Κυριακή 26 Απριλίου 2015

...ΤτΕ - Ευρωσύστημα: ... τι πάμε να τους δώσουμε και γιατί; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ανιστόρητοι ή "καλολαδωμένα εργαλεία";
Υπάρχουν και συνδικαλιστές πρόθυμοι
να δώσουν τα διαθέσιμα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
στο πρώτο νεύμα, αλλά ...οικεία βουλήσει !

Η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σχετικά με την ΠΝΠ για τα χρήματα των ΟΤΑ και Οργανισμών του δημοσίου:


1. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο Σημίτη (2469/97) που τον έφτιαξε τότε που έφτιαχνε τα γνωστά greek semitics για να μας βάλει στο ευρώ - αυτό για όσους λένε πόσο καλό πράγμα είναι ο εσωτερικός δανεισμός

2. Η διαχείριση των χρημάτων ΟΤΑ και Οργανισμών που θα κατευθυνθούν στην «ομάδα περιουσίας» είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΤτΕ (διαβάστε το στο έγγραφο). Δηλαδή δίνουμε τα χρήματα στον Στουρνάρα, τον εκλεκτό της Φρανκφούρτης, να τα διαχειριστεί όπως θέλει. Κατά τα άλλα, να χουμε εμπιστοσύνη - σε ποιον ακριβώς; Στον Στουρνάρα; Στη Λαζάρ που μας «συμβουλεύει» για το χρέος; Στην Παναρίτη; Σε ποιον;

3. Η «ομάδα περιουσίας», όπως και το «Κοινό Κεφάλαιο» είναι λογαριασμοί που ανήκουν στην ΤτΕ και κάθε Οργανισμός απλώς έχει ένα ποσοστό της μερίδας. Εξ ου και η ΤτΕ κάνει ό,τι θέλει και κανείς δεν έχει λόγο σε αυτό. Εξ ου και το 2012, όταν η ΤτΕ αποφάσισε να κουρέψει μέσω PSI τα ομόλογα του «Κοινού Κεφαλαίου», δεν χρειάστηκε (νομικά) να ρωτήσει ούτε τις Διοικήσεις των ταμείων, ούτε των νοσοκομείων, ούτε των πανεπιστημίων. Τους ανακοίνωσε την επόμενη μέρα ότι έχασαν τα μισά τους λεφτά!

4. Το επιτόκιο δεν είναι εγγυημένο: εδώ δίνουν κατά προσέγγιση ετήσιο 2,6%, αυτό που ισχύει σήμερα δηλαδή, αλλά είτε το κάνει 1% είτε το κάνει 3% η ΤτΕ-Ευρωσύστημα (έτσι λέγεται πλέον η Τράπεζα) δεν δίνει λογαριασμό σε αυτούς που τοποθέτησαν εκεί τα λεφτά τους. Εγγυημένο επιτόκιο δεν υπάρχει σε αυτόν τον λογαριασμό, τελεία.

5. Η διαφορά με το «Κοινό Ταμείο» (που κι αυτό ήταν εγγυημένο από το ελληνικό δημόσιο, αλλά μια χαρά κουρεύτηκε κατά 50% το 2012!) είναι ότι εκεί οι Οργανισμοί (εκτός ΟΤΑ), έδιναν μόνο τα αποθεματικά τους. Τώρα τους υποχρεώνει όλους (και τους ΟΤΑ) να δίνουν ΟΛΑ τους τα λεφτά, αποθεματικά και ταμειακά διαθέσιμα, σε αυτό το λογαριασμό. Εξαιρούνται μόνο τα χρήματα για να πληρώσουν τις επόμενες 15 μέρες. Σκεφτείτε λοιπόν το εξής απλό: πόσο καθυστερούν τα νοσοκομεία να πληρώσουν προμηθευτές και εργαζόμενους σήμερα που έχουν δεσμευμένα μόνο τα αποθεματικά τους, και κάντε μια αναγωγή για το πώς θα πληρώνουν αύριο που θα χουν δεσμευμένα όλα τους τα χρήματα. Κι αυτό γενικεύστε το στους ΟΤΑ και όλους τους Οργανισμούς του δημοσίου.

6. Μας λένε ότι δήθεν είμαστε σε πόλεμο με τους δανειστές και χρειαζόμαστε όλα μας τα όπλα. Κάνουν το ανάποδο: το τελευταίο μας όπλο, τα αποθεματικά που ΔΕΝ είχαν βάλει στο χέρι ως τώρα οι δανειστές, τους τα δίνουμε στο πιάτο! Να ξέρουν πόσα ακριβώς είναι, να μπορούν να τα κουρέψουν, να τα αφήσουν να εξαντληθούν ή οτιδήποτε άλλο συνεννοηθούν με τον Στουρνάρα και τη Λαζάρ. Ωραία ιδέα! Ακριβώς εκείνα τα χρήματα που θα μας εξασφάλιζαν ότι, αν μας εκβιάσουν με πιστωτικό γεγονός ή φύγουμε από το ευρώ, θα επιβιώσουμε για μερικούς μήνες και δεν θα τρώμε τις σάρκες μας, τώρα φροντίζουμε να τα θυσιάσουμε και αυτά. Και μετά, χωρίς κανένα back up, θα πάει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους δανειστές; Και τι νομίζετε ότι θα πουν οι δανειστές δηλαδή;

Βρε καλώς τα παιδιά; Δεν θα πουν πάλι «Μνημόνιο ή σας κλείνουμε τις Τράπεζες από Τρίτη;» (έτσι ακριβώς το πε ο Δραγασάκης ότι τους είπαν στις 20 Φλεβάρη)

Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει μόνο μια έξοδο: στάση πληρωμών και μονομερή διαγραφή χρέους, έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ και να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας σε άλλες βάσεις.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου