Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

... ΕΣΗΕΜΘ - όπως λέμε ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ; ...

*
Ασύνταχτος Τύπος
***
*

ΕΣΗΕΜΘ - Το σωματείο
που βλέπει να περνούν
όλες οι μνημονιακές
αντεργατικές μεθοδεύσεις στον Τύπο


«ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»: Απλήρωτοι 4 μήνες

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Αρθρο 99 πτωχευτικού κώδικα και οφειλόμενα

«ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»: Ατομικές συμβάσεις

«ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ»: Ατομικές και πολύμηνες καθυστερήσεις

«ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ»: Εκβιασμοί για αποχωρήσεις 1/3

«ΑΡΕΝΑ»: Συνθήκες εργασιακής γαλέρας

Στον Αγγελιοφόρο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι σχεδόν 4 μηνιάτικα με τον εκ των εκδοτών Μπακατσέλο (όπως εδώ και καιρό οι άλλοι δυο: Ψυχάρης και Μπόμπολας) να επιδεικνύει χαρακτηριστική αδιαφορία.

Στη Μακεδονία η ιδιοκτησία δια της Σουλοπούλου, αφού πήρε 10 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση ζητάει να εντάξει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα τις οφειλές στους εργαζόμενους (νυν και πρώην) και τα ασφαλιστικά Ταμεία τους, ενώ για τα Σπορ του Βορρά ζήτησε την αποχώρηση 10 (εκ των 27 εργαζομένων) αλλιώς… θα κλείσει την εφημερίδα. Τέτοιος εκβιασμός προς κάποιους που… έβαλαν πλάτη για να… σωθεί το μαγαζί, που έλεγε η εκδότρια πριν τρία χρόναι θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο σφαγής των εργαζομένων. Στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο εκδότης Θωμάς ζητάει εκβιαστικά από τους λίγους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ενώ τους οφείλει τους τελευταίους 3-5 μήνες. Στη δε Μέτροσπορτ κυριαρχούν εδώ και καιρό οι ατομικές, οι μειώσεις και οι πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών, ενώ στη νεοεκδοθείσα «ΑΡΕΝΑ» άρχισαν με συνθήκες γαλέρας.

Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, τι κάνουν τα σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, η ΕΣΗΕΜΘ, η ΕΠΗΕΘ, η ΕΤΤΘ και τα προεδρεία τους;

Στον Αγγελιοφόρο οι εναπομείναντες εργαζόμενοι βλέπουν αγωνιστική κατεύθυνση… δικαστικά και με νομικές ενέργειες, ενώ τρεις Ενώσεις… έμειναν στην απεργία τις μέρες της ΔΕΘ που δεν βγήκαν φύλλα της εφημερίδας τις μέρες των εγκαινίων και στην προ δυο βδομάδων 48ωρη. Έκτοτε το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ κάθε βδομάδα στη συνεδρίαση του διοικητικού… μεταθέτει τις όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις για την ερχόμενη βδομάδα. Περιλαμβανομένων και κάποιων ακτιβίστικων, που μάλιστα πρότεινε ένας εκ του προεδρείου, αλλά τελικά δεν ψήφισε!

Στο συγκρότημα της Μακεδονίας, οι εργαζόμενοι αναμένουν το έγγραφο του λεγόμενου αναπτυξιακού προγράμματος κρατικής χρηματοδότησης που έχει ζητηθεί από την επιχείρηση και φυσικά την εργασιακή συνέλευση όπου ο νομικός σύμβουλος θα αναπτύξει το περιεχόμενο της αίτησης ένταξης στο άρθρο 99, που συζητείται στο δικαστήριο στις 27/10. Αν και η υπαγωγή των οφειλόμενων σε ρύθμιση εξόφλησης σε 7 χρόνια (!) ή το ενδεχόμενο υπαγωγής σε πάγωμα και μελλοντικών δεδουλευμένων και οφειλόμενων, άρα και διεκδικήσιμων, δεν αφήνει περιθώρια. Άλλωστε ο ΕΔΟΕΑΠ απέρριψε ομόφωνα την αποπληρωμή των οφειλόμενων σε αυτό σε…15 χρόνια!

Εργασιακή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί και στα Σπορ του Βορρά, όπου οι εργαζόμενοι αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τη Σουλοπούλου η οποία θα γίνει αυτήν τη βδομάδα. Ίσως μάλιστα οι δυο συνελεύσεις πραγματοποιηθούν συνεχόμενα, ώστε από κοινού και μάλλον με αρκετούς αναγκαστικώς εθελούσιους ή απολυμένους ή συνταξιοδοτημένους, να προχωρήσουν σε μιά ενιαία στάση απόκρουσης των νέων σχεδίων σφαγής που έχει εκπονήσει η ιδιοκτησία. Άλλωστε η Ένωση θα κινηθεί προς υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και του συνόλου των μελών της.

Στον Τύπο Θεσσαλονίκης, ο εκδότης Θωμάς αφού είχε τους εργαζόμενους για χρόνια με καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή της μισθοδοσίας, τώρα ανακάλυψε και αυτός τις ατομικές συμβάσεις, αφού προηγουμένως απέλυσε τους 2 από τους 6 δημοσιογράφους! Το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ (5 έναντι 4 της αντιπολίτευσης) τάχθηκε στο τελευταίο διοικητικό υπέρ της εμπλοκής της Ένωσης στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, τις μειώσεις μισθών και τις άλλες ρυθμίσεις που προβλέπουν! Έτσι, μετά το Ράδιο Θεσσαλονίκη, το Σταρ, τον Αγγελιοφόρο, τη Μακεδονία, τον Τύπο Θ., τα τόσα μικρότερα ΜΜΕ ή ανταποκριτικά γραφεία, τι έχει σειρά;

Μόνο μιά ενιαία και δυναμική στάση από τα σωματεία και τους εργαζόμενους μπορεί να σταματήσει τον μνημονιακό οδοστρωτήρα που έχει ενσκήψει στα ΜΜΕ, με τους κάθε λογής καναλάρχες και εκδότες να συνεχίζουν να κατακρεουργούν στο σώμα των εργαζομένων, ως των μόνων θυμάτων της μνημονιακής λαίλαπας.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου