Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

... "στημένα" παιχνίδια με αγγελιόσημο και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Σχόλιο "Α" : ... η Ανασυγκρότηση Τεχνικών Τύπου της Αθήνας καταδικάζει τις μεθοδεύσεις των γνωστών παρατρεχάμενων που επιδιώκουν τη διάλυση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ... και συνυπογράφει τις θέσεις της ΔΑΕΚΔ σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση ασφαλιστικής και συνδικαλιστικής ενοποίησης του Κλάδου σε ΕΝΑ Ταμείο, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να χτιστεί το Συνδικάτο Τύπου ... 
 ***
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
& ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Τι «κρύβει» και γιατί «κρύβεται»
το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ;

Θ. Μπερεδήμας
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης - έχοντας εξασφαλισμένη όπως αποδεικνύεται, τη 15νθήμερη κλαδική «αφωνία» συμπεριλαμβανομένου και του προεδρείου της ΕΣΠΗΤ (με τί ανταλλάγματα άραγε;), κατέθεσε και πέρασε αιφνιδιαστική «νομοτεχνική βελτίωση» σε ένα από τα νομοσχέδια – σκούπα, την ίδια εβδομάδα που ρυθμίστηκαν «μείζονα ζητήματα» media-κής διαπλοκής, για τα οποία… ο κλάδος διαμαρτυρήθηκε με μια 24ωρη απεργία !

Προσέξτε τι συμβαίνει. Η παράγραφος 6 στο άρθρο 220 του νόμου 4281/2014 – ΦΕΚ 160 Α, η οποία μεταξύ άλλων, αφορά τους κλάδους επικούρησης του ΤΑΙΣΥΤ (Β’ Διεύθυνση) και του ΤΑΤΤΑ (Γ’ Διεύθυνση) ορίζει:

«6. Οι κλάδοι και τομείς επικουρικής ασφάλισης, που δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), δύνανται να μετατρέπονται μέχρι 30.6.2015 μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εκτός Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 549/2013 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002, άλλως από 1.7.2015, εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επικουρικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται όλα τα σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας.

Για τους προαναφερόμενους τομείς και κλάδους, καθώς και για τα αναφερόμενα ταμεία και τομείς της παραγράφου 1 του παρόντος, που μετατρέπονται σε Ν.Π.Ι.Δ., το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη Γενική Κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων».

Πολύ απλά μας «υποχρεώνουν» να «επιλέξουμε» ή τη «συγχώνευση» του Κλάδου Επικούρησης της Β’ Διεύθυνσης, που είναι πλεονασματική (και δεν κινδυνεύει), με το ελλειμματικό και χρεοκοπημένο εκ της συστάσεώς του Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή να συστήσουμε Επαγγελματικό Ταμείο – ΝΠΙΔ… «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επικουρικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών»!!!

Εγκαίρως -από τον Ιούνιο του 2012- η ΔΑΕΚΔ είχε ενημερώσει για τις μνημονιακές καταστροφικές δεσμεύσεις και πολιτικές στο Ασφαλιστικό (wp.me/s2AsHF-pension), και είχε καταθέσει προτάσεις για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση των Ταμείων ΜΜΕ στην κατεύθυνση ασφαλιστικής και συνδικαλιστικής ενοποίησης του Κλάδου, σε ΕΝΑ Ταμείο, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να χτιστεί το Συνδικάτο Τύπου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, αντί να γίνουν οι δράσεις που προτείναμε, για να προλάβουμε τις σε βάρος μας κυβερνητικές αποφάσεις, είδαμε:
  • Το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ να πρωτοστατεί στις επιθέσεις εναντίον του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, προς «εξυπηρέτηση» των πιο βαθιών συντεχνιακών συμφερόντων της ΕΣΗΕΑ, εις βάρος των ασφαλισμένων της Β’ Διεύθυνσης / ΤΑΙΣΥΤ.
  • Τον πρόεδρο Θεμιστοκλή Κ. Μπερεδήμα να επιχειρεί θρασύτατα, ποντάροντας και στην άγνοια ορισμένων μελών του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ για το ασφαλιστικό, να ανοίξει θέμα ανακατανομής αγγελιοσήμου με… πρωτοβουλία της ΕΣΠΗΤ, κουνώντας ένθετα περιοδικά εβδομαδιαίων εφημερίδων κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του Δ.Σ., με «απορίες» τύπου: «Ξέρετε πού πάει το αγγελιόσημο από τα ένθετα;» (λειτουργώντας ως ατζέντης του Τσαλαπάτη).
  • Την… απόπειρα, με τη συμβολή και καθοδήγηση των συνδικαλιστών της ΚΕΔ (μελών των Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ αντίστοιχα), Τσαλαπάτη και Ντελέζου, να μετατραπεί σε Επαγγελματικό Ταμείο (ΝΠΙΔ) ο Κλάδος Υγείας της Β’ Διεύθυνσης, με πρόσχημα τη σωτηρία του από τον… ΕΟΠΥΥ (θυμηθείτε την «εντολή» της Κ.Ε.Δ., αλλά και τις ανακοινώσεις της ΔΑΕΚΔ: Ψαρεύοντας στα θολά νερά των ΝΠΙΔ (23/11/2012) και Τα βάρη πάλι στους πληβείους των ΜΜΕ (6/11/2012), καθώς και το από 18/7/2012 υπόμνημα ΔΑΕΚΔ), «ξεχνώντας» βέβαια να αναφέρουν ότι οποιαδήποτε μετατροπή σε Επαγγελματικό Ταμείο – ΝΠΙΔ, αυτόματα εκ του νόμου θα «έκοβε» τον κοινωνικό πόρο του αγγελιοσήμου από τον Κλάδο Υγείας, για να μείνει «ελεύθερος προς διάθεση αλλού»…
  • Το δίδυμο Μπερεδήμα – Αλατά να πρωτοστατεί στην απαξίωση και διάλυση του Μηχανισμού Αγγελιοσήμου, εξυπηρετώντας τους συντεχνιαστές που θεωρούν… προαπαιτούμενο για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, το «λουκέτο» στο -ακόμη και τώρα- πλεονασματικό ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ώστε να καρπωθούν ό,τι απομείνει από το αγγελιόσημο, το «κούρεμα» του οποίου φαίνεται πως έχει προεξοφληθεί – «εκχωρηθεί» στους ολιγάρχες των media.
Δεν έχουμε πλέον την παραμικρή αμφιβολία, -με βάση και τη διατύπωση του νόμου 4281/2014 (ΦΕΚ 160 Α’) «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επικουρικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών»- ότι οι μυστικές συναντήσεις για το αγγελιόσημο παραγόντων του κλάδου, ερήμην των Δ.Σ. τους, που έχουμε εγκαίρως κι εμείς καταγγείλει, …«απέδωσαν»!

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία πως ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΑΝΟΧΗΣ ΤΟΥ "ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ", Θεμιστοκλής Κ. Μπερεδήμας, είναι γνώστης και συμμέτοχος-«συνένοχος» αυτού του θλιβερού συντεχνιακού παρασκηνίου, εξυπηρετώντας (πιθανότατα) προσωπικά ιδιοτελέστατα συμφέροντα, εις βάρος των συμφερόντων των μελών της ΕΣΠΗΤ, που είναι ασφαλισμένοι στη Β’ Διεύθυνση.

Η«παράγραφος 6 στο άρθρο 220 του νόμου 4281/2014 – ΦΕΚ 160 Α» θα έπρεπε ήδη να έχει καταγγελθεί, όπως της πρέπει, και να έχει τεθεί προς συζήτηση στο Διασωματειακό, με ταυτόχρονη ενημέρωση – ανακοίνωση και αντίδραση της ΕΣΠΗΤ! Αντ’ αυτού, «θάφτηκε» στην «ομερτά» των «συντεχνιαστών» και των «υπαλλήλων» τους στο προεδρείο της ΕΣΠΗΤ.

Όμως οι ευθύνες -πέρα από τον Μπερεδήμα- που αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι βρίσκεται σε «εντεταλμένη συντεχνιακή υπηρεσία» για τη διάλυση του πλεονασματικού Ταμείου μας ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, και η προσπάθεια συγκάλυψης της οδυνηρής πραγματικότητας σε βάρος μας, επεκτείνονται σε όλο το Δ.Σ.

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση, όπως πράττει η ΔΑΕΚΔ, και να μην «κρύβονται» πίσω από συνθήματα – ευχολόγια, με τα οποία συμφωνούν όλοι, τύπου «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», «έξω η τρόικα, κάτω τα μνημόνια» κ.λπ., και να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων.

Η προσπάθεια να οδηγηθεί στην χρεοκοπία το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και να φαγωθούν τα αποθεματικά του, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την ανοχή και την συναίνεση υπηρετών «συνδικαλιστών», που αναμένουν ανταλλάγματα στο νέο προαποφασισμένο και ήδη μοιρασμένο τοπίο των ΜΜΕ σε συγκροτήματα και ιδιοκτήτες!

Η θέση μας είναι ρητή και κατηγορηματική, διατυπωμένη ήδη από το Ιούνιο του 2012: Εκλογές – δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό μέλλον μας! Αποφάσεις με ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, από τη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΕΣΠΗΤ, κόντρα στις παρασκηνιακές παρασυναγωγές και τις υπόγειες μεθοδεύσεις των συντεχνιαστών και των «υπαλλήλων» τους στην ΕΣΠΗΤ.
  • Πραγματική ενοποίηση μέσα στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με ισότιμες εισφορές και παροχές για κάθε εργαζόμενο στα έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ.
  • ΟΧΙ στα Επαγγελματικά Ταμεία ΝΠΙΔ.
Εκλογές τώρα!

και συμμαχίες με όσους ζητούν ισότιμη ασφαλιστική μεταχείριση ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ. Συνάντηση μέσα στον Σεπτέμβριο όλων των ασφαλισμένων της Β’ Διεύθυνσης (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) για καθολική, παντού και με κάθε μέσο, αντίδραση στο ξεπούλημα του Ταμείου μας.

Καλούμε όλους σε συστράτευση. Πριν ξεπουληθεί ολοκληρωτικά και αυτή η μάχη, όπως έχει ήδη συμβεί με τους Κλάδους Υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που «θυσιάστηκαν» με πρόσκαιρο αντάλλαγμα τη «σωτηρία» του ΕΔΟΕΑΠ.
ΔΑΕΚΔ
* Για να μην παραπλανηθεί και πάλι ο κλάδος, ο ΕΔΟΕΑΠ οφείλει να ξεκαθαρίσει σε τι νομικό καθεστώς υπάγεται. Όσοι μιλούν για «Ν.Π.Ι.Δ. Επαγγελματικό Ταμείο», γιατί αποσιωπούν ότι.… τα «Ν.Π.Ι.Δ. Επαγγελματικά Ταμεία» δεν επιτρέπεται να έχουν άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη Γενική Κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων (εισφορές);
 ** Ο Θ.Κ.Μ. θα μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που άφησε να μας πάνε στον ΕΟΠΥΥ και αντί να στραφεί κατά του υπουργείου, καλούσε τα μέλη να διαδηλώσουν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ !
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου