Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

"Αγγελιοφόρος" : απεργία σε μη γόνιμες μέρες, παρακαλώ !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Μπορείτε να απεργείτε
μόνον τις καθημερινές, παρακαλώ;»

Νουθεσίες προς τους απλήρωτους εργαζόμενους να απεργούν μόνον τις καθημερινές και όχι σε ημέρες που παρεμποδίζεται η έκδοση του φύλλου της Κυριακής, απευθύνει η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου».

Στην ευρεία ενημερωτική συνάντηση, που έγινε αργά χτες, Τετάρτη, το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της εκδότριας εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη, ο νεόκοπος γενικός διευθυντής, Παντελής Χαλβατζάκης, ζήτησε από τα μέλη όλου του προσωπικού να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την επικείμενη απεργία, που είχαν ήδη εξαγγείλει τα αρμόδια συνδικαλιστικά σωματεία και η οποία έχει αρχίσει από σήμερα το πρωί σε όλα τα ενημερωτικά μέσα του «Αγγελιοφόρου».

«Κάνω έκκληση στη λογική σας και σας παρακαλώ να απεργείτε κάθε Δευτέρα ή Τρίτη και όχι την Πέμπτη ή την Παρασκευή, γιατί έτσι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει η έκδοση της Κυριακής! Κάθε φορά που δε βγαίνει το κυριακάτικο φύλλο, λόγω απεργίας, χάνουμε έσοδα από διαφημίσεις και περιορίζονται οι εισπράξεις μας», είπε ο κ. Χαλβατζάκης.

«Μου έχετε “κόψει” έσοδα»

Επιχειρώντας να μεταθέσει στους εργαζόμενους τις ευθύνες της διοίκησης της εταιρίας και να τους καλλιεργήσει αισθήματα ενοχής, ο κ. Χαλβατζάκης δε δίστασε να δηλώσει: «Με τις απεργίες σας, κυρίως την περίοδο της ΔΕΘ, μου έχετε κόψει έσοδα και μου έχετε μειώσει τις εισπράξεις. Εάν όμως δεν αυξηθούν τα έσοδα και εσείς δεν καταβάλετε τη δική σας προσπάθεια, τότε το μαγαζί δε “βγαίνει”».

Οι προκλητικές προτροπές της εργοδοσίας έρχονται την ώρα που οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί Τύπου και οι διοικητικοί υπάλληλοι του «Αγγελιοφόρου» έχουν να αντικρίσουν το… χρώμα του χρήματος από τον Ιούλιο του 2014 και πολλοί απ΄ αυτούς υποχρεώνονται να ζουν με δανεικά από φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Γι ΄ αυτό, άλλωστε, κατέρχονται σε νέα 48ωρη απεργία, που λήγει το πρωί του Σαββάτου.

Απόπειρα εκφοβισμού

Ο νεοβαπτισθείς γενικός διευθυντής της εταιρίας, ο οποίος χρίστηκε μέσω… e-mail εκπρόσωπος του εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, διάλεξε τα πλέον μελανά χρώματα, για να εκφοβίσει τους απλήρωτους εργαζόμενους και να κατευνάσει την οργή τους. Από τις δηλώσεις του κατά τη χτεσινή συνάντηση προκύπτει ότι η εκδότρια εταιρία του «Αγγελιοφόρου» έχει διαμορφώσει για λογαριασμό της τα εξής δεδομένα:

Εμφανίζεται να μην έχει στο ταμείο της χρήματα, για να αποπληρώνει κάθε μήνα τη μισθοδοσία του προσωπικού.
  • Φαίνεται να διαθέτει μόνον το 60% ενός μισθού, που αντιστοιχεί στις οφειλές των μηνών Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2013. Αυτό το ποσοστό μπορεί να το καταβάλει, όπως λέει, σε λίγες ημέρες.
  • Εμφανίζεται να έχει ρυθμίσει όλες τις οφειλές της προς τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία είτε με περίοδο χάριτος είτε με πολυάριθμες δόσεις. Ειδικώς προς τις τράπεζες οι οφειλές της εταιρίας φέρεται να έχουν «παγώσει» για 2 χρόνια.
  • Φαίνεται να «στράβωσε» η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 620.000 ευρώ, κοινοπρακτικού δανείου, που εντέχνως διαδιδόταν ότι θα χορηγούσε η Εθνική Τράπεζα, ενώ εμφανίζεται να έχει κλείσει η στρόφιγγα περαιτέρω δανεισμού από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
  • Εμφανίζεται να μην έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια για αποζημιώσεις του προσωπικού και για εφαρμογή νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
  • Δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται οικειοθελώς να καταβάλει τα αποκαλούμενα «25άρια», δηλαδή τις διαφορές αποδοχών από τις ατομικές συμβάσεις που η ίδια επέβαλε, αλλά ταυτοχρόνως καταπάτησε κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Προετοιμάζεται να προτείνει προσωπικώς σε κάθε εργαζόμενο νέα ατομική σύμβαση με μείωση μισθού άνω του 25%, παρακάμπτοντας το διαπραγματευτικό ρόλο των συνδικαλιστικών σωματείων.
Σύμφωνα με την εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου», οι μόνες ανελαστικές δαπάνες που επιδέχονται ρύθμισης είναι αυτές της μισθοδοσίας του προσωπικού. «Εάν καταφέρουμε να ρυθμίσουμε τις υποχρεώσεις μας με τα δικά μας μέσα, τότε θα επιβιώσουμε. Διαφορετικά, δεν ξέρω τι θα γίνει», είπε ο νεόκοπος γενικός διευθυντής, δικηγόρος στο επάγγελμα, στην προσπάθειά του να εμφυσήσει αισθήματα τρόμου στους εργαζόμενους και να τους καταστήσει συμμέτοχους στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς του.

Κύμα οργής
Οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας συναντούν, πάντως, τη μήνι των περισσότερων εργαζομένων, οι οποίοι κατά την τελευταία ενημερωτική συνάντηση δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. «Μας κοροϊδεύετε», «Κάνετε λάθη και τα φορτώνετε στους εργαζόμενους»,«Είστε αναξιόπιστοι» ήταν ορισμένες από τις εκφράσεις που εκτοξεύτηκαν κατά της διοίκησης της εταιρίας.

Ακόμη και διευθυντικά στελέχη του «Αγγελιοφόρου» καταλογίζουν πλέον δημοσίως πλήρη αναξιοπιστία και καθολική αφερεγγυότητα στον εκδότη Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο, ενώ κάνουν λόγο για πλημμελή διοίκηση και σωρεία παραλείψεων εκ μέρους της διεύθυνσης του εκδοτικού συγκροτήματος.

«Να πουλήσει τη Mercedes!»

Η πλέον χαρακτηριστική έκφραση οργής που ακούστηκε στην ενημερωτική συνάντηση συνοψίζεται στα εξής: «Δεν είναι δικαίωμά σας να μη μας πληρώνετε! Αν ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος δεν έχει να μας ξοφλήσει, ας πουλήσει τη Mercedes του ή ας εκποιήσει το σκάφος του! Εμείς θέλουμε το μισθό μας!».
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου