Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

... ΜΜΕ - κοινωνικός πόρος - ποιος ανησυχεί; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
θα γίνουν οι (κοινωνικοί) πόροι;

«…Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά με επιτυχία σε 13 δήμους. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι από τις προσωρινές επιλεγμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 25.642. Στόχος μας αποτελεί το μάζεμα όλων αυτών των πόρων – που σκορπούσαμε ανεξέλεγκτα – κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Εργασίας. Και οι πόροι αυτοί πιστέψτε με είναι αρκετοί ώστε να υπερκαλύψουν την ανάγκη της καθολικής εφαρμογής του προγράμματος σε όλη τη χώρα…»

από την ομιλία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση στη Βουλή,
απόγευμα Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2015

Πολλά και ενδιαφέροντα (και πολύ ανησυχητικά για τον κλάδο) είπε στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2015, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ανακοίνωσε την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την κήρυξη απεργιών) και έδωσε πολλά στοιχεία για το ασφαλιστικό:

Μίλησε για τις «ανισότητες και τις προνομιακές εξαιρέσεις που δημιούργησαν ένα κατακερματισμένο σύστημα, οικονομικά δαπανηρό και κοινωνικά άδικο», για το ότι «τα εφάπαξ που δίνονταν σε πολλές περιπτώσεις υπερέβαιναν κατά 50, 60 και 80% τις εισφορές που είχαν στην πραγματικότητα καταβληθεί», για το ότι «ήδη από τη δεκαετία του 1920 και 1930 είχαν επιβληθεί φορολογικές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων – οι λεγόμενοι κατ’ ευφημισμό «κοινωνικοί πόροι» – προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι συντάξεις ολίγων – που είχαν όμως ισχυρές προσβάσεις στο πολιτικό σύστημα – από την υπόλοιπη κοινωνία».
***

• Κατεβάστε το video της συζήτησης στη Βουλή το απόγευμα του Σαββάτου 6/12/2014 (αρχείο FLV)
• Διαβάστε τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής – συνεδρίαση Σαββάτου 6/12/2014 (αρχείο doc)

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου