηλεόραση, με ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανάγνωσης βιβλίων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φταίνε πρωτίστως οι δημοσιογράφοι αλλά όχι μόνο αυτοί.

Ας μελετήσουμε λίγο τις κυκλοφορίες των καθημερινών εφημερίδων. Την Τετάρτη 20 Αυγούστου κι ας κάνουμε τη σύγκριση σε σχέση με πέρυσι την ίδια ημέρα του 2013, ημέρα Τρίτη τότε, μία η άλλη δηλαδή, δεν ήταν Σάββατο ή Κυριακή ώστε να είναι ανόμοια τα μεγέθη. Όλες είχαν πτώση, μόνο δύο σημείωσαν άνοδο, η «Εφημερίδα των Συντακτών» που ανήκει στους εργαζόμενους (συνδέστε το με όσα λέμε παρακάτω) και η «Ελεύθερη Ώρα» με τις προβλέψεις για την επερχόμενη... καταστροφή του κόσμου το 2.143 μ.Χ.
Ελευθεροτυπία-42,46%
Ελεύθερος Τύπος-26,29%
Έθνος-25,97%
Ριζοσπάστης-22,31%
Ημερησία-19,95%
Esspreso-16,60%
Ναυτεμπορική-15,96%
ΤΑ ΝΕΑ-14,74%
Εστία-11,95%
Αυγή-11,04%
Ελεύθερη Ώρα+6,23%
Εφημερίδα των Συντακτών+2,92

«Αν γυρίσουμε πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στο ’80, θα δούμε ότι η ευθύνη για την κρίση του Τύπου δεν οφείλεται μόνο στην έλευση του Διαδικτύου αλλά βαραίνει και τους ίδιους τους δημοσιογράφους» λέει ο Ερίκ Φοτορινό στη Μαργαρίτα Πουρνάρα της "Καθημερινής", παλαίμαχος της ερευνητικής δημοσιογραφίας και πρώην διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

«Παρακολουθήσαμε την αποχώρηση των παραδοσιακών εκδοτών, “των εφημεριδάδων” και την αγορά των συγκροτημάτων του Τύπου από επιχειρηματίες που δεν είχαν σχέση με το χώρο και που χρησιμοποίησαν τις εφημερίδες για πολιτική επιρροή, χρηματιστηριακά παιχνίδια κ.ά. Το αναγνωστικό κοινό άρχισε να χάνει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έκαναν αυτολογοκρισία στην κάλυψη των θεμάτων για να μην ενοχλούν τα συμφέροντα των νέων εκδοτών».

Κι εξηγεί επίσης και πότε χάθηκε η μεγαλύτερη μάχη για τα έντυπα: «όταν εμείς οι επαγγελματίες των εφημερίδων δεν αντιληφθήκαμε ότι οφείλαμε να επανεφεύρουμε το περιεχόμενο. Να γίνουμε πιο επιλεκτικοί, να εμβαθύνουμε, να κάνουμε έρευνες, να βρούμε πρωτότυπα θέματα, να αρπάξουμε τον αναγνώστη που μπήκε στην περιδίνηση των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων και χάθηκε μέσα στην ταχύτητα και την επιφανειακότητά τους».

Έχει άδικο; Είναι ο Αλαφούζος, «εφημεριδάς»; Ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος της Ελευθεροτυπίας μήπως; Ο όμιλος Μπόμπολα;
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου