Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

... ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ - ΠΟΣΠΕΡΤ - ΕΡΤ ...

*
ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ
***
*

Χαιρετισμός του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ
στη συγκέντρωση της ΠΟΣΠΕΡΤ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Ας θυμηθούμε λοιπόν οτι με τον ποιό επίσημο τρόπο, από τα χείλη του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης για την ΕΡΤ: “Εμείς θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και όχι τους εργαζόμενους στις θέσεις τους” ήταν η δήλωση. Μπαίνει βέβαια το ερώτημα, δημοκρατία για ποιόν;

Είναι φανερό ότι υπερασπίζεται εκείνη τη “δημοκρατία” των λίγων που έχουν στα χέρια τους την οικονομική εξουσία και τη δυνατότητα να επιβάλλουν στο λαό τις ιδέες της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας- του κεφαλαίου, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σαν μονόδρομο, την εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού και άλλα τέτοια ιδεολογήματα που λειτουργούν για τη διασφάλιση των δικών τους ταξικών συμφερόντων. Κάτω από αυτό το πρίσμα, αλήθεια, πότε η ΕΡΤ είχε δημοκρατική εσωτερική λειτουργία και περιεχόμενο;

Η παραπάνω τοποθέτηση δεν ήταν φυσικά “κεραυνός εν αιθρία” αφού είχε προηγηθεί η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Φίλη στη βουλή πως "η κυβέρνηση θέλει την ΕΡΤ για να έχει επικοινωνία με τους πολίτες", να περνά δηλαδή με απόλυτο τρόπο τη γραμμή της κυβέρνησης και των ντόπιων, Ευρωπαίων ή υπερατλαντικών υποστηρικτών της, όπως έκαναν διαχρονικά και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Και επειδή η ιστορία δεν σβήνει με βρώμικο μελάνι να θυμηθούμε ότι η πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ με αφορμή το μαύρο στην ΕΡΤ τερματίστηκε κατ’ απαίτηση των μεγαλοεκδοτών/καναλαρχών με ψήφους του προεδρείου της ΕΠΗΕΑ-ΣΥΡΙΖΑ και τη συμβολή της εκλεγμένης τότε και 4ης κατά σειρά εκλογής με τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές στην ΕΣΗΕΑ Δήμητρας Κουντή, σε σύμπλευση με τις δυνάμεις της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Να θυμηθούμε ότι η ομόφωνη απόφαση του 29ου έκτακτου συνέδριου της ΠΟΣΠΕΡΤ την 1/8/2013, με πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ συμπυκνώνεται στη φράση “Απαιτούμε την ανάκληση των απολύσεων, διεκδικούμε μόνιμη, σταθερή, αποκλειστική δουλιά για όλους με πλήρη δικαιώματα”.

Να θυμηθούμε τη μεγαλειώδη διαδήλωση συμπαράστασης των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό-λαικό κίνημα με τις σημαίες του ΠΑΜΕ έξω από το Ραδιομέγαρο την ίδια ώρα που άλλοι έτρεχαν στις πλατείες των αγανακτισμένων με στόχο να πέσει η κυβέρνηση για να έρθει άλλος στο τιμόνι της κυβερνητικής διαχείρισης. Και όταν γύρισαν αυτές οι δυνάμεις στο ραδιομέγαρο ήρθαν με τις κομματικές τους σημαίες σε μια προεκλογική πασαρέλα διαρκείας μπροστά στα φώτα των δελτίων ειδήσεων στις οκτώ. Οτι έκαναν και φέτος στις 11 Φλεβάρη όταν έφυγαν άρον-άρον από τη συγκέντρωση στην ERTopen για να πάνε στο Σύνταγμα να στηρίξουν τον ανέντιμο συμβιβασμό, το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Να θυμηθούμε την πολύμορφη συμπαράσταση ταξικών σωματείων, ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, άλλων λαϊκών φορέων σε όλη την Ελλάδα, με εκατοντάδες ψηφίσματα, συλλαλητήρια, περιφρούρηση και αποκατάσταση των πομπών στην περιφέρεια, να θυμηθούμε την εκχώρηση της συχνότητας του 902 κλπ.

Να θυμηθούμε γιατί από την ιστορία πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα που να φωτίζουν την κατεύθυνση, το στόχο της δράσης των ταξικών δυνάμεων, τα γεγονότα στο 24ο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ 11/2/2009. Τότε που με παρακρατικούς και μπράβους, ο τότε πρόεδρος Κοντιζάς, επιδίωκε τη διαίρεση του κινήματος με βάση τις ιδιότητες του μόνιμου ή συμβασιούχου, του δημόσιου ή ιδιωτικού υπαλλήλου, με στόχο να αποκλείσει συνέδρους και να ελέγξει με τις δυνάμεις του τότε κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ το Δ.Σ της Ομοσπονδίας.

Από τότε οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είχαν αποφασιστική συμβολή για να μην περάσει το “διαίρει και βασίλευε” ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Για να έρθουμε σε πιο πρόσφατα γεγονότα :

Την Τρίτη 28 Απρίλη ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, οι διατάξεις του οποίου θέτουν την ΕΡΤ υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης. Θα λειτουργεί με βάση τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό, με δεσμευμένη περιουσία στο ΤΑΙΠΕΔ, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με υπερεξουσίες του διευθύνοντος, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων με μειωμένα δικαιώματα, σε σύμπραξη με ιδιώτες κ.ά. Θεωρούμε ότι το ΚΚΕ σωστά ψήφισε «παρών» υπερασπιζόμενο αποκλειστικά και μόνο την επαναφορά, έστω και λειψή, των εργαζομένων στη δουλειά τους.

Ταυτόχρονα η ΚΟ κατέθεσε τροπολογία για να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ ΑΕ, να επαναπροσληφθεί το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ, με τα δικαιώματα που είχε, και να επανέλθουν όλες οι λειτουργίες της ΕΡΤ, κάτι το οποίο δεν διασφαλίζεται από το νόμο της συγκυβέρνησης, που “δημοκρατικά”, “αριστερά” απλά δεν μπήκε ποτέ για συζήτηση.

Ηδη και οι διορισμοί των προσώπων σε θέσεις ευθύνης με την πολιτική που εκφράζουν και η πρόσφατη ΚΥΑ που αναδιαμορφώνει την ισχύ του νόμου ως προς τους εργαζόμενους και οι πρώτες πράξεις της διοίκησης επιβεβαιώνουν αυτή την κριτική.

Αυτό που απο τώρα, σήμερα, πρέπει να καθορίσουμε είναι τα απο εδώ και μπρός βήματα μας, τη στάση μας, τη δράση μας. Συμπυκνώνουμε τις προτάσεις της γραμματείας του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στους παρακάτω άξονες δράσης.
  • Με ενότητα και αλληλεγγύη στη βάση των ταξικών συμφερόντων των απλών εργαζόμενων στη “νέα” ΕΡΤ, να αποκρούσουμε τις φωνές που θέλουν τους εργαζόμενους διασπασμένους κατά κλάδο (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, καλλιτεχνικό προσωπικό κλπ.), προέλευση(ερτοπεν, νέριτ, απολυμένοι που έμειναν έξω απο το κίνημα για διάφορους λόγους), εργασιακές σχέσεις (μόνιμοι, συμβασιούχοι) ή ακόμα και με γεωγραφικά κριτήρια(Αθήνα, περιφέρεια). Η απάντηση μας πρέπει, μπορεί και πάνω από όλα χρειάζεται να είναι “όλοι για έναν, ένας για όλους”. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα κίνημα ταξικό, ρωμαλέο, διεκδικητικό, ικανό να βάζει εμπόδια σε αντεργατικά σχέδια, να αποσπά μικρές ή μεγαλύτερες κατακτήσεις, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό-λαϊκό κίνημα να ανοίγει το δρόμο για μιαν άλλη οικονομική και κοινωνική εξουσία.
  • Η ουσιαστική αναβίωση, το δυνάμωμα και η συμμετοχή στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα απο τα υπάρχοντα σωματεία και την ΠΟΣΠΕΡΤ, παίρνοντας όμως διαζύγιο με το πρόσφατο παρελθόν, με τα διαλυτικά φαινόμενα και με τα σωματεία νεκρά να παίζουν το ρόλο του νεροκουβαλητή στις εκλογικές διαδικασίες. Με ταξικό προσαντολισμό με ζωντανή συμμετοχή, με τακτικές συνελεύσεις να παίρνουν οι εργαζόμενοι τις αποφάσεις τους και να στηρίζουν τα αιτήματα και τις μορφές πάλης που επιλέγουν κάθε φορά, από τα κάτω.
  • Να συνεχιστεί με κάθε τρόπο ο αγώνας για την πλήρη αποκατάσταση των δομών από τη σκοπιά της αποκατάστασης όλων των εργαζόμενων της πρώην ΕΡΤ (αορίστου και ΣΟΧ) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, σαν αφετηρία για την κατάργηση των ΚΥΑ, για την αναπλήρωση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος, για υπογραφή πραγματικής ΣΣΕ που να καλύπτει τις σύγκρονες ανάγκες. Πραγματικής και όχι νέου τύπου ΣΣΕ που είναι στις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης, αφού συνδέουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων με την κερδοφορία του κεφαλαίου.
  • Μαζί με τα παραπάνω το κίνημα μέσα στην ΕΡΤ πρέπει να δίνει ταυτόχρονα τον αγώνα για ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού, ενάντια στη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό, χωρίς την αυταπάτη ότι έτσι θα γίνει από μόνη της φιλολαϊκή η ενημέρωση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, οι αγωνιστές μέσα και έξω από την ΕΡΤ που συσπειρώνονται στις γραμμές του, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου