Τρίτη 12 Μαΐου 2015

... Τσίπρας: Δημοπρασία άμεσα για τις τηλεοπτικές άδειες ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τηλεοπτικές άδειες
για όσους έχουν «πορτοφόλι»


Δημοπρασία για τις άδειες της τηλεόρασης όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η οδηγία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα της εκχώρησης των αδειών με δημοπρασία. Ο αριθμός των αδειών που θα εκχωρηθούν, το τίμημα και ο τρόπος καταβολής του, η διάρκεια και τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητούνται ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής. Στην κυβέρνηση υπάρχει η αντίληψη πως στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί ένα καθεστώς «κλειστού επαγγέλματος» για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, κάτι που έχει μεταφερθεί και στους εκπροσώπους των «θεσμών». Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να προχωρήσει σε μια ανοικτή διαδικασία, ώστε να συμμετάσχουν και εταιρείες του εξωτερικού με έδρα την ΕΕ. Αυτό που συζητείται είναι τα κεφάλαια που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι και κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας και αργότερα, κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης, συζητείται η διάρκεια των αδειών, αν θα είναι για δέκα χρόνια ή για λιγότερα, και φυσικά το τίμημα, δηλαδή το σημείο έναρξης της διαδικασίας στη δημοπρασία.

Υπάρχουν απόψεις υπέρ της εφάπαξ καταβολής του ποσού για την άδεια και άλλες υπέρ της τμηματικής πληρωμής του. Επίσης, ένα από τα θέματα που συζητούνται είναι αν θα υπάρχει δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας, όπως και οι όροι ανάκλησης από το κράτος. Ο αριθμός των αδειών δεν έχει προσδιοριστεί, αν και αόριστα γίνεται λόγος για τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας και δέκα θεματικά.

Στη δημοπρασία θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι σταθμοί που εκπέμπουν σήμερα και το ερώτημα είναι αν θα προσμετρήσει στη διαδικασία το ύψος της πραγματικής επένδυσης, ο αριθμός των εργαζομένων, η «εμπειρία» των προηγούμενων ετών αλλά και ο δανεισμός τους.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με αυτούς που κατέχουν κανάλια εδώ και 10 – 20 χρόνια… 


Σημ. "Α": ... εσχάτως και ο Νίκος Χατζηνικολάου (Real Group) φαίνεται να βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων για τη διεκδίκηση απόκτησης τηλεοπτικής άδειας...
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου