Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

... "ουδείς άλλος πλην Μπόμπολα - Ψυχάρη" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το μέγα σκάνδαλο και η Νέμεσις


Γράφει ο Ι. Ν. Φιλιππάκης

Μήπως θα ήταν πιο απλό, κ. Σαμαρά, να περάσετε μια τροπολογία όπου θα απαγορεύετε διά νόμου την κυκλοφορία εντύπων, την εκπομπή οπτικοακουστικών μέσων και την ύπαρξη διαδικτυακών μέσων, αν δεν ανήκουν στους κ. Μπόμπολα και Ψυχάρη;

Μάλλον θα ήταν πιο εύκολο και θα επέφερε άμεσο (και μη βασανιστικό) θάνατο σε μια σειρά κλάδων και επιχειρήσεων που ήδη σήμερα υποφέρουν από την ύπαρξη του πλέον αθέμιτου ανταγωνισμού στα ΜΜΕ· κλάδων και επιχειρήσεων των οποίων προφανώς επιθυμείτε να γίνετε ο νεκροθάφτης, αν επιτρέψετε να πραγματοποιηθεί η πολυδιαφημιζόμενη συγχώνευση ΔΟΛ - Πήγασου με αδιαφανείς και σίγουρα σκανδαλώδεις όρους.

Θα υποθέταμε ότι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία εμείς, οι Ελληνες πολίτες και βασικοί μέτοχοι (αν δεν απατώμεθα) των τραπεζών, θα πρέπει να γνωρίζουμε τους όρους τους οποίους θέτουν οι κ. τραπεζίτες, υπό τις ευλογίες της συγκυβέρνησης, για να καταστήσουν βιώσιμες δύο επιχειρήσεις οι οποίες (ακόμη και γι' αυτούς που διαθέτουν μόνο πτυχίο δημοτικού) δεν έχουν κανένα εχέγγυο μελλοντικής οικονομικής αυτοδυναμίας.

Θα θεωρούσαμε αυτονόητο οι κ. τραπεζίτες να διευκολύνουν τους μετόχους των δύο μιντιακών μαγαζιών ΜΟΝΟ υπό την προϋπόθεση ότι θα μετέφεραν από τους -μάλλον δυσθεώρητους τραπεζικούς λογαριασμούς τους- τα αναγκαία κεφάλαια. Κεφάλαια που θα καθιστούσαν βιώσιμες τις εταιρίες τους - βιωσιμότητα η οποία αμφισβητείται όχι μόνο λόγω κρίσης, αλλά κυρίως λόγω λανθασμένων επιλογών των ιδίων. Αλλως, θα ήταν πιο φυσιολογικό αν οι εντιμότατοι τραπεζίτες ήθελαν να γίνουν και εκδότες, όπως τείνουν πλέον να γίνουν ακτοπλόοι, ιχθυοκαλλιεργητές, ξενοδόχοι κ.λπ., να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών των δύο αυτών επιχειρήσεων και μάλλον να ζητήσουν και κάποια διαφορά!

Γιατί, στον βωμό της περίφημης «σωτήριας» ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και στο πλαίσιο μιας συλλήβδην γενικής λύσεως, θα επιβραβευτούν ΠΑΛΙ οι αποτυχόντες ή οι βαθύτατα προβληματικοί επιχειρηματίες και θα τιμωρηθούν ΠΑΛΙ αυτοί οι οποίοι κατόρθωσαν να σταθούν όρθιοι (με νύχια και με δόντια) για να είναι συνεπείς στα δάνεια και στις εν γένει υποχρεώσεις τους.

Αλλά φευ! Το σχέδιο προχωρά. Η κυβέρνηση -είτε ποιούσα την νήσσαν είτε προωθώντας βοηθητικές τροπολογίες-, ο νέος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και οι βασικοί τραπεζίτες πρωτοστατούν, άλλοτε αμήχανα και άλλοτε με περίσσιο θάρρος. Δηλαδή, με αυτό που τους έλειψε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας ή στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας ή στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή, ή, ή...

Και όλοι σπεύδουν με μια θαυμαστή δουλικότητα - επιπολαιότητα να ικανοποιήσουν τους -απειλούμενους με εξαφάνιση- μιντιακούς δεινοσαύρους, αγνοώντας παντελώς τις επαπειλούμενες συνέπειες αυτής της ρύθμισης. Γιατί, πλην της κατάφωρης αδικίας σε ηθικό επίπεδο -αλήθεια, ποιος νοιάζεται πλέον για ήθος;-, απειλούνται ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας: Οι κλάδοι των εφημερίδων, των περιοδικών, του ενημερωτικού διαδικτύου, των ηλεκτρονικών μέσων, της διανομής εντύπων, της τυπογραφίας και των περί αυτής δραστηριοτήτων, καθώς και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να βιώσουν για τα καλά αυτό που θα συμβεί αν οι μέχρι σήμερα αθέμιτοι και γιγαντωμένοι από την κρατική «αδιαφορία» -ή, πολύ περισσότερο, από την κρατική ενίσχυση- ανταγωνιστές (ή συναγωνιστές τους, αν προτιμάτε) λάβουν το φιλί της ζωής και συνεχίσουν ακάθεκτοι να παραποιούν ή να αγνοούν κάθε κανόνα υγιούς ανταγωνισμού.

Γι' αυτό, κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και σεβαστοί τραπεζίτες -εσείς που εύκολα και ανερυθρίαστα απορρίπτετε κάθε αίτημα χρηματοδότησης της ανάπτυξης-, αποφασίστε και ενημερώστε μας ότι δεν είναι βολικό να λειτουργούμε και να δραστηριοποιούμεθα υγιώς στον επιχειρηματικό στίβο των ΜΜΕ. Και προσέλθετε, παρακαλώ, για να σας παραδώσουμε τα κλειδιά των τίμιων αλλά όχι «υπάκουων» επιχειρήσεών μας. Ομως, να έχετε πάντα στον νου σας ότι σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που προσπαθείτε να καταστρέψετε έχει «γεννηθεί» η Νέμεσις...
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου