Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

... ο "φόρος Google" ισχύει πλέον στην Ισπανία ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στην Ισπανία οι εκδότες
έκλεισαν τη… GoogleNews!


Νίκησαν οι έκδοτες στην Ισπανία το μεγαθήριο της Google, περιορίζοντας δραστικά τις απώλειες από την αναπαραγωγή, χωρίς άδεια, των κειμένων τους.

Η AEDE, η Ένωση των Εκδοτών στην Ισπανία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, πίεσε την κυβέρνηση να περάσει νόμο βάσει του οποίου οι εκδότες θα έπρεπε να εισπράττουν αμοιβή από την Google για την αναπαραγωγή των κειμένων τους. Η Google, αποφασίζοντας πως δεν θέλει να πληρώνει για το περιεχόμενο που αναπαράγει από άλλες εφημερίδες, έκλεισε την υπηρεσία GoogleNews.


Η Google ανακοίνωσε πως εξαιτίας των αλλαγών στη νομοθεσία… απέσυρε το περιεχόμενο των ισπανικών εφημερίδων και έκλεισε την υπηρεσία. «Ο νόμος αυτός απαιτεί απ’ όλα τα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, είτε το θέλουν είτε όχι, να πληρώνονται από τις υπηρεσίες όπως αυτή της GoogleNews που δείχνουν ακόμη και το πιο μικρό απόσπασμα από τα δημοσιεύματά τους. Εφόσον η ίδια η GoogleNews δεν κερδίζει χρήματα, αυτή η νέα προσέγγιση δεν είναι βιώσιμη», ανακοίνωσε η Google επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφαση της, παραδεχόμενη, εμμέσως, ότι έπαιρνε μέρος των κειμένων από τις ισπανικές εφημερίδες. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στην κίνηση σε χρήστες που είχε από τη δωρεάν ύλη και τις διαφημίσεις από τη λειτουργία αυτή. Πάντως και η AEDE παραδέχθηκε πως το κλείσιμο της GoogleNews στην Ισπανία «θα έχει, χωρίς καμιά αμφιβολία, αρνητικό αντίκτυπο».

Ο νέος νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ο οποίος ονομάστηκε «φόρος Google», τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και περιλαμβάνει μια διάταξη η οποία προβλέπει ότι τα Μέσα Ενημέρωσης «δεν μπορούν να παραιτηθούν του δικαιώματος» να «λαμβάνουν αποζημίωση», το ύψος της οποίας μένει να καθορισθεί.

Στην Ελλάδα θριαμβεύει η κλοπή του περιεχομένου των εφημερίδων και του ΑΠΕ από τα site. Στην περίπτωση των εφημερίδων οι απώλειες σε έσοδα είναι σημαντικές, αφού οι χρήστες προτιμούν να διαβάσουν δωρεάν τα κείμενα από το internet παρά να πληρώσουν για να αγοράσουν εφημερίδα, ενώ συνάμα δεν έχουν έσοδα από τη χρήση των κειμένων τους. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν, λόγω απεργίας ή αργίας, οι εφημερίδες δεν κυκλοφορούν ή το ΑΠΕ δεν μεταδίδει ειδήσεις, τα περισσότερα από τα site είναι κενά. Οι εκδότες στην Ελλάδα, όμως, αδυνατούν, όπως συνέβη και με την τηλεόραση, να προστατέψουν το περιεχόμενο των εφημερίδων τους!
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου