Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

... η "Μακεδονία" και το άρθρο 99 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η απόφαση βγήκε και εξαιρούνται οι 31 εργαζόμενοι
"Μακεδονία" - Σήμερα, στα δικαστήρια,
η έναρξη της συζήτησης υπαγωγής
στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα
Ισχυρό "όπλο" για τους εναπομείναντες 68...


Ο ιδιοκτήτης, Ι. Ρήγας και η εκδότρια, Β. Σουλοπούλου, εδώ και μια 5ετία έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα αφαίμαξης από τους εργαζόμενους όσων περισσότερων μπορούν.


Αφού εφάρμοσαν ένα σχέδιο σφαγής προ 3ετίας, με το οποίο απομακρύνθηκε το μισό εκ του προσωπικού με εθελούσιες και απολύσεις όσων δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 30% (για να σωθεί το μαγαζί, όπως λέγανε), πήραν από κρατική χρηματοδότηση 10 εκατομμύρια ευρώ (και στη συνέχεια ένα δάνειο 1.5 εκατ.) για αναδιάρθρωση της επιχείρησης, μέσα στην οποία προβλεπόταν πως θα αποπληρωθούν δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι. Κι ενώ όλοι περίμεναν κάτι τέτοιο, μετά από μερικούς μήνες μέσα στο 2014 η Σουλοπούλου ανακάλυψε νέο σχέδιο… αφαίμαξης. Τα οφειλόμενα δεδουλευμένα 3.5 μηνών που ήταν υποχρεωμένη να εξοφλήσει μέχρι τέλος της χρονιάς, επιδίωξε να τα παραπέμψει στο… απώτερο μέλλον. Αρχικά έδινε με εξώνηση ένα οικόπεδο, μετά έλεγε για αποπληρωμή το 2016, και τελικά βρήκε το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Με αυτό επιχειρεί να παραπέμψει την εξόφληση των εργαζομένων (νυν και πρώην) μετά μια 5ετία.

Σήμερα Δευτέρα θα συζητηθεί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η αίτηση υπαγωγής της Μακεδονίας στο άρθρο 99 και μετά ένα μήνα θα εκδοθεί σχετική απόφαση για το αν αρχίσει η διαδικασία διαβούλευσης - συνδιαλλαγής ένταξης για μία 2ετία σε πάγωμα - αναστολή κάθε ατομικής διεκδίκησης. Οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα είναι ακόμη μια φορά ανάστατοι για τα μεθοδευόμενα από την εκδότρια Σουλοπούλου. Ένα από αυτά είναι και η επίδοση στους εργαζόμενους ενός εγγράφου προς υπογραφή. Σύμφωνα με αυτό, οι εργαζόμενοι αποδέχονται να αποπληρωθούν τα οφειλόμενα έως το… 2019 και εξουσιοδοτούν την δικηγόρο της επιχείρησης να παραστεί στο δικαστήριο υπέρ της εταιρείας! Δηλαδή υποθηκεύοντας την όποια διαπραγματευτική μας ισχύ για όλους τους εργαζόμενους (νυν και πρώην) και μάλιστα ενόψει της λήξης των ατομικών συμβάσεων τέλος της χρονιάς. Το κλίμα μέσα στην εφημερίδα είναι… μία από τα παλιά. Το διαίρει και βασίλευε καλά… εφαρμόζεται.

Για το θέμα που ζητήθηκε από την ΕΣΗΕΜΘ, να περιληφθεί στην αίτηση της Μακεδονίας η εξαίρεση από την υπαγωγή στο άρθρο 99 των όποιων μελλοντικών απαιτήσεων μισθοδοσίας ή αποζημιώσεων, όπως και η μη μεταβίβαση των περουσιακών στοιχείων (π.χ. τίτλους κλπ), οι νομικές υπηρεσίες της εφημερίδας είπαν πως η εξαίρεση θα κατατεθεί τη Δευτέρα στο δικαστήριο. Οπότε μένει να το δούνε οι εργαζόμενοι και να κρίνουν ανάλογα. Οι νυν.

Γιατί οι πρώην (εθελουσίως αλλά αναγκαστικώς απομακρυνθέντες, απολυμένοι, συνταξιοδοτηθέντες!) θα παραστούν στην αυριανή δικαστική έναρξη της επιχειρούμενης υπαγωγής της Μακεδονίας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Δεν έχουν πάρει τα οφειλόμενα εδώ και τρία χρόνια, και τώρα η επιχείρηση τους λέει για μετά 5 χρόνια. Εκτός αν δεχθούν οι νυν εργαζόμενοι να εξοφληθούν το 2017-9 και να προηγηθούν οι πρώην εργαζόμενοι να αποπληρωθούν το 2015-6. Πάλι το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Παλιά μας τέχνη κόσκινο, που έλεγαν και οι παλιοί. 


Στην Μακεδονία των 100+ χρόνων, ξέρουν από τέτοια. Και στο βάθος του τούνελ, όχι φως αλλά περισσότερο σκοτάδι για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο δε, αν προχωρήσουν τα σχέδιά τους για ενοποιήσεις κλπ, με τον αριθμό των εργαζομένων να περικόπτεται στο… μισό.

Από το χέρι των ίδιων των εργαζομένων και των Ενώσεών τους εξαρτάται αν αφήσουν στον κάθε εκδότη να παίζει έτσι με τις ζωές τους!

---
Στο άρθρο 99 η “Μακεδονία”
χωρίς όμως τους εργαζόμενους


Την ένταξη της εταιρείας που εκδίδει τη “Μακεδονία” στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα αποφάσισε το δικαστήριο πριν από λίγη ώρα.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της εθελουσίας. Η συνολική απαίτηση προς του εργαζόμενους,  η οποία ανέρχεται σε 300 χιλ. ευρώ δεν πρόκειται να “κουρευτεί”.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου