Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

... ποιός θυμάται την "Ελευθεροτυπία"; ...

*
Χρήστος Ξανθάκης
***
*

Έχει μέλλον η "Ελευθεροτυπία";

Υπάρχει άραγε φως στο βάθος του τούνελ για έναν από τους ιστορικότερους τίτλους της ελληνικής δημοσιογραφίας;

Πλησιάζει μια κρίσιμη ημερομηνία για την οδύσσεια της "Ελευθεροτυπίας": Στο τέλος του μήνα λήγει η σύμβαση της εταιρείας Τρίτη Όψη με την ιδιοκτήτρια εταιρεία Χ.Κ. Τεγόπουλος. Από εκεί και πέρα, είναι στην διακριτική ευχέρεια του σύνδικου η επόμενη κίνηση και το τι ακριβώς θα κάνει με τον πολύπαθο τίτλο. Θα ανανεώσει τη σύμβαση; Θα αναζητήσει έτερο ενοικιαστή ή αγοραστή; Θα δώσει προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση του τυπογραφείου και του κτιρίου; Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου…

Υπενθυμίζεται ότι η Ελευθεροτυπία δεν συναντάται με τα περίπτερα από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και δεν βρέθηκε λύση στις διαφορές ανάμεσα στην Τρίτη Όψη και στους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι στους τελευταίους οφείλονταν δεδουλευμένα μηνών και φως στον ορίζοντα δεν υπήρχε. Εκτός από την εφημερίδα εξεμέτρησε το ζην και η ηλεκτρονική της έκφραση, η ιστοσελίδα enet.gr. Μπορείτε να την βρείτε ακόμη στο δίκτυο παγωμένη στο χρόνο, αν και η λειτουργία search δουλεύει μια χαρά. Όσο για το κτίριο της οδού Μίνωος είναι κλειστό και κλειδωμένο. Τον Δεκέμβριο μάλιστα, όταν οι συντάκτες είχαν την τελευταία επαφή με τα γραφεία τους, δεν τροφοδοτείτο πλέον με ρεύμα και νερό.

Για την αγορά του κτιρίου, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον μέσω μεσιτικού γραφείου, στα τέλη του φθινοπώρου. Η τιμή μάλιστα πλησίαζε τα οκτώ ψηφία, πράγμα που είχε χαροποιήσει σφόδρα τους πρώην εργαζόμενους της Χ.Κ. Τεγόπουλος. Συγκεντρώθηκαν τότε και υπογραφές, για να μην αμφισβητηθεί η προμήθεια του μεσιτικού γραφείου, αλλά τελικά δεν είχε ευτυχή κατάληξη η υπόθεση. Ούτε έκλεισε πάντως οριστικά και μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε νέα.

Ένα έτερο ζήτημα για τους πρώην εργαζόμενους της Χ.Κ. Τεγόπουλος είναι το επίδομα αφερεγγυότητας. Η ενίσχυση δηλαδή που λαμβάνουν όσοι απασχολούντο σε εταιρείες υπό πτώχευση. Είχε ζητήσει την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας ο Πάνος Σκουρλέτης όταν ανέλαβε υπουργός, αλλά για την ώρα η υπόθεση προχωράει με ρυθμούς σαλιγκαριού. Ούτε το ένα τέταρτο των πρώην εργαζομένων δεν έχει λάβει την ενίσχυση και αν δεν βγάλουν φτερά οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ δεν προβλέπεται ξαστεριά στο άμεσο μέλλον.

Να προσθέσουμε εδώ ότι αρκετοί από τους πρώην δημοσιογράφους της "Ελευθεροτυπίας" (στην δεύτερη φάση της έκδοσής της, υπό την "Τρίτη Οψη") έχουν φτιάξει την ειδησεογραφική ιστοσελίδα enetpress.gr, που φιλοδοξεί να παίξει το δικό της ρόλο στο δίκτυο. Καλοτάξιδη τους ευχόμαστε, με επιτυχίες και «αποκλειστικά». 

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο: