Σάββατο 18 Απριλίου 2015

... ΕΣΗΕΑ : Κατσίμη - Γυπάκη εναντίον Τσαλαπάτη ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ανακοίνωση - καταγγελία

Μαριλένας Κατσίμη & Αγγελικής Γυπάκη


Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο –το πρώτο μετά τις εορτές του Πάσχα – που συγκλήθηκε με μοναδικό θέμα τις «Εγγραφές Νέων Μελών» επικράτησε εκ νέου η πλήρης ασυνεννοησία και τελικά η διάλυση που για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος της παράταξης «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» κ. Δημήτρης Τσαλαπάτης επιδίωξε -ομολογουμένως- πολύ επιτυχημένα!

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν η Πρόεδρος κ. Μαρία Αντωνιάδου, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Γιουκάκης, η Γ.Γ. κ. Μαριλένα Κατσίμη και τα μέλη κ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, κ. Χρήστος Κυρίτσης και κ. Αγγελική Γυπάκη.

Αποκλειστικό θέμα της συζήτησης ήταν η εξέταση των όρων και των προϋποθέσεων με βάση τις οποίες θα γίνουν οι εγγραφές των νέων μελών μετά και την προεργασία, που έγινε προ των Εορτών, από την αρμόδια Επιτροπή Εγγραφών διορισμένη με απόφαση του Δ.Σ.

Η Επιτροπή που όρισε το Δ.Σ. είναι 5μελής αποτελούμενη από την Πρόεδρο κ Μαρία Αντωνιάδου, τη Γ.Γ. Μαριλένα Κατσίμη και τα μέλη : Νανά Νταουντάκη, Γιώργο Φιλιππάκη και Αγγελική Γυπάκη. Συνεδρίασε δε τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2015 με μειωμένη σύνθεση λόγω έκτατης απουσίας των δύο μελών κ Νταουντάκη και Φιλιππάκη.

Το προπαρασκευαστικό έργο της Επιτροπής, κατά πάγια τακτική, είναι να ελέγξει τους φακέλους των υποψηφίων, ώστε να καταστεί ευκολότερη η αποκλειστική αρμοδιότητα του Δ.Σ. για τις εγγραφές των νέων μελών της ΕΣΗΕΑ.

Τονίζεται ότι μόνον το ΔΣ και όχι η Επιτροπή Εγγραφών έχει την αποφασιστική αυτή αρμοδιότητα, δηλαδή τον τελευταίο λόγο στο ποιος θα γίνει μέλος της Ενώσεως.

Η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε λοιπόν, αυτό ακριβώς το θέμα αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκε με αποκλειστικό υπεύθυνο τον κ. Δημήτρη Τσαλάπατη, που ούτε υπό το πνεύμα των Αγίων ημερών ξεχνά την προσφιλή του συνήθεια να τορπιλίζει κάθε δημιουργική προσπάθεια ακόμη κι αν αυτή είναι η τυπική ετήσια διαδικασία των εγγραφών.

Από την πρώτη στιγμή στο Συμβούλιο –που σημειωτέων είχε οριακή απαρτία και άρα ήταν αναγκαία η παρουσία και των έξι παρισταμένων- ξεκίνησε η αμφισβήτηση από τον κ. Τσαλαπάτη περί της νομιμότητας της Επιτροπής Εγγραφών γιατί – όπως είπε -δεν είχε εκπροσώπους από όλες τις παρατάξεις δηλαδή την εξής μία, την δική του.

Με τη διαφορά ότι όταν αποφασίστηκε η σύσταση της επιτροπής η παράταξη του, δηλαδή ο ίδιος, απουσίαζε από την εν λόγω συνεδρίαση του Δ.Σ. και πάντως δεν το ζήτησε να συμμετάσχει -όπως άλλο μέλος που ενώ απουσίαζε το έκανε τηλεφωνικά.

Με το επιχείρημα ότι «αυτό ορίζει το εθιμικό δίκαιο» – και πάντως όχι το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ – ότι δηλαδή στην προετοιμασία των εγγραφών συμμετάσχουν όλες οι παρατάξεις, κατήγγειλε την όλη διαδικασία, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει τίποτα και απειλώντας ότι θα φύγει γιατί δεν μπορεί να κάνει «την ταπετσαρία», με κίνδυνο την έλλειψη απαρτίας και άρα μη συνέχισης της συνεδρίασης. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια ουδέποτε υπήρξε στην Επιτροπή εγγραφών εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων.

Ωστόσο παρά τις απειλές ο κ. Τσαλαπάτης παρέμενε στο Συμβούλιο γιατί δεν ήθελε να κατηγορηθεί ότι θα οφείλονται στον ίδιο η έλλειψη απαρτίας και η καθυστέρηση των εγγραφών.

Έκανε όμως ότι ήταν δυνατόν να το πετύχει. Αρνήθηκε να συνεχιστεί τόσο η συζήτηση για τα κριτήρια εγγραφής όσο και η εξέταση κάθε αίτησης χωριστά – όπως ζητούσε η Γενική Γραμματέας και άλλα μέλη του Συμβουλίου για να μη υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Αντ’ αυτού ο κ. Τσαλαπάτης, συκοφαντούσε όλα συλλήβδην τα μέλη της Επιτροπής κατηγορώντας τους για ρουσφέτια αλλά και για παράτυπες έως και ύποπτες συνεργασίες με εργαζόμενους στην Γραμματεία.

Ο κ. Τσαλαπάτης καταφέρεται σχεδόν καθημερινά εναντίον υπαλλήλων της ΕΣΗΕΑ κατηγορώντας τους ως όργανα μίας συγκεκριμένης πλειοψηφίας του Συμβουλίου με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε ένα κατά τα λοιπά συνδικαλιστικό χώρο.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά την παθογένεια των συνεδριάσεων του Δ.Σ. που κόντρα στις προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιορρυθμίες ορισμένων μελών του προσπαθεί σήμερα -υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες- να λαμβάνει γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις για έναν κλάδο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση.

Μαριλένα Κατσίμη, Γ.Γ. ΕΣΗΕΑ 
Αγγελική Γυπάκη, μέλος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου