Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

... 20 Απριλίου ξεκινάει το "Press Publica" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ξεκινάει το www.presspublica.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To Press Publica είναι μια νέα ιστοσελίδα που ανεβαίνει στο διαδίκτυο, την Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015.

Θα τη βρείτε στην διεύθυνση www.presspublica.gr.

Το Press Publica είναι δημιούργημα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Publica, στην οποία μετέχουμε δημοσιογράφοι που προερχόμαστε από διάφορα ΜΜΕ (Ελευθεροτυπία, Νέα, ΕΡΤ κ.α).

Ολοι μας βιώνουμε την κρίση και τις οδυνηρές συνέπειές της στο χώρο των ΜΜΕ (απολύσεις, κλείσιμο εφημερίδων, μαζική ανεργία, απλήρωτη ή υποαμειβόμενη εργασία). Κρίση που επιδεινώθηκε από την συγκέντρωση των Μέσων στα χέρια λίγων, διαπλεκόμενων συμφερόντων, τον έλεγχο του Τύπου από υπερχρεωμένες ή χρηματοδοτούμενες με άδηλους πόρους επιχειρήσεις, την αθέμιτη συναλλαγή των μιντιαρχών με την εξουσία και την κατευθυνόμενη πληροφόρηση που παρέχουν πολλά συστημικά δίκτυα.

Με την καθαρά δημοσιογραφική πρωτοβουλία μας επιχειρούμε να παρέμβουμε σε αυτό το γκρίζο μιντιακό τοπίο.

Είναι μια προσπάθεια να ανιχνεύσουμε ένα νέο μοντέλο αυτοδύναμης, ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, απέναντι στα φαινόμενα διαπλοκής που υπονομεύουν τη δημοκρατία και ακυρώνουν το ρόλο των δημοσιογράφων, δηλαδή τον συνεχή έλεγχο κάθε εξουσίας.

Βασική μας αρχή, είναι η άσκηση δημοσιογραφίας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, της κοινωνίας και των πολιτών.

Δεν έχουμε σχέση με κανένα, φανερό ή άδηλο συμφέρον. Δεν υπηρετούμε παρά μόνο την προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας, χωρίς διαμεσολαβήσεις, υπονοούμενα και αστερίσκους.

Θέλουμε να προωθήσουμε την πραγματικά αδέσμευτη, ερευνητική δημοσιογραφία, με σεβασμό στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και του κράτους δικαίου.

Πιστεύουμε ότι η είδηση δεν είναι εμπόρευμα για επιδίωξη κέρδους αλλά κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι.

Προτεραιότητά μας η ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων που όξυνε η μνημονιακή εποχή. Εστιάζουμε στη διαφθορά, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, την δικαιοσύνη, το περιβάλλον, την παιδεία, την προστασία του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών, τον πολιτισμό, την υγεία, στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, την αλληλεγγύη, την καινοτομία.

Λειτουργούμε κάτω από τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση μας, εκ του νόμου και του καταστατικού, δεν μοιράζει τα όποια κέρδη της στους εταίρους αλλά μόνον στους εργαζόμενους.

Η δομή της οργάνωσης μας είναι απόλυτα δημοκρατική και διαφανής. Όλα τα οικονομικά στοιχεία που μας αφορούν υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο.

Στην αρχική ιδρυτική ομάδα μετέχουν οι: Νάντια Βασιλειάδου, Χρήστος Ζέρβας, Γιώργος Κιούσης, Ολυμπία Λιάτσου, Ανδρέας Μπέτσης, Αργυρώ Μώρου, Ιπποκράτης Ναυρίδης, Σάββας Ξανθόπουλος, Δημήτρης Τζάθας, Βάνα Φωτοπούλου, Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.

Για να πετύχει η προσπάθειά μας χρειαζόμαστε την άμεση στήριξη , υποστήριξη και αμφίδρομη επικοινωνία των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις και τις αρχές μας, θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www. presspublica.gr
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου